Marinovaný losos
Potřebujete: 1 celý filet z lososa i s kůží (cca 2 kg), ½ hrnku hrubozrnné mořské soli, 4 lžíce krupicového cukru (nahradíme sorbitem), 1 lžíce finské vodky, čerstvý kopr
Recept na 20 kusů.
1 porce obsahuje = 220 kcal,
tuky:14g, sacharidy:2g, bílkoviny:20g
Postup přípravy:
1. Filet z lososa osušíme a rozpůlíme. Smícháme cukr(sorbit) se solí, nasypeme na lososa a rukama jemně promasírujeme. Rybu položíme kůží dolů a na růžové lososí maso nasypeme sekanou koprovou nať a pokapeme vodkou. Obě půlky filetu k sobě přitiskneme, zabalíme do mikrotenového sáčku, položíme na tácek a zatížíme prkénkem. Lososa vložíme do lednice a necháme cca 3–4 dny odležet.
2. Během odležení je třeba každý den sáček s rybou otočit.
3. Po odležení položíme filet z lososa na prkénko a krájíme tenoučké plátky, které ihned konzumujeme, např.s pečivem a hořčicovou omáčkou (smícháme dijonskou hořčici s medem a olivovým olejem). Vhodná je i křenová šlehačka (vyšleháme smetanu a vmícháme čerstvý nastrouhaný křen).
1209
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný