Maliny při léčbě diabetu

Maliny při léčbě diabetu

Výzkum provedený v Centru pro výživu Výzkumného institutu pro bezpečnost potravin a zdraví v Illinois uvádí, že červené maliny mají protizánětlivé i antioxidační vlastnosti a dokáží stabilizovat metabolismus. Tyto vlastnosti snižují i riziko některých chronických onemocnění.

Tyto vlastnosti snižují i riziko některých chronických onemocnění včetně srdečních chorob, diabetu typu 2. typu, obezity a Alzheimerovy choroby. Zrovna tyto dvě choroby jsou pro diabetiky obzvláště rizikové a přináší diabetikům nemalé komplikace. „Ukázalo se, že to, co je dobré pro srdce, je dobré i pro mozek,” říká autor studie doktor Britt M. Burton-Freeman, Ph.D. „Maliny mají potenciál snížit rizika přispívající k metabolickému syndromu, jenž má vliv na vývoj diabetu a celkové kardiovaskulární zdraví.”

Červené maliny snižují glykemii nalačno a zvyšují citlivost na inzulin. Na svědomí to mají sloučeniny zvané antokyany, které se krom malin nachází i v dalších bobulích včetně borůvek, jahod, ostružin, třešní a červených hroznů.

3482

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku