Letní DIA tábory nabízí poslední volná místa! Dopřejte dětem nezapomenutelné prázdniny
Modifikovaný škrob může snížit hodnoty krevního cukru
Na univerzitě Purdue v Indianě byla vyvinuta metoda, která snižuje rychlost, jakou je škrob stráven a přeměněn v glukózu
Tato technologie využívá vložení molekul jiných látek do vodních kanálků ve škrobové matici. Výzkumníci experimentovali s množstvím implantovaných molekul různých látek včetně vitaminu C, kurkuminu, ibuprofenu a thymolu. Kurkumin je přírodní žluté barvivo získané z kořenů rostlin rodu kurkuma a jeho volba pro tento pokus je nasnadě, protože má pozitivní vliv na zdraví člověka. Jednou z jeho vlastností je právě to, že pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Při pokusu používali vědci bramborový škrob. U molekulově upraveného škrobu došlo ke zpoždění strávení škrobu a jeho přeměny na glukózu o 22 % oproti neupravené verzi. Pokud by se tyto výsledky daly použít k úpravám škrobu v běžně dostupných potravinách, znamenalo by to pro osoby s diabetem nebo prediabetem lepší kontrolu hodnot postprandiální glykemie. Snížily by se prudké nárůsty po jídle a glykemie by nebyla tak rozkolísaná. Zároveň si vědci slibují přínos použití molekul vitaminů ve škrobu.
1184
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný