Meruňkový džem s vanilkou
Léto a časný podzim jsou obdobím zavařování. Řada starých českých receptur na džemy a marmelády však obsahuje poměrně dost řepného cukru, kterému se při diabetu snažíme vyhýbat a používáme jej opravdu jen zřídka.
Potřebujete: 1 kg meruněk, 20 g citrusového pektinu, 250 g kokosového cukru, 1 vanilkový lusk
Postup:
- Meruňky vypeckujte, nakrájejte, vložte do hrnce a duste.
- Jakmile směs začne probublávat, v 50 g cukru rozmíchejte pektin, přidejte ke směsi a následně dosypte k meruňkám zbylý cukr.
- Vanilkový lusk rozřízněte a vyjměte dřeň, kterou přimíchejte k džemu.
- Džem plňte do vymytých sklenic, zavíčkujte a zavařujte na 80 °C zhruba 20 minut.
Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
Autorkou receptu je výživová poradkyně Zuzana Švédová, která nedávno vydala knihu s názvem Zdravou stravou proti únavě. Čtenáři v knize mohou vedle zdravých receptů nalézt například informace o tom, co je to glykemický index potravin a jak s ním pracovat.
1104
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný