Medvědí česnek brzy rozvoní lesy i zahrady, nasbírejte si jej pro lepší management glykémie

Medvědí česnek brzy rozvoní lesy i zahrady, nasbírejte si jej pro lepší management glykémie
Díky typickému česnekovému aromatu listů jej velmi dobře poznáte například od jedovatých konvalinek Zdroj: Pixabay

Česnek je odvěký přítel diabetika, protože je plný antioxidantů, obsahuje síru a je prospěšný při managementu hyperglykémie. Medvědí česnek ozvláštní jarní kuchyni a pomůže s očistou organismu.

Medvědí česnek je využíván jako součást lidové medicíny a dostal se také do zdravého jarního jídelníčku. Má výbornou koncentraci látek, které běžně najdete ve stroužcích bijce upírů.

Co je medvědí česnek?

Medvědí česnek (botanicky Allium ursinum), nazývaný také česnek divoký, je jedním z bylinných průvodců jara. Pochází původně z Asie, odkud se rozšířil do dalších destinací. Při procházce vás upozorní na místo svého výskytu typickou vůní, vlastní česneku setému. Silné aroma a výborná chuť ho spolu s obsahem prospěšných látek předurčují k používání v kuchyni i lidové medicíně. Patří do čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae). Má rád spíše chlad a stín, roste do výšky 20–50 cm. Zaujme krásnými, bílými hvězdicovitými květy.

Kromě toho, že jej najdete v lesích, můžete na něj narazit také v okolí potoků. Jeho listy se objevují na jaře od března do června.

Byl oblíbený již v tradičním léčitelství Keltů a Germánů, a to hlavně díky silným antiseptickým a čisticím schopnostem. Používali jej také v lidové magii. Jméno mu dal fakt, že byl oblíbenou potravou medvědů na konci zimního období. Sklízí se ještě před rozkvetením. Laik si jej může lehce splést s konvalinkami, které jsou jedovaté. Při pochybnosti stačí rozemnout v prstech kousek lístku, typické aroma vás utvrdí v tom, že jste nešlápli při sběru vedle. Sbírání medvědího česneku by mělo být prováděno s úctou k přírodě. Pokud nechcete plenit jeho přirozené místo výskytu, dá se poměrně dobře pěstovat také na zahradě.

Kopřiva: pálivá přítelkyně krásy i jarního detoxu. Využijte ji pro podporu zdraví a management diabetu

Žahavá bylina, která se používá do jarních nádivek nebo jako náhrada špenátu, je plná vitamínů a dalších organismu prospěšných látek. Navíc je ...

Vyhledávaná jarní léčivka

Medvědí česnek je jako silné přírodní antiseptikum a čisticí prostředek vyhledávaný fytoterapeuty. Ať už roste v divoké přírodě, nebo si ho pěstujete na zahradě, vždy je připravený k tomu, aby pomohl, kde je potřeba. Jeho účinné látky jsou totožné jako u česneku setého. Je velmi bohatý na esenciální olej, vitamín C, který z něho dělá výbornou antioxidační rostlinu. Funguje i jako přírodní antibiotikum a posilovač imunitního systému. Protože je vitamín C důležitý prekurzor tvorby kožního kolagenu, pomůže také vaší pleti. Medvědí česnek je vhodný pro zevní i vnitřní použití.

Má své místo také jako účinný desinfekční prostředek, způsobuje rozšíření kapilár a zlepšení funkcí krevního oběhu.

Obvyklé terapeutické indikace zahrnují také léčbu kardiovaskulárnách chorob, výskytu střevních parazitů, používá se i při trávicím nepohodlí (průjmu), žaludeční nevolnosti a plynatosti. Doporučuje se při ateroskleróze, artritidě, revmatismu. Je účinný i při chřipce. Jako výborný zdroj síry je zajímavý také pro diabetiky v rámci úspěšného managementu hladin glukózy v krvi a také jako účinný zdroj antioxidačních látek. Dostatek antioxidantů pomáhá lidem, kteří se léčí s cukrovkou v prevenci rozvoje možných komplikací onemocnění.

Jak užívat medvědí česnek?

  • Může se užívat ve formě odvarů, extraktů, kapslí, v tinkturách, sirupech, přidávat do mastí, macerovat.
  • Konzumace syrové formy dodá tělu vitamín C v nezměněné formě. Pomůže normalizovat stav střevní mikroflóry.
  • Při vnějším použití lze aplikovat na kuří oka, mozoly a bradavice.
  • Ve formě kapslí podporuje dobré funkce trávicího systému, pomáhá snižovat krevní tlak a stimuluje krevní oběh.
  • Nálev usnadňuje trávení.
  • Nedoporučuje se používat u těhotných a kojících žen, u dětí jen velmi omezené dávkování.
  • Nadměrná konzumace může vést k břišním křečím.
  • Ti, kteří užívají farmaka na management krevního cukru nebo jiné léky, které by mohly být ovlivněny účinky této rostliny, by se měli před konzumací potravinových doplňků obsahujících medvědí česnek poradit s ošetřujícím lékařem. U diabetiků jde hlavně o to, aby se vyhnuli projevům hypoglykémie a glykemického šoku kombinací farmaceutické léčby a fytoterapeutik. Běžné zařazení do stravy v mírném množství je bezpečné.

Popenec obecný: Divoká jarní rostlina, která léčí plíce i klouby. Prospěje také diabetikům

Popenec obecný, kterému se říká také popenec břečťanový (Glechoma hederacea) patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), kde najdete typicky ...

Přidejte ho nejen do lehkých jídel předjaří

Tělo si po tuhé zimě říká o odlehčený jídelníček, který ho nakopne a dodá mu potřebnou energii, dostatek antioxidantů a dalších prospěšných látek. Medvědí česnek využijete jako chutnou surovinu v mnoha skvělých receptech, které jsou zdravé a přátelské také diabetikům. Do čeho lze přidat, abyste měli skvělé a chutné jídlo, ať už jej použijete v sušeném, nebo raw stavu?

  • Velmi oblíbený způsob, jak využít čerstvý medvědí česnek, je příprava česnekového pesta. Můžete jej pak používat na těstoviny, ryby, do marinád na maso. Stačí nasekat najemno kešu nebo piniové oříšky či mandle, přidat olivový olej, šťávu z jednoho citronu a půl svazku medvědího česneku. Pesto by nemělo být příliš husté.
  • Macerací sušeného nebo raw medvědího česneku si připravte olej, který použijete do salátů. Stačí je naložit do olivového oleje a nechat v chladu a temnu macerovat po dobu tří týdnů. Následně jej můžete přefiltrovat.
  • Medvědí česnek je oblíbený i jako součást jarního bylinkového másla, stačí ho pouze nakrájet najemno nebo nasekat, smíchat se solí a pepřem a máslo je připraveno pro kulinářské použití.
  • Připravte si s ním také chutné jarní nádivky.
  • Hodí se k rybám, masu, jak bílému, tak červenému, ať už jde o jehněčí, skopové, vepřové i hovězí. Lze jej přidávat do chutných marinád.

Zdroje: Mayoclinic.orgNhsinform.scot, Webmd.com, Britannica.com.

31433

Diskuze k článku