Bis Bis

Makadamové ořechy: Spojenec v boji proti metabolickému syndromu a cukrovce

Makadamové ořechy: Spojenec v boji proti metabolickému syndromu a cukrovce
Makadamové ořechy obsahují zdravé mononenasycené tuky Zdroj: Pixabay

Díky jemné, máslové chuti jsou skutečnou pochoutkou. Makadamové ořechy mají sice vysoký obsah tuků, ale většinou obsahují mononenasycené tuky, které jsou prospěšné pro srdce, a mohou dokonce snižovat riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.

Makadamové ořechy jsou plody stromů nazývaných makadamie celolistá. Tyto stromy sice pocházejí z Austrálie (jejich plody už před příchodem kolonizátorů znali i původní obyvatelé Aboriginci), dnes se ale makadamie pěstují v různých oblastech světa, včetně Havaje a některých částí Latinské Ameriky, Asie a Afriky. V závislosti na odrůdě a klimatu zvládne jediný strom vyprodukovat i 100 kg makadamových ořechů! Není to ale bez práce. Než začnou stromy pořádně plodit, trvá to klidně i 7 let.

Oříšky pro zdraví

Přibývá důkazů o tom, že ořechy, například makadamové ořechy, pomáhají snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu, přispívají ke zmírnění zánětů a ke zlepšení stavu cév. Antioxidanty a flavonoidy obsažené v makadamových ořeších navíc pomáhají v boji proti civilizačním chorobám, protože snižují poškození buněk. Další z důležitých složek v těchto krásně kulatých oříšcích jsou tokotrienoly. Tato forma vitamínu E může přispívat k ochraně před některými typy rakoviny a mozkových onemocnění.

Snížení rizika metabolického syndromu

Metabolický syndrom zahrnuje skupinu rizikových faktorů, mezi něž patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina triglyceridů, nízká hladina dobrého HDL cholesterolu, vysoká hladina cukru v krvi a břišní tuk. Tyto rizikové faktory zvyšují pravděpodobnost vzniku mrtvice, cukrovky a srdečních onemocnění.

Podle výzkumu z roku 2016 může konzumace makadamových ořechů přispívat ke snížení metabolických rizikových faktorů u jedinců s cukrovkou 2. typu. Makadamové ořechy obsahují nejvyšší procento mononenasycených tuků ze všech známých potravin. Mají také nízký obsah polynenasycených a nasycených tuků.

Studie naznačují, že živiny obsažené v makadamových ořeších mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho obsahují tyto ořechy také vitamíny, minerály a antioxidanty přispívající k růstu a zdraví buněk.

Strašák jménem chřipka. Po prodělání nemoci je potřeba dezinfikovat byt

Nejspíš i ve vaší rodině nedávno někdo prodělal nebo aktuálně prodělává chřipku. Bohužel je často podceňována, protože bývá zaměňována s běžným ...

Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění

Výzkumy naznačují, že pravidelná konzumace makadamových ořechů může pomoci předcházet ischemické chorobě srdeční, což je typ kardiovaskulárního onemocnění. Makadamové ořechy mohou snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu. Podle vědců pomáhají makadamové ořechy snižovat rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění tím, že snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při zánětech a oxidačním stresu (který způsobuje poškození buněk).

Podporují zdraví trávicího traktu

Rozpustná vláknina v makadamových ořeších může působit jako prebiotikum, které vyživuje prospěšné bakterie ve střevech a zlepšuje zdraví trávicího traktu. Prebiotika mohou také pomáhat snižovat záněty a pomáhat při syndromu dráždivého tračníku a dalších podobných stavech, i když je potřeba provést další výzkum. Množství vlákniny a bílkovin obsažených v makadamových ořeších navíc může snižovat pocit hladu a přispívá k pocitu sytosti, což určitě ocení každý, kdo se pokouší shodit nadbytečná kila.

Obsah živin a glykemický index

Makadamové ořechy mají přirozeně nízký obsah cukru a sacharidů. I přes svou nasládlou chuť mají makadamy nízký glykemický index, a jsou tedy vhodnou pochoutkou i pro diabetiky. Obsahují také různé základní živiny, jako je vláknina a antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko nebo zvládat onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, cukrovka a onemocnění zažívacího traktu.

Jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin, zdravých mononenasycených tuků, vitamínu E, manganu, thiaminu a mědi.

Makadamové ořechy jsou sice zdravé, ale také vysoce kalorické, takže konzumovat tyto lahodné oříšky ve velkém není úplně dobrý nápad. Namísto snědení celého sáčku si odměřte porce. Jedna porce by měla zahrnovat 10–12 ořechů.

Makadamové ořechy na jídelníčku

Při nákupu ořechů vždy vybírejte syrové ořechy. Pražené nebo solené oříšky nechte v regálu. Pro jistotu si prostudujte i etiketu na obalu, abyste zjistili, jestli daná potravina neobsahuje nějaké přidané látky.

Chcete-li zajistit, aby vám makadamové ořechy vydržely čerstvé, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, případně je můžete zmrazit. Nevíte, jak makadamové ořechy použít? Možností je spousta:

  • Namísto krutonů přidejte do salátu pár makadamových ořechů.
  • Přidejte makadamové ořechy do müsli.
  • Přidejte nasekané makadamové ořechy do ovesné kaše.
  • Připravte si z makadamových ořechů pesto nebo hummus.
  • Přidejte makadamové ořechy do domácího pečiva, například do chleba či cukroví.

Alergie na makadamové ořechy

Makadamové ořechy patří mezi stromové ořechy. Pokud máte alergii na stromové ořechy, měli byste se před jejich konzumací poradit se svým lékařem. To, že jste alergičtí na jeden druh stromových ořechů, neznamená, že budete mít alergii na všechny. Zaznamenávejte si všechny příznaky a dobu, kdy se po konzumaci stromových ořechů objeví, abyste o nich později mohli informovat svého lékaře. Mezi možné příznaky alergie patří:

  • kopřivka nebo svědění kůže,
  • otok rtů,
  • svědění v krku a ústech,
  • výtok z nosu,
  • žaludeční křeče nebo nevolnost.

Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com, dále dle textu

3293

Diskuze k článku