Meruňkový džem s vanilkou

Meruňkový džem s vanilkou

Léto a časný podzim jsou obdobím zavařování. Řada starých českých receptur na džemy a marmelády však obsahuje poměrně dost řepného cukru, kterému se při diabetu snažíme vyhýbat a používáme jej opravdu jen zřídka.

Potřebujete: 1 kg meruněk, 20 g citrusového pektinu, 250 g kokosového cukru, 1 vanilkový lusk

Postup:

  • Meruňky vypeckujte, nakrájejte, vložte do hrnce a duste.
  • Jakmile směs začne probublávat, v 50 g cukru rozmíchejte pektin, přidejte ke směsi a následně dosypte k meruňkám zbylý cukr.
  • Vanilkový lusk rozřízněte a vyjměte dřeň, kterou přimíchejte k džemu.
  • Džem plňte do vymytých sklenic, zavíčkujte a zavařujte na 80 °C zhruba 20 minut.

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.

Autorkou receptu je výživová poradkyně Zuzana Švédová, která nedávno vydala knihu s názvem Zdravou stravou proti únavě. Čtenáři v knize mohou vedle zdravých receptů nalézt například informace o tom, co je to glykemický index potravin a jak s ním pracovat.

1104

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku