Pečené krůtí stehno s dušeným zelím a celozrnným houskovým knedlíkem
Mlsejte zdravě: Připravte si skvělé ovesné vločky do skleničky, prospívají zdraví
Zdroj: Pixabay
Ovesné vločky jsou tou nejrozporuplnější, co se do oblíbenosti týče, ale zároveň nejzdravější obilovinou, která v sobě skrývá nejenom komplexní sacharidy, bílkoviny a kvalitní tuky, ale zároveň důležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Není divu, že je odborníci radí zařadit do jídelníčku každý den. Pokud se chcete udržet fit a hledíte na kalorie, zkuste recept na lahodné tiramisu právě z ovesných vloček.
Ovesné vločky – pro jedny nevábné cosi, pro druhé výživový poklad. Jedno je jisté, vločky jsou zkrátka a dobře v každém redukčním jídelníčku. Jsou komplexní potravinou, kterou díky nízkému glykemickému indexu ocení i diabetici.
Pod drobnohledem
Vločky se vyrábějí z loupaného ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění zrna se tyto vyloupané části nejdříve vystaví vlhku, poté teplu, a nakonec se usuší – při tomto procesu vzniká typické ořechové aroma. Úplně nakonec se rozlisují pomocí rotujících válců, čímž vločky získají známý plochý tvar.
Energetická hodnota 50 g (cca jedna miska):
-
- Energie: 200 kcal
- Bílkoviny: 6,5 g
- Sacharidy: 34 g
- Tuky: 3,4 g
- Vláknina: 3,6 g
Úsměvně z historie
Bratři Kelloggové, kterým se výroba vloček připisuje, jako příslušníci Církve adventistů sedmého dne dbali na střídmost ve stravování i pohlavním životě – vločky měly totiž, pro svou mnišsky nízkou nutriční hodnotu, původně sloužit jako zbraň proti masturbaci. Podnikatelský duch byl však větší než víra, a tak začalo vločkové impérium firmy Kellogg.
Co obsahují
Ovesné vločky jsou bohaté na vápník a vitamín D, toto složení vám pomůže posílit kosti. V jedné porci naleznete velkou dávku vitamínu B1 a kyseliny listové, ale i riboflavin, niacin a pyridoxin. Z minerálů obsahují velké množství železa, draslíku, hořčíku, zinku a mědi.
Tento nutriční zázrak v sobě ukrývá i velké množství antioxidantů a polyfenolů, mezi nimi i antioxidačně působící vitamín E, který bojuje proti volným radikálům. Nejdůležitější je však obsah rozpustné vlákniny, díky ní vločky absorbují značné množství vody, což nám pomáhá být déle sytí.
Čemu prospívají
V první řadě je potřeba říct, že ovesné vločky jsou 100% přírodní – obsahují beta-gukan, který má mnoho příznivých benefitů pro naše tělo. Pro diabetiky je o to důležitější, že zabraňuje rychlému rozložení cukru v krvi, a tím udržuje stabilnější hladinu glykémie. Tato vláknina má ale také schopnost snižovat LDL cholesterol.
Podle jedné studie mohou celá zrna chránit srdce před kardiovaskulárními problémy, bránit propuknutí některých druhů rakoviny, a dokonce zvrátit diagnózu diabetu 2. typu. Dále:
- ovesné vločky umí regulovat infekci v těle,
- díky melatoninu a komplexním sacharidům zlepšují kvalitu spánku,
- pomáhají snížit viscerální tuk,
- snižují krevní cukr,
- dodávají tělu potřebnou energii,
- pomáhají při zácpě,
- tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
Kombucha: Zdravotní zázrak pro diabetiky, marketingový tah pro obchodníky
Není divu, že se kombucha dočkala masového rozšíření v obchodech se zdravou výživou a postupně se dostává i na pulty některých supermarketů. Její ...
Jak vločky využít v kuchyni?
Díky tomu, jak vločky absorbují vodu, se stávají skvělým pojivem a mohou lehce nahradit třeba i vejce. Vyzkoušejte je do karbanátků, pomazánek, nádivek, masových rolád nebo do vývaru jako zavářku. Své využití (jako vločky i jako ovesná mouka) naleznou i ve slaných dezertech, lívancích, sušenkách nebo palačinkách.
Zajímavost: Ovesné vločky můžete použít i vně při koupeli, trápí-li vás svědění, ekzémy nebo kopřivka.
Recept: Tiramisu z ovesných vloček do skleničky
Možná bych se před Italy nezmiňovala, že děláte tiramisu z ovesných vloček, ale pokud hledíte na kalorie a vyvážený nutriční profil, je tahle odlehčená varianta pro vás jako dělaná.
Tip: Dávejte si pozor na to, aby vám ovesné vločky nezežlukly – kvůli vyššímu obsahu tuku vyžadují vločky i skladování v suchu a temnu.
Suroviny na 1 porci:
- 50 g ovesných vloček
- ½ banánu
- lžíce kakaa
- 1 lžička instantní kávy
- 80 g mascarpone
- 100 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce sladidla
Postup:
- Rozmixujte ovesné vločky a rozmačkejte dobře vyzrálý banán.
- Mezitím si připravte deci horké kávy, kterou vmícháte do směsi.
- Do skleničky připravte první vrstvu a posypte kakaem.
- Z mascarpone, řeckého jogurtu (můžete použít jen řecký jogurt) a sladidla si připravte směs, která přijde na první vrstvu z vloček a banánu.
- Zaprašte vrstvou kakaa a nechte přes noc odležet.
Dobrou chuť.
Zdroje: everydayhealth.com, fitness4u.cz, aktin.cz, ochutnejorech.cz
121375