Mindful eating: Všímavá strava pomáhá hubnout

Mindful eating: Všímavá strava pomáhá hubnout
Během jídla dělejte vždy jen jednu činnost. Nejdřív naberte jídlo, pak ho vložte do úst, rozkousejte, spolkněte a až pak začněte nabírat další sousto. Zdroj: Shutterstock

Kdy naposledy jste zažili situaci, že jste jedli a... nic z toho? Žádná televize, žádný počítač, žádné hovory, žádné myšlenky na práci, žádný spěch. Jen vy a jídlo, které jste si vychutnali od začátku až do konce. Zdá se vám to nepředstavitelné? Bude to mít však na váš život blahodárný vliv.

Troufám si tvrdit, že takovou situaci už většina z nás nezažila velmi dlouho. A to je obrovská škoda. Z velké části je jistě na vině uspěchaná doba, ve které žijeme. Není náhoda, že právě v této době zažívají takový úspěch rychlá občerstvení. Mít dobrý přehled o tom, co, jak a kdy jím, vybírat si kvalitní potraviny a hlídat si množství, které zkonzumuji, je přitom velmi důležité. Nemusíme snad ani zdůrazňovat, že toto platí dvojnásob u diabetických pacientů. Jak tedy i přes každodenní shon dostat jídelníček pod kontrolu a začít si jídlo znovu užívat? Odpovědí na tuto otázku může být právě přístup mindful eating.

Co znamená mindful eating?

Mindful eating neboli v překladu „všímavé jedení“ vychází z přístupu mindfulness (všímavost), který se objevil poměrně nedávno a zatím se prosadil spíše ve světě, než u nás. Tento přístup má široké možnosti využití a uplatňuje se velmi úspěšně i při hubnutí a následném udržení váhy, které bývá mnohdy náročnější než samotné shazování přebytečných kil.

V čem mindfulness spočívá? Jde o schopnost věnovat pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku bez souzení sama sebe. Podstatou všímavosti je to, že prožíváte pouze tady a teď. Lidé, kteří žijí v přítomnosti, jsou daleko šťastnější než ti, kteří se trápí neustále v obavách, co bylo, co mohli udělat lépe nebo se obávají toho, co se stane.

Správný cíl při hubnutí? Možná vám stačí, když budete dokonalí na 80 %

U někoho je to týden, u jiného možná i měsíc. Faktem ovšem zůstává, že snaha o rychlou změnu životního stylu nemívá dlouhého trvání. Proč? Jedním ...

Zpomalte a vychutnávejte

Ve vztahu k jídlu nám pak princip mindfulness radí zpomalit, prozkoumat a vychutnat si každé sousto a především naslouchat signálům našeho těla. Všímavé jedení umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji a plně se soustředit jen na jídlo a jeho kvality.

Výzkumy ukazují, že denně uděláme více než 200 rozhodnutí, která se týkají jídla, nicméně často si jich ani nevšimneme.

Jíme pak bezmyšlenkovitě nebo jen ze zvyku. To může v této době, kdy jsme obklopeni nezdravým jídlem, často vést k přejídání a následnému přibývání na váze. Všímavé jedení ale vytváří psychologickou bariéru vůči přejídání se tím, že se naučíme všímat si signálů těla, jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost.

Jsme to totiž právě my, kdo nejlépe ví, co naše tělo potřebuje. Zda už je syté, zda mu něco chybí, zda mu něco chutná a něco zkrátka ne. Jen si těchto důležitých signálů často nevšímáme. A právě to můžeme díky přístupu mindful eating postupně měnit a trénovat svou všímavost ve vztahu k jídlu.

Naučte se jíst všímavě

Jíst všímavě je zvláště v dnešní době umění. Umění, kterému se můžete naučit. Chce to jen trochu trpělivosti, protože žádný návyk si nelze osvojit přes noc.

Udělejte si čas na jídlo

Pro začátek zkuste sníst alespoň jedno nebo dvě jídla týdně všímavě. Udělejte si na sebe čas a užijte si každé sousto. Sedněte si při tom k jídelnímu stolu. V dnešní době často jíme ve stoje, za chůze nebo před monitorem u kancelářského stolu. Zkuste tento zlozvyk prolomit. Je důležité eliminovat rušivé podněty, jako je například telefon, notebook, televize nebo i rádio. Opravdu dobré jídlo si přeci zaslouží vaši výhradní pozornost.

Buďte jako foodstylista

Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Dejte si záležet a naservírujte si jídlo na pěkný, klidně i slavnostní talíř. Zkuste pracovat i s barevnými potravinami. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo vám díky tomu bude mnohem více chutnat.

Glykemický index zažívá renesanci. Naučte se s ním pracovat a zlepšit si tak kompenzaci

Vnímavý a dobře spolupracující diabetik si nemůže nevšimnout, že stejná množství složených sacharidů, snědená ve formě různých potravin zvyšují ...

Zapojte všechny smysly

Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem.

Zpomalte

Během jídla dělejte vždy jen jednu činnost. Nejdřív naberte jídlo, pak ho vložte do úst, rozkousejte, spolkněte a až pak začněte nabírat další sousto. Mezi sousty odložte příbor a soustřeďte se na všechny chutě a vůně, které vám jídlo nabízí. Zkrátka udělejte si z jídla zážitek.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem Ing. Hany Pávkové Málkové

3620

Diskuze k článku