Mandlová mouka: Perfektní surovina na vánoční cukroví pro diabetiky. Navíc snižuje cholesterol
Je bezlepková, má nízký glykemický index a je skvělou alternativou pro diabetiky. Má příjemně nasládlou chuť, takže je ideální na pečení moučníků, včetně vánočního cukroví. Oproti bílé pšeničné celozrnné mouce má mandlová mouka méně než čtvrtinu sacharidů a vysoký obsah vlákniny. Je vhodná při cukrovce, a navíc pomáhá snížit špatný cholesterol v krvi. Dejte jí ve své kuchyni šanci!
Mandlová mouka se vyrábí mletím blanšírovaných mandlí, což je proces, který zbaví mandle hořké slupky. Díky tomu, že se vyrábí výhradně z mandlí, obsahuje mandlová mouka všechny zdraví prospěšné látky, které se v nich nacházejí. A že jich je!
Snižuje cholesterol, je dobrá na srdce a cévy a pomáhá proti rakovině
Mandlová mouka je významným zdrojem bílkovin, vitaminu E, vápníku, hořčíku, draslíku, manganu, fosforu, železa a zinku a polynenasycených mastných kyselin. Nabízí celou řadu zdravotních přínosů:
- Přispívá ke správnému fungování srdce a cév.
- Snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) a krevního tlaku.
- Je bezlepková, takže je vhodná pro osoby s celiakií.
- Díky vysokému obsahu vitaminu E a dalších antioxidantů snižuje riziko vzniku kognitivních onemocnění, jako je např. Alzheimerova choroba.
- Obsahuje velké množství prebiotické vlákniny, která přispívá ke zdravějšímu a účinnějšímu fungování trávicího systému.
- Výzkum také prokázal, že mandlová mouka pomáhá proti rakovině tlustého střeva. A navíc může zvýšit minerální hustotu kostní dřeně, a tím předcházet řadě fatálních onemocnění.
Jedna hrst mandlí (cca 30 g, což odpovídá doporučené denní dávce), obsahuje až 20 různých flavonoidů – tedy látek, jež pomáhají chránit před nemocemi srdce a cév.
Mlsáme při cukrovce: Nepečená duo roláda z kokosu a kakaa je ideální cukroví pro diabetiky
Možná patříte mezi zastánce klasických druhů cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo vosí hnízda. Ale když se v rodině vyskytne ...
Perfektní volba pro diabetiky
Potraviny vyráběné z rafinované pšenice mají vysoký obsah sacharidů, ale nízký obsah tuku a vlákniny. To může vést k vysokým výkyvům glykemie, po nichž následuje rychlý pokles, což může způsobit únavu, hlad a chuť na jídlo s vysokým obsahem cukru a kalorií.
Naopak mandlová mouka má nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Díky těmto vlastnostem má nízký glykemický index, což znamená, že cukr se do krve uvolňuje pomalu a je trvalým zdrojem energie. Přechod na mandlovou mouku může lidem s cukrovkou pomoci účinněji regulovat hladinu cukru v krvi.
Předvánoční stres zvyšuje diabetikům glykemii. Pusťte z hlavy špinavá okna a zkuste to letos jinak
Pokud patříte mezi ty, kteří zpanikaří a málem se sesypou, když na poslední chvíli zjistí, že zapomněli koupit dárkový balicí papír, nebo že ...
Využití mandlové mouky
Mandlová mouka se používá hlavně na pečení – můžete ji použít do cukroví, dortů, krémů i dezertů. Například makronky se bez mandlové mouky neobejdou. Dá se z ní vyrábět i domácí marcipán, případně si můžete zkusit vyrobit doma mandlové mléko.
Mandlové mléko je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Je to osvěžující nápoj bohatý na živiny a je vhodnější než většina nealkoholických nápojů, které děti běžně pijí. Je prospěšné zejména pro děti s poruchami soustředění, protože obsahuje velké množství kyseliny linolové a fosforu, tedy látek zvyšujících duševní výkonnost.
Mandlovou moukou můžete zčásti nahradit pšeničnou mouku. Je však potřeba počítat s tím, že v důsledku absence lepku nebude upečený výsledek tak nadýchaný. Chuť ovšem bude zaručeně skvělá!
Zdroje: brainmarket.cz, healthline.com, mandlova.cz, ahajournals.org, ncb.nlm.nih.gov
8595