
Vitamin D je pro diabetiky zásadní. V zimě je ale nutno doplňovat jej pomocí správných potravin
Stále se hovoří a píše o nedostatku vlákniny a o její důležitosti pro lidské zdraví, méně už ale o tom, že i přílišná konzumace vlákniny může vést ke zdravotním potížím, zejména pokud její příjem zvýšíte příliš rychle. Jaké množství vlákniny je pro zdraví optimální a jak poznáte, že máte ve svém jídelníčku příliš vlákniny?
Doporučený denní příjem vlákniny je 25 gramů denně pro ženy a 38 gramů denně pro muže. Někteří odborníci však odhadují, že až 95 procent populace toto množství vlákniny nepřijímá. Pokud konzumujete příliš mnoho vlákniny, mohou se u vás vyskytnout následující projevy:
Vše se točí kolem inzulinu, hormonu produkovaného slinivkou břišní. Pokud máte cukrovku 2. typu, buňky vašeho těla nereagují na inzulin správně. ...
Pokud jste snědli příliš mnoho vlákniny a pociťujete příznaky jejího nadměrného příjmu, můžete vyzkoušet několik opatření, která vám mohou pomoci potlačit její účinky:
Co je dieta s nízkým obsahem FODMAP?
Při této dietě, která je vhodná pro osoby se syndromem dráždivého tračníku (IBS), se jedí pouze potraviny s nízkým obsahem fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů (FODMAP). Sloučeniny sacharidů FODMAP se nacházejí v mnoha potravinách včetně pšenice, žita, luštěnin, různého ovoce a zeleniny, mléka, jogurtu a medu. Stravovací režim s nízkým obsahem FODMAP sestává z omezeného množství potravin, a proto by měl být dodržován výhradně pod dohledem výživového odborníka, který zajistí, abyste měli ve všech etapách diety vyváženou stravu.
Jakmile se začnete cítit lépe, měli byste do svého jídelníčku pomalu znovu zařadit potraviny bohaté na vlákninu. Místo toho, abyste potraviny bohaté na vlákninu jedli v jednom jídle, rozložte je do celého dne.
Nejlepší je získávat vlákninu z různých potravin, proto je potřeba nespoléhat na jednu potravinu nebo zdroj. Zaměřte se na širokou škálu ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, fazolí a ořechů.
Doporučený denní minimální příjem vlákniny závisí na pohlaví a věku:
Přijímání většího množství vlákniny, než je doporučená denní dávka, může způsobit nežádoucí příznaky, jako jsou ty, které jsou uvedeny výše.
Existují dva hlavní typy vlákniny. Každý typ vlákniny hraje při trávení jinou roli:
„Moje nemoc mi otevřela oči,“ svěřuje se paní Andrea, která se celý život přizpůsobovala svému manželovi. „On je prostě takový ten typický macho, ...
I když příliš mnoho vlákniny může mít negativní účinky, správné množství vlákniny je pro zdraví nesmírně důležité. Vláknina je mimo jiné nezbytná pro pravidelnou stolici, regulaci hladiny cholesterolu a cukru v krvi, zdravé střevní bakterie a prevenci chronických onemocnění.
V populacích, které pravidelně konzumují stravu s vysokým obsahem vlákniny, tedy více než 50 gramů vlákniny denně, jako jsou obyvatelé jihoafrického venkova, je výskyt chronických onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva, velmi nízký.
To je v ostrém kontrastu s mnohem vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva u Afroameričanů, kteří jedí stravu s vyšším obsahem tuků a pouze asi 15 gramů vlákniny denně.
Obecně platí, že je lepší získávat vlákninu z potravin, které jíte, než z doplňků stravy. Je to proto, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny obsahují také důležité vitaminy a minerály, které vaše tělo potřebuje, aby zůstalo zdravé.
Vysoký obsah nerozpustné vlákniny mají potraviny, jako je oves, celozrnné pečivo, pšeničné otruby, růžičková kapusta, fazole, hrách, jablka, pomeranče, ořechy, lněná a jiná semínka.
Rozpustná vláknina se nachází v potravinách, jako je avokádo, černé fazole, sladké brambory, brokolice a různé druhy ovoce, například fíky, meruňky, jablka a hrušky.
Dalším způsobem, jak získat rozpustnou vlákninu, je užívání doplňků známých jako pšeničný dextrin, inulin, psyllium a metylcelulóza. Pro vaše tělo i střevní bakterie je ale vždy lepší variantou jídlo.
Málo vlákniny je špatně, příliš vlákniny také. Důležité je nesnažit se dělat žádné drastické či náhlé změny v příjmu vlákniny.
Pokud máte zácpu a chcete dosáhnout úlevy zvýšeným příjmem vlákniny, přidávejte vlákninu do svého jídelníčku jen pomalu a postupně – každý týden přidejte jen několik gramů vlákniny z různých potravin.
Doplňky stravy s vlákninou užívejte pouze v případě, kdy se domníváte, že nepřijímáte dostatek vlákniny z potravin, které jíte. Vždy se také ujistěte, že pijete dostatek vody, abyste se vyhnuli zácpě nebo zažívacím potížím.
Pokud si myslíte, že jíte příliš mnoho vlákniny a omezení jejího příjmu nepomohlo na vaše příznaky, navštivte lékaře. Jestliže pociťujete nevolnost, zvracení, vysokou horečku nebo úplnou neschopnost odchodu plynů či stolice po dobu delší než několik dní, vyhledejte co nejdříve lékařskou pomoc.
Zdroj: healthline.com, dále dle textu
4024