Máte nadbytek velikonočních vajíček? Použijte je do chutných a snadných receptů vhodných i pro diabetiky
Rok co rok to bývá stejné. Před Velikonocemi máme pocit, že jsme neobarvili vajíček dostatek, po pomlázce nám jich hromady přebývají. Pokud jste se i vy letos dostali do obdobné situace a nevíte, jak obarvená vařená vajíčka co nejlépe zpracovat, máme pro vás tipy na chutné a jednoduché recepty, ve kterých najdou vajíčka své uplatnění. A výhodou je, že si na výsledných pokrmech mohou bez výčitek pochutnat i diabetici.
Vejce patří k trochu kontroverzním potravinám – v minulosti byla vejce často kritizována pro svůj negativní vliv na hladiny cholesterolu. Od té doby však výzkumy vajec došly zase o kus dál a bylo zjištěno, že vejce mají na hladiny cholesterolu výrazně nižší vliv, než se vědci původně domnívali. Mnohem větší vliv na cholesterol má rodinná anamnéza či pokrmy s vysokým obsahem trans-tuků neboli trans nenasycených mastných kyselin, sacharidů a cukrů.
Většina obsahu prospěšných živin je obsažena ve vaječném žloutku, nicméně konzumovat byste měli celá vejce, tedy jak žloutek, tak bílek, abyste využili všech nutričních výhod.
Vejce prospějí nejen diabetikům
Dle American Diabetes Association jsou vejce pro diabetiky zcela bezpečná, a navíc i prospěšná. Obsahují totiž mnoho živin a zdraví prospěšných látek. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat:
- bílkoviny (v jednom velkém vejci cca 12 gramů), které nejen navozují pocit sytosti, ale také jsou nezbytné pro růst a obnovu svalů;
- lutein, který zlepšuje zdraví očí a může zlepšit zdraví srdce;
- zeaxanthin – může společně s luteinem pomoci předcházet onemocněním očí souvisejícím s věkem, jako je šedý zákal a makulární degenerace;
- cholin pro lepší zdraví mozku, navíc ovlivňuje paměť a náladu, a hraje klíčovou roli během těhotenství při vývoji mozku plodu;
- biotin obsažený ve žloutku je důležitý pro zdravé vlasy, kůži a nehty, stejně jako pro produkci inzulínu;
- draslík podporuje zdraví nervů a svalů a také pomáhá vyrovnávat hladiny sodíku v těle, což zlepšuje kardiovaskulární zdraví;
- žloutek je plný zdravých tuků, vitamínů A, D, E a K a antioxidantů;
- vejce jsou také bohatým zdrojem vitamínu B12 a minerálních látek, jako je železo, měď a zinek.
Doporučená dávka pro diabetiky je jedno vejce denně.
Nulový glykemický index vajec
Pokud by vás zajímal glykemický index vajec, tak vězte, že je nulový, jelikož vejce obsahují jen zanedbatelné množství sacharidů. Oproti tomu mají velké množství bílkovin, proto nemají žádný vliv na hladinu krevního cukru. Nulová je pak také i glykemická nálož vajec.
Navíc vědci došli k závěru, že pravidelná konzumace vajec může zlepšit hladinu glukózy v krvi nalačno u lidí s prediabetem nebo diabetem 2. typu. Ve studii z roku 2018 vědci naznačují, že konzumace jednoho vejce denně může snížit riziko cukrovky.
Obdobných pozitivních výsledků dosáhla i studie publikovaná o tři roky dříve, která naznačuje, že lidé s prediabetem nebo diabetem 2. typu nezaznamenají negativní změnu lipidového profilu po konzumaci stravy s vysokým obsahem vajíček. Autoři v této studii tak docházejí k závěru, že konzumace stravy s obsahem vajec je pro lidi s cukrovkou zdravá.
Jak využít vařená vajíčka?
Nyní už ale opusťme teorii a výhody vajec a pojďme vyzkoušet dva chutné a snadné recepty, které pro vás připravila nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS. Ať už vykoledovaná vajíčka, nebo ta, která si kdykoliv uvaříte natvrdo, můžete je využít do vajíčkové pomazánky z tvarohu, nebo z nich připravit vejce v aspiku. Jak na to?
Vajíčková pomazánka z tvarohu
Na přípravu budete potřebovat následující suroviny:
- 100 g měkkého tvarohu (např. Jaroměřického)
- 2 vejce
- 50 g cibule
- 50 g petrželky nebo pažitky
- hořčici
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a necháme vychladit.
- Následně je pokrájíme a rozmícháme s tvarohem, jemně nakrájenou cibulkou (případně i s nastrouhanou mrkví) a ostatními přísadami.
- Pomazánku necháme krátce vychladit v lednici.
Výživové hodnoty 100gramové porce: 96 kcal. Tuky 4 g. Bílkoviny 8 g. Sacharidy 5 g.
Vejce v aspiku
Na přípravu vajec v aspiku budete potřebovat:
- 6 kusů natvrdo uvařených vajec
- 2 plátky libové šunky
- 2 plátky tvrdého 30% sýru eidam
- 80 g zeleného hrášku
- 4 ks kyselých okurek
- 80 g kukuřice
- 2 celé mrkve
- 500 ml vývaru (bobkový list, nové koření, pepř černý, sůl, ocet)
- 1 balení čiré želatiny
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravíme vývar. Část vývaru odebereme, nasypeme do něj želatinu a necháme směs pracovat a bobtnat.
- Následně směs pomalu v horké lázni rozehřejeme a smícháme se zbytkem vývaru. Podle chuti můžeme přikyselit octem.
- Vytřeme tence olejem plastovou misku, na dno nalijeme vrstvu želatinového roztoku a necháme v chladu ztuhnout.
- Na ztuhlou směs položíme rozpůlená vejce, kapii, okurku, šunku, sýr, zalijeme částí želatiny a necháme opět ztuhnout.
- Takto pomalu vrstvíme tak, aby aspik postupně tuhl.
- Nakonec vše dáme pořádně vychladit a ztuhnout i na několik hodin, nejlépe do druhého dne. Nakonec směs opatrně vyklopíme.
Výživové hodnoty 100gramové porce: 132 kcal. Tuky 8 g. Bílkoviny 8 g. Sacharidy 5 g.
Dobrou chuť!
Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, dále dle textu
1700