Mám rád sladké, ale mám cukrovku: Nebojte se sladit stévií, je vhodná i pro diabetiky

Mám rád sladké, ale mám cukrovku: Nebojte se sladit stévií, je vhodná i pro diabetiky
Stévie je asi dvěstěkrát sladší než bílý cukr Zdroj: Freepik

Každý, komu diagnostikovali cukrovku, to zná. Život je vzhůru nohama, člověk je zaplaven spoustou informací, během okamžiku musí kompletně změnit jídelníček a zorientovat se v náhradních sladidlech. A to není jednoduché, protože informace o sladidlech se průběžně mění. Právě nedávno se opět začal celosvětově propírat potenciálně rakovinotvorný účinek aspartamu. Máme pro vás tip: vyzkoušejte stévii. Studie prokázala, že je zdravá a vhodná pro diabetiky.

Stévie je rostlina dorůstající výšky až 100 cm. Její listy jsou zhruba dvěstěkrát sladší než bílý cukr. Původním domovem této kouzelné rostliny jsou horské tropy jižní Ameriky. Její sladkou chuť objevili indiáni z kmenů Guarání v Paraguayi a Brazílii – a kromě toho, že si s ní sladili své oblíbené maté, využívali ji také k léčbě zažívacích problémů a k přípravě ústní vody.

Studie prokázala, že stévie je opravdu zdravá a bezpečná

Vědci, kteří začali na začátku 20. století stévii studovat, zjistili, že za její sladkou chuť jsou zodpovědné sloučeniny, které byly později pojmenovány jako steviolglykosidy. V 70. a 80. letech dvacátého století začalo používání stévie jako sladidla v potravinářském průmyslu nabývat na popularitě. Ale například v USA bylo v té době její používání omezeno, protože byla považována za potenciálně nebezpečnou. Podle některých teorií šlo o tichý boj o trh mezi výrobci umělých sladidel.

Na rozdíl od aspartamu, jehož potenciální škodlivost a možný rakovinotvorný účinek aktuálně řeší Světová zdravotnická organizace, bylo u stévie prokázáno, že je bezpečná, zdravá a vhodná pro diabetiky. To potvrzuje i studie, která byla provedena v roce 2020. V závěru studie se praví, že dávky stévie mohou být alternativou sukralózy u diabetických pacientů, a to bez vlivu na hladinu glukózy v krvi, HbA1C, inzulínu a lipidů.

Můj příběh: Červená řepa mi pomohla s anémií, říká pan Míla. Dělal jsem si každý den salát

„Po doktorech jsem odjakživa běhal nerad. Na prvním místě neoblíbených ordinací byl zubař – a ti ostatní byli v těsném závěsu za ním,“ usmívá se ...

Na co si dát při výběru stévie jako sladidla pozor

Čistý extrakt ze stévie je pro lidský organismus zcela bezpečný. Nicméně, některé výrobky mohou kromě stévie obsahovat i jiná umělá sladidla (například aspartam, cyklamát, maltodextrin nebo sacharin) nebo další přidané látky, které by mohly pro tělo znamenat zdravotní rizika. Proto je potřeba dodržovat při nákupu stévie několik základních pravidel:

  • Vždy vybírejte sladidlo obsahující 95 % glykosidu.
  • Pozor na přidané cukrové alkoholy. U citlivějších osob mohou vést k nadýmání a dalším zažívacím potížím. Čistá stévie má naopak pozitivní vliv – může zmírňovat průjem a problémy spojené s dráždivým tračníkem.

Podle Společného výboru expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva je přijatelný denní příjem ekvivalentů steviolu 4 miligramy (mg) na kilogram tělesné hmotnosti. To odpovídá přibližně 12 mg vysoce čistého výtažku ze stévie na kilogram. Při použití jako sladidla nebo k ochucení potravin odborníci nepovažují vysoce čistou stévii za látku, která by způsobovala nežádoucí vedlejší účinky.

Stévie snižuje krevní tlak

Stévie působí jako vazodilatátor, což znamená, že rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak, jak vyplývá i z této studie. Diabetici, které trápí vysoký tlak, tedy mohou zajásat, zatímco jedinci s chronicky nízkým tlakem by naopak měli být opatrnější.

A jak je to s glykémií? Jak uvádí server dialiga.cz, dříve panoval názor, že dlouhodobá konzumace stévie ve velkém množství může vést k hypoglykémii, nicméně tyto informace se nakonec neprokázaly.

V každém případě však platí, že pokud vás dlouhodobě trápí nízký tlak nebo častá hypoglykémie, případně máte potíže s ledvinami, měli byste užívání stévie pro jistotu konzultovat se svým lékařem.

Můj příběh: “Trápí mě neuropatické bolesti. Nejhorší je to v noci,” svěřila se paní Marie

„Když se ráno vzbudím a čirou náhodou mě nic nebolí, připadám si divně,“ říká s úsměvem paní Marie, která se nám nedávno svěřila se svým bojem se ...

Vypěstujte si stévii doma

Patříte mezi nadšence, kteří zkoušejí vypěstovat možné i nemožné? Pak si můžete stévii vypěstovat doma. Této sladké rostlině se bude dařit na místě, kam dopadají intenzivní sluneční paprsky. Nejlepší podmínky bude mít ve skleníku, ale určitě ocení i prosluněné místo na okenním parapetu. Kromě spousty slunce potřebuje i kvalitní substrát s vyšším obsahem humusu. Semínka vyséváme koncem února, nejpozději v březnu. Semena potřebují ke klíčení teplotu přesahující 20 °C, takže pokud nemáte k dispozici skleník nebo pařeniště, můžete si pomoci nádobou s průhledným víkem, která umožní vytvoření vhodných mikroklimatických podmínek.

Lístky stévie otrháváme nebo stříháme nůžkami zhruba jednou až třikrát ročně. Sladit lze přímo čerstvými lístky, případně je možné stévii po nasušení rozemnout či nadrtit a uchovávat na suchém, temném místě.

Zdroje: diagliga.cz, ncbi.nlm.nih.gov, salviaparadise.cz, medicalnewstoday.com

3530

Diskuze k článku