Mlsáme při cukrovce: Mrkvovo-mandlový koláč si jako zdravou svačinku zamilujete

Mlsáme při cukrovce: Mrkvovo-mandlový koláč si jako zdravou svačinku zamilujete
Mrkvovo-mandlový koláč je vhodným moučníkem pro diabetiky Zdroj: se souhlasem Mgr. Zuzany Švédové, DiS.

Blíží se Vánoce, všudypřítomná vůně cukroví se line na vánočních trzích i z oken domů a člověku se jen sbíhají sliny na nějakou tu dobrotu. Diabetici nejsou žádnou výjimkou. Naštěstí existuje spousta skvělých zdravých surovin, z nichž se dá připravit moučník, který ocení i lidé s cukrovkou. Například tento výborný mrkvovo-mandlový koláč, který je nejen chutný, ale hlavně snadný na přípravu!

Existují lidé, kteří sladké zrovna moc nemusejí. A pak jsou tu ti, kteří sladké milují. Když takovému člověku vstoupí do života cukrovka, není to konec světa. I diabetici mohou do svého jídelníčku zařadit koláče či dortíky, jen je potřeba připravit je v odlehčené verzi. Klasickou mouku lze nahradit špaldovou, mandlovou či kokosovou, případně rozmixovanými ovesnými vločkami. Místo klasického másla se zase dá použít zdravější kokosový olej.

Mandlová mouka je zdravá alternativa

Mandlová mouka je bez lepku, což je skvělá zpráva pro všechny celiaky. Díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná na přípravu pokrmů pro diabetiky a ocení ji také vyznavači raw stravy. Mandlová mouka se vyrábí z mandlí. Ty jsou skvělým zdrojem antioxidantů, vlákniny a bílkovin. Kromě toho jsou také zásobárnou důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík a zinek.

Mrkev jako surovina do moučníků

Vařená či pečená mrkev má sice vysoký glykemický index, ale má nízkou glykemickou nálož (7,2). Diabetici si tedy mohou dopřát mrkev i tepelně upravenou. Jen je potřeba ohlídat její množství a započítat jej do denního příjmu sacharidů.

Mrkev je jinak obecně považována za potravinu vhodnou do redukčních jídelníčků. Kromě toho, že je z 88 % tvořena vodou, je také bohatým zdrojem antioxidantů, betakarotenu, rozpustné i nerozpustné vlákniny. Obsahuje vitamíny A, C, D, E a K, z minerálních látek draslík, železo, měď a mangan.

Mrkev ale nemusí mít vždycky podobu dušené mrkve, kterou většina z nás ve školní jídelně nenáviděla. Mrkev v moučnících je skvělá, dodá jim sladkou chuť a nádhernou vláčnost. Co byste řekli na skvělý a současně zdravý moučník, kde hlavní roli hraje právě mrkev?

Hořčík: Klíčový spojenec v boji s diabetem. Doplňte jej konzumací správných potravin

Hořčík neboli magnesium nepomáhá jen diabetikům – je to klíčový minerál pro fungování lidského těla jako celku. Je nesmírně důležitý pro správnou ...

Mrkvovo-mandlový koláč

Na přípravu 10 porcí tohoto vláčného moučníku, který vás skvěle zasytí, budete potřebovat:

  • 200 g mandlové mouky
  • 300 g mrk­ve
  • 80 g erythritolu (nebo jiného sladidla)
  • 50 ml kokosového či olivové­ho oleje
  • 3 vejce
  • čajová lžička bio pomerančové kůry
  • 15 g rozinek namočených v rumu
  • 15 g vin­ného kamene

Nutriční hodnoty: 

Jedna porce mrkvovo-mandlového koláče obsahuje 212 kcal. Tuky 17,8 g. Sacharidy 5,1 g. Bílkoviny 7,4 g.

Z léku na diabetes je populární nástroj na hubnutí. Oprah Winfrey se takovým lidem vysmála, pak ale rychle obrátila

Slavná americká moderátorka Oprah Winfrey (69) byla vždy známá tím, že se vyjadřovala k závažným otázkám. Nyní se dotkla i tématu užívání pilulek ...

Příprava

Na pracovní desce smíchejte mandlovou mouku, najemno nastrouhanou mrkev, sladidlo, kokosový olej a rozklepnutá vejce. Směs promíchejte, dochuťte pomerančovou kůrou, rozinkami a nakypřete vinným kamenem. Připravené těsto nalijte do nádoby na pečení, kterou jste předem vymazali tukem a vysypali moukou. Alternativně můžete použít pečicí papír. Pečte při teplotě 165 °C asi 60 minut.

Hotový koláč nechte vychladnout. Případně jej ještě můžete dozdobit kopečkem tvaro­hu, čímž jej obohatíte o další bílkoviny.

Autorkou receptu je Mgr. Zuzana Švédová, DiS. Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v bylinách, bylinkových produktech, léčivém potenciálu přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Také se věnuje publikační činnosti, kdy přispívá do různých novin a časopisů. Mimo jiné se zaměřuje na problematiku stravování při diabetu, sama se léčí s cukrovkou 1. typu. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá.

 Zdroje: se souhlasem Mgr. Zuzany Švédové, DiS., dále diastyl.cz, celostnimedicina.cz

18634

Diskuze k článku