Makový bezlepkový koláč s citronovou polevou
Jaro nás láká zařadit do jídelníčku svěží chutě. Zkuste proto bezlepkový koláč s citronovou polevou, kterou doplní zemitá chuť máku. Díky mandlové mouce má tato pochoutka velmi nízký glykemický index a je tedy vhodná i pro diabetiky. Nahradíte-li cukr Erythritolem, můžete mlsat tento makový koláč jak k snídani, tak i po obědě či večeři.
Mák má nespočet benefitů. Málokdo ví, že kromě kyseliny olejové, která napomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, obsahuje mák více vápníku než kravské mléko. Každá porce tohoto modrého “zlata” navíc obsahuje vitamín E a řadu minerálních látek jako měď, zinek nebo hořčík. Naproti tomu citron obsahuje pektin, což je rozpustný druh vlákniny, který navozuje pocit sytosti. Díky tomu je vhodné zařadit ho do redukčního jídelníčku.
Tip: Při výběru máku dejte pozor na kvalitu. Kvalitní mák je modrý, má příjemnou vůni a nasládlou chuť. Levný technický mák má rezavou, hnědou až šedou barvu, je bez vůně a chutná hořce až pálivě.
Suroviny potřebné k výrobě makového koláče:
- 150 g změklého másla
- 125 g cukru (třtinový, kokosový, Erythritol, Xylitol)
- 3 vejce
- 50 ml pomerančové šťávy
- 30 ml polotučného mléka
- 250 g mletého máku
- 80 g mandlové mouky
- špetka soli
- kokosový olej
- strouhaný kokos
Suroviny potřebné na přípravu krému:
- 2 žloutky
- 1 chemicky neošetřený citron
- 40 g cukru (třtinový, kokosový, Erythritol, Xylitol)
- 30 g studeného másla
Postup:
- V první řadě si předehřejte troubu na 180 °C.
- Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosem.
- Měkké máslo vyšlehejte s cca 60 až 65 gramy cukru (nebo s náhradním sladidlem) do pěny a postupně zašlehávejte žloutky, mléko a šťávu z pomeranče.
- Mletý mák promíchejte s mandlovou moukou a zapracujte postupně do směsi.
- Dále vyšlehejte bílky se špetkou soli a jakmile se začnou měnit ve sníh, zašlehejte zbylý cukr. Po částech jej zapracujte do makového těsta.
- Těstem naplňte již připravenou formu a pečte minimálně 40 minut. Po upečení nechte vychladnout.
- Mezitím si ve vodní lázni smíchejte žloutky s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho citronu, citronovou šťávou a cukrem.
- Šlehejte metlou dokud nevznikne hustý krém (chvíli to trvá).
- Vzniklý krém odstavte a pozvolna zašlehejte studené máslo nakrájené na kostičky.
- Nakonec polijte makovec citronovým krémem a nechte zatuhnout.
Makový koláč podávejte dle preferencí například s mlékem, kávou nebo čajem. Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
3313