Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Potřebujete: 150 g vlašských ořechů (umeleme na mouku), 100 g ovesných vloček (umeleme na mouku), 1 nastrouhané jablko, 1 PL vinného kamene (kypřidlo), 2 vejce, 2 PL oleje, 70 g kokosového cukru, voda dle potřeby meruňky

Recept na 12 kusů.
1 porce obsahuje = 241 kcal,
tuky: 13,8 g, sacharidy: 23,5 g, bílkoviny: 5 g

Postup přípravy:

1. Obě mouky smícháme s nastrouhaným jablkem a cukrem. Pak přidáme vejce, olej a vodu.

2. Vkládáme do kokosovým olejem vymazané a ovesnými vločkami vysypané formy.

3. Dozdobíme meruňkami.

4. Pečeme na 180 °C po dobu 50–60 minut.

Pokud si chceme tu a tam dopřát při diabetu například koláč či buchtu, slaďme s mírou. Pšeničkou mouku můžeme nahradit ovesnými vločkami a těsto nastavme jablkem či mrkví. Do koláče pak zapracujme co nejvíce ovoce a k doslazení můžeme použít malé množství kokosového cukru. Osobně ráda přislazuji datlemi, případně umixovaným banánem. Cukr téměř nepoužívám.

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.

1916

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku