Mug cake do hrníčku a démonizace sladkostí: Nechte mlsnou, ať vás dohoní!
Mug cake se v poslední době stal doslova hitem internetu. A není divu. S rychlostí blesku připravíte skvělý mini dortíček pro případy, kdy vás honí mlsná, ale i jako malé pohoštění pro nečekané návštěvy. K takovému koláčku vám bude stačit hrníček, mikrovlnná trouba a pár fitness ingrediencí, které naleznete doma ve spíži. Jeho krása je především ve variabilitě – a improvizace takovým koláčkům rozhodně nevadí.
Mug cake v doslovném překladu znamená hrníčkový koláč. Tento rychlý dezert si našel příznivce i mezi vyznavači zdravé stravy, a to především proto, že k jeho upečení můžete použít celou řadu zdravých ingrediencí, jako například ovesné vločky, nízkosacharidové mouky, náhradní sladidla, řecký jogurt, ale třeba i rozmačkané ovoce.
Proč nedémonizovat sladké
Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří zhubnout, hlídat si kalorie, vyhnout se sladkému a všemu nezdravému. Většinou taková striktní předsevzetí končí po pár týdnech úmorného hladu nájezdem na ledničku. Proč striktní omezení nikdy nefungují a slovo dieta by pro vás mělo být sprosté slovo?
Je to z důvodu, že si démonizujeme jídlo, a zvlášť to sladké. Náš mozek funguje na takovém principu, že když mu něco zakážeme, bude to chtít o to víc. Proto je dobré mít na paměti, že neexistuje nezdravá potravina, ale pouze nezdravé množství.
Tip: I diabetici si mohou pochutnat na sladkém jídle. Stačí vyzkoušet food swaps, tedy takovou metodu, kdy nahradíte jednu surovinu druhou.
Efekt nabalující se koule
Novoroční předsevzetí “zhubnout” často končí nezdarem i z toho důvodu, že takzvaně přepálíme start. Nabereme si na sebe tolik změn a chceme dodržovat tolik striktních omezení, že se v nich jednoduše ztrácíme – a to nás může demotivovat.
Zkuste vyzkoušet „efekt nabalující se sněhové koule“ – začněte své změny postupně a pomalu. Například vyměňte bílý cukr za jakékoliv náhradní sladidlo, nabalte na to výměnu pšeničné mouky za špaldovou a pokračujte například v tom, že místo výtahu budete používat schody.
Tip: Každé změně dejte čas, než začnete se změnou novou. Novou změnu náš mozek zpracuje a zautomatizuje po cca 4 týdnech.
Variabilita hrníčkových dortíčků
Dnes vám napíšu své tři nejoblíbenější recepty na mug cake, které u nás doma dělám minimálně každý týden a miluje je celá rodina (i ty ve fit verzi). Všechny tyto hrníčkové dortíčky můžete opravdu udělat v mikrovlnné troubě (cca 5 minut), ale kdo v takové pečení nemá příliš důvěry, může udělat dort do malé formy a upéct ho v troubě při teplotě 250 °C po dobu 12 minut.
Síla cizrny v zimních měsících: Zahřeje, zasytí a udrží vaše chutě pod kontrolou
Ať už jste se o vánočních svátcích hlídali, nebo ne, leden nám tak nějak přirozeně velí ubrat na kaloriích. Prosincové přejídání se salátem, ...
Mug cake s řeckým jogurtem a banánem
Suroviny:
- 30 g řeckého jogurtu
- 30 g mandlové, kokosové nebo ovesné mouky (polovinu mouky můžete nahradit proteinem, ale i ovesnými vločkami)
- 1 vejce
- polovina zralého banánu
- lžička kakaa
- špetka skořice
- ½ lžičky prášku do pečiva
Jak na to?
Všechny ingredience smíchejte dohromady a nalijte je do hrníčku. Pokud chcete mug cake vyklopit jako bábovičku, vymažte hrníček kokosovým olejem nebo použijte olej ve spreji.
Dortík vložte do mikrovlnky na pět minut. Na jeho ozdobu můžete použít jakékoliv ovoce (pro diabetiky je nejlepší bobulovité), udělat si polevu ze zbylého řeckého jogurtu a například z čekankového slazení, ale použít můžete i vysokoprocentní kvalitní hořkou čokoládu.
Benefity: Řecký jogurt dodá tomuto dortíku potřebné bílkoviny a zralý banán zajistí dostatečnou sladkost, takže není potřeba doslazovat jinými sladidly.
Mug cake s proteinem a pudinkem
Suroviny:
- 30 g vanilkového proteinu
- 1 vejce
- 15 g kokosové, mandlové nebo ovesné mouky
- ½ vanilkového pudinku
- 10 g sladidla (erythritol, xylitol, čekankové slazení)
- 50 ml mléka
- ½ lžičky prášku do pečiva
Jak na to?
Opět všechny ingredience smícháme a vložíme do mikrovlnné trouby na pět minut. Samozřejmě lze vanilkový protein vyměnit za čokoládový nebo kokosový, s tím je ale dobré vyměnit i příchuť pudinku. Ozdobte ovocem, ale vyzkoušet můžete i čokoládový topping bez kalorií.
Benefity: Protein se postará o bílkovinovou složku a díky kokosové nebo mandlové mouce bude poměr sacharidů v dortíku poměrně nízký.
Perníkový mug cake s tvarohem
Suroviny:
- 30 g mandlové nebo kokosové mouky
- 30 g tvarohu
- 1 lžička kakaa
- 1 vejce
- ½ lžičky kypřícího prášku
- ½ lžičky perníkového koření
Jak na to?
Suroviny smíchejte, vložte do předem vymazaného hrníčku a dejte do mikrovlnky na pět minut. Opět můžete přidat protein podle chuti nebo nahradit kakao karobem.
Benefity: Nízké procento sacharidů, zato poměrně vysoké procento bílkovin. Zkrátka zdravé mlsání bez výčitek.
A jaký je váš mug cake favorit?
Zdroje: autorčin recept, bajolafit.cz
5774