Mořské řasy jsou nabité nejen vitamíny! Jak mohou být prospěšné diabetikům?

Mořské řasy jsou nabité nejen vitamíny! Jak mohou být prospěšné diabetikům?
Mořské řasy jsou chutné nejen v salátech, ale i v polévkách a pomazánkách. Zdroj: Shutterstock

Asi nejčastěji používanou mořskou řasou je v českém prostředí spirulina. Potravinové doplňky ji obsahující se těší čím dál větší oblibě nejen kvůli detoxikačnímu potenciálu. Ale také proto, že je dobrým zdrojem prospěšných látek pro lidský organismus. Co konkrétního dokáže tato v našich končinách netypická potravina nabídnout?

Mořské řasy nemusíte brát jen jako potravinové doplňky, ale můžete je velmi dobře použít i v kuchyni. Zpestříte si tak svůj jídelníček. Navíc je jejich pozitivní vliv na diabetes II. typu potvrzený studiemi.

Mořské řasy doplní vitamíny a podpoří zdraví

Mořské řasy jsou ideálním prostředkem pro dodání vitamínů a minerálů do těla, aniž byste se museli bát, že zvýšíte denní kalorický příjem. Najdete v nich proteiny, vlákninu, minerály, vitamíny, polynasycené mastné kyseliny a velmi malé množství sacharidů, takže se jich nemusí stranit ani diabetici. Studie provedená na mořských řasách, která byla zveřejněná v roce 2016, mluví o tom, že jsou výborným zdrojem vitamínů C, B, E, A, železa a jódu.

Některé druhy jedlých mořských řas také poskytují vitamín D a B12, dvě základní živiny, které jsou v jiných typech rostlinné potravy těžce dostupné, což z nich činí ceněnou součást vyvážené veganské stravy. Nabídnou však i prospěšné antioxidanty, které chrání buňky lidského organismu před působením oxidačního stresu a snižují projevy buněčného zánětu. Jsou také doporučovány pro podporu dobrých trávicích funkcí.

Užijte si skvělou mexickou kuchyni i s diabetem! Poradíme vám, jak na to

Mnohá jídla mexické kuchyně jsou přímo sacharidovými bombami. Hodování s rodinou nebo přáteli může snadno vést k prohřeškům v diabetickém ...

Jak mohou pomoci diabetikům?

Potraviny bohaté na vlákninu, mezi které mořské řasy patří, mohou pomoci při cukrovce. Studie na řasách Sargassum oligocystum zjistila, že sloučeniny v ní obsažené mají pozitivní vliv na snižování hladiny krevního cukrů u diabetiků II. typu. Mořské řasy jsou také schopny celkově eliminovat projevy zánětlivých reakcí v těle a vysokou citlivost na inzulín. Zároveň chrání kardiovaskulární systém a pomáhají při snaze o ztrátu nějakého toho kila navíc.

Konkrétní studie na hnědých řasách z minulého roku se zaobírala možností jejich pozitivního působení na inzulínovou rezistenci při léčbě cukrovky. Výsledky byly pozitivní a ukázaly zlepšení u pacientů s prediabetem i u diabetiků II. typu. Velmi zajímavé je také působení kelpu při prevenci hypoglykémie. Tento druh mořské řasy je též dobrým zdrojem jódu, který je důležitý pro zachování zdravé štítné žlázy, a zároveň působí jako prevence anémie (nedostatek železa). V bio obchodech kelp seženete také pod japonským názvem kombu.

Středomořskou stravou k prevenci či lepší kompenzaci cukrovky

Jednoduché kombinace, které však doplní do těla všechny potřebné složky potravy, včetně vitamínů i minerálních látek – to je strava, kterou ...

Jak používat mořské řasy v DIA jídelníčku?

Mořské řasy můžete užívat jako potravinový doplněk, ale také s nimi kouzlit v kuchyni. Nejsou totiž vůbec nudné a můžete jimi velmi dobře ozvláštnit jídelníček. Překvapí vás svojí lahodnou chutí i tím, kde všude je můžete přidat. Zde několik tipů:

  • Při potřebě zdravé svačiny nahraďte klasické pšeničné tortilly nebo krekry plátky řasy nori. Pokrm lze namáčet do různých dipů.

  • Čerstvé mořské řasy lze také orestovat na troše olivového oleje a lehce přisolit. Dají se upotřebit i do salátů.

  • Ozvláštnit můžete i polévky, a to tzv. řasovými vločkami (hodí se třeba do misa polévek nebo těch fazolových). Například sušená řasa kelp se používá tradičně nejen do misa, ale také do polévky s názvem kombu či udon. Posypat jimi lze i zeleninové saláty.

  • Připravte si s řasou nori diabetikům přátelské sushi, které můžete naplnit hnědou rýží, lososem či avokádem. Pokud nemáte rádi ryby, použijte třeba jen avokádo, salátovou okurku nebo ředkev. 

Druhů mořských řas existuje skutečně nespočet, a tak si stačí vybrat jen tu, která vám bude nejvíce chuťově vyhovovat. Mezi ty zdaleka nejznámější (využitelné též v kuchyni) patří nejen již zmíněná spirulina, řasa nori a kelp/kombu. Oblíbené jsou i řasy wakame, dulse, arame, agar nebo hijiki.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, diabetes.co.uk, diabetesselfmanagement.com, clinicaltrials.gov

2124

Diskuze k článku