Mlsání bez výčitek: Recept na zdravý jablečný perník s čokoládou a kokosem
Honí vás mlsná? Pak si připravte vláčný a na jazyku se rozplývající perník, který si bez výčitek můžete dopřát i při diabetu, nebo, jak se říká, v dietě. Díky ovesným vločkám, jablkům a proteinu dostanete do těla všechny potřebné makroživiny, tedy sacharidy, bílkoviny, tuky i pořádnou porci vlákniny.
Hlavní surovinou vláčného perníku jsou jablka, která dokonce i Americká diabetická společnost považuje, navzdory obsahu sacharidů, za potravinu bezpečnou pro diabetiky 1. i 2. typu. Jejich sezóna není omezena rokem. V létě jsou osvěžujícím ovocem, v zimě vás zahřejí v punči nebo v moučníku. Pojďte proto zkusit tento snadný dezert, který si můžete upéct, ať už jsou venku “třicítky”, nebo teploty spadly pod bod mrazu.
Suroviny potřebné na těsto:
- 120 g mletých ovesných vloček
- 50 g špaldové mouky
- 40 g sladidla (Xylitol, Erythritol, kokosový cukr nebo čekankový sirup)
- 40 g proteinového prášku
- 20 g holandského kakaa
- 2 vejce
- 3 větší jablka
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 vanička/kostka polotučného tvarohu
- 1 lžíce jahodové marmelády
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
Tip: Proteinový prášek koupíte v některých drogeriích, ale dá se objednat samozřejmě i na internetu. V původním autorčině receptu je použitý proteinový prášek s vanilkovou příchutí, ale do těsta lze přidat i ten s čokoládovou a banánovou příchutí, nebo zcela bez příchutě.
Máte chuť na něco dobrého? Upečte si piškotový moučník s želé a jahodami
Jahody jsou přímo nabité vitamíny a minerály, jako je draslík, mangan a hořčík. Obsahují také kyselinu listovou, kterou ocení především ...
Suroviny potřebné na polevu:
- 50 g čokolády s minimálně 70 % kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- strouhaný kokos dle chuti
Tip: Kupujte marmeládu vždy s nízkým obsahem cukru a vysokým podílem ovoce. Na trhu jsou k dostání i marmelády, které obsahují 4 g sacharidů na 100 g.
Postup:
- Nejdříve si opláchněte jablka (můžete je i oloupat) a nastrouhejte je nahrubo. Pak nechte chvíli strouhané ovoce odstát, aby pustilo šťávu.
- Mezitím si nahrubo rozmixujte ovesné vločky (můžete použít i ovesnou mouku) a vsypte je do větší mísy.
- K ovesné směsi dále přidejte špaldovou mouku, sladidlo dle preferencí, proteinový prášek, kakao, vejce, olej, tvaroh, marmeládu i prášek do pečení a perníkové koření.
- K sypkým ingrediencím následně vložte strouhaná jablka, z kterých jste předtím vymačkali přebytečnou šťávu (jablka však nevymačkávejte úplně a nějakou šťávu z jablek přidejte i do těsta, zvlášť v případě, že bude těsto sušší a bude potřeba do něj přidat nějakou tekutinu).
- Hotové těsto vlijte do pekáčku s pečicím papírem o rozměru cca 30 x 20 cm a pečte při 180 °C přibližně půl hodiny.
- Než se perník upeče, nalámejte si do hrníčku 50 g kvalitní hořké čokolády a přidejte k ní 2 lžíce kokosového oleje. Suroviny takto vložte do mikrovlnky a nechte rozehřát asi dvě minuty (můžete rozehřát i nad párou, ale tahle varianta je rychlejší).
- Nakonec polijte upečený jablečný perník čokoládovou polevou, pečlivě polevu rozetřete a povrch také posypte strouhaným kokosem.
- Po vychladnutí perník podávejte s oblíbeným nápojem.
Dobrou chuť!
Zdroj: vlastní recept autorky
25458