Bis Bis

Milujete hovězí guláš? Hemové železo v červeném mase může zvyšovat riziko cukrovky

Milujete hovězí guláš? Hemové železo v červeném mase může zvyšovat riziko cukrovky
Vyšší konzumace červeného masa může vést k rozvoji diabetu 2. typu Zdroj: Pixabay

Až o 26 % větší riziko diabetu 2. typu mohou mít podle nového výzkumu lidé, kteří konzumují více hemového železa, které se nachází v červeném mase a dalších živočišných produktech. Je ale potřeba mít na mysli, že nejen maso, ale i některé jeho rostlinné alternativy mohou představovat zdravotní rizika, protože mohou obsahovat přidané hemové železo.

Nová studie, kterou provedli vědci z Harvard’s T.H. Chan School of Public Health a která byla publikována v časopise Nature Metabolism, poukazuje na souvislost mezi rozvojem diabetu 2. typu a vyšší spotřebou hemového železa. Výzkumníci se také zabývali přidáváním hemového železa do rostlinných alternativ masa kvůli napodobení některých chuťových a vzhledových vlastností pravého masa.

Jak probíhal výzkum

Údaje použité pro účely studie vycházely z téměř čtyřicetiletého výzkumu Nurses’ Health Studies I a II a Health Professionals Follow-up Study. Výzkumníci zkoumali údaje 206 615 dospělých osob, převážně bělochů, zařazených do těchto výzkumů a zkoumali všechny způsoby konzumace železa (od potravin až po doplňky stravy) a vývoj diabetu 2. typu.

U menších podskupin účastníků zkoumali také hladiny metabolických biomarkerů v jejich krevní plazmě, včetně markerů hladiny inzulínu, krevních lipidů, krevního cukru, zánětu a přetížení železem, a potenciální metabolické cesty mezi hemovým železem a diabetem 2. typu.

Až o 26 % vyšší riziko cukrovky

Závěry studie byly alarmující: Lidé, kteří konzumovali nejvíce hemového železa, měli o 26 % vyšší riziko diabetu 2. typu než ti, kteří ho konzumovali nejméně. Vědci také zjistili, že vyšší spotřeba hemového železa byla spojena s metabolickými biomarkery spojenými s rozvojem diabetu 2. typu spolu s nižšími hladinami prospěšných biomarkerů.

Identifikovali také tucet krevních metabolitů – malých molekul vznikajících při metabolismu, které se mohou podílet na souvislosti mezi příjmem hemového železa a rizikem vzniku diabetu 2. typu.

Cukrovku často provázejí kvasinkové infekce a řada dalších kožních onemocnění

Klíčovým faktorem, který narušuje ochrannou bariéru kůže, je zvýšená hladina cukru v krvi neboli hyperglykémie. Častým průvodním jevem je pak ...

Jak souvisí strava založená na mase s cukrovkou 2. typu?

Diety s vysokým podílem masa, jako je paleo dieta, ketodieta a další, zaznamenaly v posledních letech nárůst popularity, částečně díky vysokému obsahu bílkovin. Někteří odborníci na zdravotní péči však zpochybňují celkový přínos nízkosacharidové diety s vysokým obsahem tuku a bílkovin a poukazují na existující výzkumy, které naznačují, že není udržitelná.

Matthew O’Brien, MD, MSc, docent medicíny a preventivní medicíny na Northwestern University, který se na studii nepodílel, uvedl, že mnoho těchto diet s sebou nese zdravotní rizika: „V průběhu let samozvaní odborníci na hubnutí a vlivní lidé propagovali mnoho diet, které se zaměřují na konzumaci velkého množství masa a velmi nízkého obsahu sacharidů. Tyto diety sice prokazatelně podporují rychlý úbytek hmotnosti, ale je velmi obtížné je udržet dlouhodobě a jsou spojeny s některými zdravotními riziky. Současná studie, stejně jako předchozí výzkumy na toto téma, naznačují, že konzumace velkého množství červeného masa, nebo dokonce i mírného množství, může zvýšit riziko vzniku cukrovky 2. typu.“

Melanie Murphy Richter, registrovaná dietoložka a ředitelka pro komunikace ve společnosti Prolon, která se na studii nepodílela, uvedla, že na popularitě masité stravy se podílí řada faktorů: důraz na postavu před dlouhověkostí, démonizace sacharidů, nadbytek vysoce zpracovaných potravin a nerovný přístup ke zdravým rostlinným alternativám: „Za celou dobu své práce dietoložky jsem se nesetkala s tak silnou emocionální vazbou na konkrétní makroživinu. Bílkoviny se staly miláčkem stravy a každý, kdo zpochybňuje jejich význam, bez ohledu na to, jak dobře jsou podloženy důkazy, může očekávat značný odpor. Pravdou však je, že nadměrná konzumace bílkovin, zejména z živočišných zdrojů, jako je maso, vejce a mléčné výrobky, prokazatelně urychluje stárnutí a zvyšuje riziko onemocnění souvisejících s věkem, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a cukrovka 2. typu.“

Ani všechny rostlinné alternativy masa nejsou zdravé

Podle doktora O’Briena je o mnoha rostlinných dietách známo, že mají významné zdravotní přínosy a snižují rizika chronických onemocnění, mimo jiné i cukrovky a kardiovaskulárních problémů.

Nejvíce byla studována středomořská strava, která má základ v rostlinných potravinách a zahrnuje některé druhy drůbeže, ryb, vajec, sýrů a jogurtů,“ řekl O’Brien. „Výzkum také ukázal, že přísnější vegetariánská strava a veganská strava, která se zaměřuje převážně na potraviny rostlinného původu, také přináší nižší riziko chronických onemocnění a některých druhů rakoviny.“

Dietoložka Melanie Richter podpořila stravu založenou na celých potravinách, tj. zelenině, ovoci, ořeších, luštěninách a semenech s vysokým obsahem živin. Upozornila však, že mnohé běžně dostupné náhražky masa mohou být stejně špatné jako jiné zpracované potraviny.

Hem používaný v některých rostlinných masných výrobcích je obvykle získáván z geneticky modifikovaných kvasnic, které jsou sice obecně považovány za bezpečné, ale u některých lidí mohou přesto vyvolávat obavy. Mnohé rostlinné náhražky masa jsou vysoce zpracované, obsahují velké množství sodíku, umělých přísad a nezdravých tuků. Proto mohou být méně vhodné pro ty, kteří jsou citliví na sodík nebo se snaží vyhýbat zpracovaným potravinám. Nemusí mít stejné výživové hodnoty jako celozrnné rostlinné potraviny, takže přílišné spoléhání se na ně může vést k nevyvážené stravě.“

Kefír: Elixír, který pomůže s hypertenzí, cholesterolem i cukrovkou. Nejlepší je domácí

Mléčný kefír byl stovky let přísně střeženým tajemstvím obyvatel v oblasti severního Kavkazu. Ti jsou proslulí svou dlouhověkostí a jsou na jedné ...

A co železo ve formě doplňků stravy?

Melanie Richter uvedla, že přínos doplňků stravy s obsahem železa závisí na zdravotním stavu jednotlivce. Například ženy, které menstruují nebo jsou těhotné, mohou potřebovat další železo. Přesto však doporučuje preferovat v případě základních minerálů, jako je právě železo, potraviny před doplňky stravy: „Kdykoli je to možné, je nejlepší upřednostnit získávání živin z potravin před doplňky stravy. Doplňky se železem mohou být pro žaludek náročné a často se nevstřebávají tak dobře jako železo z celých potravin. Celé potraviny nabízejí synergické živiny, které napomáhají trávení a vstřebávání,“ vysvětlila.

U jedinců se sklony k anémii je to ale složitější. „Pokud má někdo tendenci k anémii, vždy doporučuji upřednostnit nejprve potraviny s vysokým obsahem železa, jako je čočka, cizrna, špenát a dýňová semínka. Tyto potraviny kombinujte s potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou citrusy nebo rajčata, abyste zvýšili biologickou dostupnost železa. Začněte tímto přístupem, a pokud stále potřebujete další podporu, zvažte doplněk stravy s obsahem železa.“ V případě podezření na anémii je také potřeba obrátit se na lékaře, který pacientovi navrhne vhodnou léčbu.

Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

 

 

991

Diskuze k článku