Mocný enzym papain: Diabetikům může být prospěšný při náporu oxidativního stresu

Mocný enzym papain: Diabetikům může být prospěšný při náporu oxidativního stresu
Proteolytický enzym papain se využívá pro schopnost podpořit dobré trávení, získává se z papáji Zdroj: Freepik

Papain se získává z oblíbeného ovoce papáji. Jako trávicí enzym se využívá k podpoře dobrého zažívání. Pro diabetiky může být zajímavý převážně z hlediska silného antioxidačního působení.

Papain vykazuje totiž protizánětlivé působení. Jeho zařazení jako potravinového doplňku se využívá rovněž při snaze o ztrátu kil navíc. Je zajímavý i jako kosmetický prostředek. Převážně pro jeho výborné působení proti degradaci kožních buněk, která je spojena s ataky volných radikálů.

Když diabetici bojují s potížemi trávení

Trávicí potíže se nevyhýbají ani diabetikům. To, že není něco v pořádku, poznáte poměrně snadno – ať už se jedná o nepříjemné projevy plynatosti, hromadění vody v těle a otoky, bolesti žaludku, cítíte se unavení, hubnete, nebo naopak přibíráte, trpíte zácpami či průjmy.

S diabetem je spojována trávicí porucha zvaná gastroparéza, k níž může vést nekontrolovaná vysoká hladina krevního cukru.

V rámci gastroparézy nastává zpomalení trávicího procesu a nevyprazdňování žaludku v potřebných pravidelných intervalech. Což vede k dalším komplikacím (typicky ztížená možnost správného dávkování inzulínu). V případě trávicích potíží je dobré s ošetřujícím lékařem prokonzultovat možné zařazení trávicích enzymů, mezi které patří například papain.

Cukrovka a premenstruační syndrom: Dostaňte pod kontrolu výkyvy nálad i glykémie

Hormony, které souvisí s menstruačním cyklem u žen v plodném věku, mají vliv na hladinu krevního cukru. Premenstruační syndrom (PMS) je porucha ...

Co je dobré vědět o papainu?

Enzym papain se obecně používá pro podporu lepšího trávení a také jako mocná hojivá látka i antioxidant. Pro lepší pochopení zajímavosti tohoto enzymu pro diabetiky je potřeba znát mechanismy fungování slinivky břišní. Tento životně důležitý orgán přirozeně produkuje proteolytické enzymy, nezbytné pro úspěšný trávicí proces. V jeho průběhu degradují molekuly bílkovin, aby byly lépe stravitelné. V případě nedostatečné produkce těchto enzymů je potřeba je doplnit do těla pomocí potravinového doplňku.

Enzymy, které mohou podpořit úspěšné trávení, lze nalézt v několika rostlinách. Nejčastěji se jako potravinový doplněk pro pohodové zažívání používají právě papain a jeho kolega bromelain, pocházející z ananasu.

Oba jmenované enzymy se někdy indikují i k hojení ran a ke snížení otoků po zranění nebo traumatu, úspěšně se používají k podpoře dobrého zažívání u lidí, kteří vykazují sníženou schopnost produkce trávicích enzymů trypsinu a chymotrypsinu. Ta je způsobená například přibývajícím věkem nebo zdravotním stavem.

Papain má rovněž kosmetické využití v produktech proti celulitidě a jako antioxidační prostředek v prostředcích proti stárnutí. Je zmiňován i jako protizánětlivá látka, může tedy pomoci diabetikům s redukcí infekčních ložisek v těle. Studie rovněž uvádí, že je efektivní při snižování množství sérových lipidů a může být prospěšný jako potravinový doplněk v rámci snahy o ztrátu kil navíc.

Dejte si mrkev nebo krevety: Karotenoidy jsou totiž překvapivými spojenci diabetiků

Pro diabetiky jsou karotenoidy zajímavé hlavně jako silný zdroj antioxidačních látek. Oxidativní stres totiž degeneruje tělesné buňky a hraje ...

Papain pomáhá zvládat oxidativní stress

Enzym papain se nachází v celém stromu Carica papaya, ať už v kmeni, větvích, listech nebo plodech (v nich je zastoupen nejméně). Mléčná tekutina se získává z naříznuté kůry, latex se pak suší po dobu několika hodin při nízké teplotě a následně se dále zpracovává.

Ve formě potravinového doplňku se papain používá mimo jiné pro svou výbornou schopnost trávit bílkoviny.

Navíc vykazuje silné antioxidační vlastnosti, proto může být pro diabetiky prospěšný v rámci prevence vzniku a rozvoje komplikací spojených s onemocněním. Díky tomu, že působí proti ničivým účinkům oxidativního stresu, je rovněž prospěšný pro úspěšné budování dobrých imunitních reakcí vašeho organismu.

Co je ještě potřeba vědět:

  • Papain nemá při doporučeném denním dávkování známé vedlejší účinky.
  • Předávkování může vést k podráždění jícnu.
  • Během léčby papainu je stále třeba dodržovat některá opatření. Těhotné ženy a lidé alergičtí na latex nebo kiwi by se měli vyhýbat užívání papainu.
  • Pokud zaznamenáte kýchání, průjem, ucpaný nos nebo nadměrné pocení po požití papainu nebo použití jakékoli kosmetiky, která obsahuje papáju jako složku, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroje: Mdpi.com, Britannica.com, Diabetesjournals.org.

1543

Diskuze k článku