Méně brambor snižuje riziko diabetu 2.typu

Méně brambor snižuje riziko diabetu 2.typu

Výzkumníci z Harvardu uvádějí, že větší konzumace brambor může zvýšit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Jejich nahrazením se může toto riziko snížit.

Studie zveřejněná v odborném časopise Diabetes Care analyzovala data více než 200 000 mužských a ženských zdravotnických pracovníků ve Spojených státech, kteří neměli diabetes, rakovinu ani kardiovaskulární onemocnění. Výzkum posuzoval, jak spotřeba brambor ovlivňuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Střídejte brambory s celozrnnými výrobky

V průběhu výzkumu bylo diagnostikováno s diabetem 2. typu 15 362 osob ze studie. Vyšší spotřeba brambor v libovolné formě byla významně spojena se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu. K totožným závěrům se dospělo i po zohlednění rozdílných faktorů mezi subjekty, kterými je například strava, životní styl či BMI.

Konzumace sedmi porcí brambor týdně vedla k nejvyššímu riziku diabetu 2. typu, ale již i tři porce týdně toto riziko zvyšují. Nicméně, nahrazením tří nebo více porcí týdně za stejné množství celozrnných výrobků se toto riziko snižuje.

Omezení příjmu brambor je vhodné i u diabetiků 2. typu, jelikož obsahují významné množství sacharidů.

1049

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku