Mrkvový krém

Mrkvový krém

Mrkvový krém chutná malým, stejně tak i dospělým a jehotový dřív, než bys řekl mrkvička! Stačí doma najít pármrkví, cibulia bramboru a za pár minut máte vydatnou a velmi zdravoupolévku, která zahřeje a zasytí.

Zelenina je nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve to však naštěstí tak úplně neplatí. Karotenoidy a lykopeny, přírodní antioxidanty, které se při vaření mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny, vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.

4 porce
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

600 ml zeleninového vývaru
4 mrkve
1 malá petržel
½ stroužku česneku
1 malá brambora
1 malá cibule
200 ml smetany ke šlehání
hrst petrželové natě
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy:

1. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a petržel, chvíli restujte a přihoďte orestovaný česnek.
3. Zalijte vývarem a zhruba 15 minut vařte. Přilijte smetanu.
4. Vše dobře rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.

Zdroj: akademiekvality.cz.

1058

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku