Množství soli ve stravě lze snížit i bez ztráty chuti
Nadměrná spotřeba soli může vést k rozvoji různých onemocnění
Zdroj: Pixabay
Solíme moc, zvykli jsme si na výraznou chuť jídla. Velké množství sodíku ale našemu tělu neprospívá. A když se zvýší hladina vylučovaného sodíku, zvyšuje se i riziko vysokého krevního tlaku a také pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění. Co s tím? Zkuste namísto soli použít k ochucení pokrmů různé přísady.
Naše tělo sodík potřebuje. Je to elektrolyt, který kromě regulace rovnováhy tekutin v organismu pomáhá i se zajištěním správné funkce nervového systému a svalstva. Nicméně, podle článku publikovaného v roce 2020 přijímá 89 % dospělých sodíku příliš mnoho. Denní dávka soli by se měla pohybovat kolem 3 gramů. Ale je potřeba uvědomit si, že nejde pouze o sůl ze solničky. Sůl se nachází prakticky ve všech průmyslově zpracovaných potravinách. Takže doma sice nemusíte solit vůbec, a přesto bude vaše spotřeba soli vyšší, než by měla být.
Nižší obsah soli nemusí znamenat nevýraznou chuť
Pokud chcete snížit příjem soli, zkuste k ochucení potravin použít citrusovou šťávu, ocet, jogurt nebo přísady s vysokým obsahem kyselin. Nemusíte tak přijít o chuť, kterou obvykle zajišťuje přidaná sůl:
- Používejte šťávu z citrusových plodů: Šťáva z citrusů a další přísady s vyšším obsahem kyselin mohou pomoci vyvážit chuť určitých potravin s nízkým obsahem sodíku. Může jít například o citron, limetku, grapefruit nebo pomeranč. Zkuste třeba ozdobit jídlo na talíři plátkem citronu, případně citronovou šťávou pokapat bílkovinný pokrm, jako je ryba nebo kuře.
- Přidejte ocet: Podobně jako šťáva z citrusových plodů může chybějící sůl vyvážit i ocet. Skvělé je, že má obecně nízký obsah kalorií a živin a je k dispozici v různých druzích. Můžete vyzkoušet například balzamikový ocet, jablečný ocet, ovocný ocet, bílý ocet nebo jiné ochucené octy. Různé druhy octa mohou mít kromě toho, že jsou alternativou soli, i pozitivní zdravotní účinky, které nesouvisejí jen se snížením příjmu sodíku. Skvělou volbou je například jablečný ocet, který je skutečným elixírem. Pomáhá při hubnutí, má antidiabetické účinky, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, očišťuje organismus, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení a funkci jater. Působí také jako přírodní antibiotikum a má protizánětlivé a antioxidační účinky.
- Přimíchejte do pokrmu zeleninu: Pokud chcete dochutit pokrm, aniž byste sáhli po solničce, použijte cibuli, česnek, pažitku, kopr nebo další druhy zelené zeleniny, které mají nízký obsah sodíku, ale zato mají výraznou chuť.
- Použijte koření: Do méně slaných jídel zkuste přidat koření a bylinky. K použití se nabízí například bazalka, bobkový list, skořice, kmín, kari koření, oregano, paprika, pepř nebo estragon. Výzkum prokázal, že přidáním koření a bylinek lze snížit obsah sodíku až o 50 %, zejména u starších osob nad 65 let, a zároveň zvýraznit chuť.
- Konzervované potraviny opláchněte a nechte okapat: Výzkumy naznačují, že pouhé propláchnutí a osušení konzervované zeleniny a jiných konzervovaných potravin může pomoci snížit množství sodíku v těchto balených potravinách až o 40 %.
Jehněčí maso patří do kategorie středně tučných mas, takže není vhodné pro každodenní konzumaci, nicméně ve sváteční čas si na něm mohou ...
Důsledky nadměrné konzumace soli
Konzumace nadměrného množství sodíku může mít vážné zdravotní následky. Podle vědců může mít nadměrné množství sodíku za následek například:
- hypertenzi neboli vysoký krevní tlak,
- proteinurii neboli nadměrné množství bílkovin v moči,
- zvýšení průtoku krve ledvinami,
- hromadění tekutin v těle.
Snížení denní konzumace soli je tedy velmi žádoucí. V dnešním moderním světě zaplaveném zpracovanými potravinami to ale není jednoduché. Kromě výše uvedených tipů určitě může pomoci i vyhýbání se hotovým nakupovaným potravinám. Vždy je lepší a zdravější vařit doma ze surovin od základu.
Zdroje: healthline.com, diastyl.cz
561