Velký snídaňový speciál: Když dojde inspirace, vsaďte na podmáslí nebo chia semínka
Máte chuť na něco dobrého? Upečte si piškotový moučník s želé a jahodami
Zdroj: Shutterstock
Jahody jsou právě v plné sezóně a receptů na jejich zpracování najdeme mnoho! Využijte jejich všestranné zdravotní benefity a zařaďte je do svého jídelníčku. Naučíme vás jednoduchý recept na malé jahodové potěšení. V rodině autorky se mu s oblibou říká obližprst.
Jahody jsou přímo nabité vitamíny a minerály, jako je draslík, mangan a hořčík. Obsahují také kyselinu listovou, kterou ocení především nastávající maminky. Jsou bohaté na vlákninu, antioxidanty a polyfenoly. Navíc jsou nízkokalorické, protože jsou z 90 % tvořeny vodou.
Zajímavost: Svými vlastnostmi bojují jahody proti diabetu.
Suroviny potřebné na korpus:
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g Xylitolu nebo Erythritolu (můžete smíchat také s kokosovým cukrem)
- 5 vajec
- 5 lžic horké vody
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
Suroviny potřebné na krém:
- 2 zakysané smetany
- 1 smetana ke šlehání (min. 30 % tuku)
- sladidlo podle chuti
Ostatní:
- 300 g čerstvých jahod
- želatinový prášek nebo plátky želatiny
Postup:
- Sladidlo s vodou a žloutky ušlehejte do pěny (cca 5 až 10 minut).
- K této směsi postupně přidávejte prosátou mouku s kypřicím práškem, a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
- Připravené těsto přeneste do koláčové formy vystlané pečicím papírem.
- Korpus pečte přibližně 20 až 25 minut v předehřáté troubě při teplotě 180 °C.
- Mezitím si ušlehejte smetanu v tuhý krém a do něj postupně vmíchávejte oslazenou zakysanou smetanu (tu oslaďte například Xylitolem, Erythritolem nebo čekankovým sirupem).
- Smetanový krém pak naneste na upečený a vychladlý korpus.
- Na krém položte omyté, očištěné a rozkrojené jahody.
- Nakonec ovoce zalijte ještě želatinou (tu připravte podle návodu na sáčku).
- Moučník dejte ztuhnout do ledničky alespoň na čtyři hodiny a poté podávejte s oblíbeným nápojem.
Tip: Jahody jsou známý alergen. Proto dávejte pozor především u malých dětí a první ochutnávku jim dopřejte po malých částech.
Dobrou chuť!
Zdroj: recept autorky
5571