Mají umělá sladidla vliv na inzulinovou rezistenci?

Mají umělá sladidla vliv na inzulinovou rezistenci?

Ukazuje se, že výživové doporučení osobám s diabetem, aby nahrazovaly cukr umělými sladidly, je poměrně problematická záležitost. Je pravda, že umělá sladidla mají nepříznivý vliv na náš organismus?

Mnoho výživových poradců totiž časté používání umělých sladidel příliš nedoporučuje, protože uvádí, že tyto látky mají nepříznivý vliv na metabolické procesy v našem těle a mohou se výraznou mírou podílet na zvýšení inzulinové rezistence.

Průběh a výsledky studie

Nová studie publikovaná v časopise Journal of Nutrition se zabývala zkoumáním účinků umělých sladidel na inzulinovou rezistenci u osob bez diabetu. Jednalo se o výzkum trvající 24 týdnů, kterého se zúčastnilo 50 osob bez diabetu či jiných zdravotních komplikací. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedné skupině byly podávány nápoje bez umělých sladidel, zatímco druhá skupina dvakrát denně po dobu 12 týdnů konzumovala nápoje obsahující aspartam a acesulfam K. Po 12 týdnech byl proveden test, v rámci kterého byla všem zúčastněným na lačno změřena hladina glukózy v krvi a zkoumána citlivost jejich organismu na inzulin. Poté se celý výzkumný proces opakoval. Studie přinesla překvapivé výsledky – zkoumané osoby nevykazovaly žádné změny týkající se inzulinové rezistence a jejich BMI i tělesné proporce zůstaly nezměněny.

Autoři studie tedy uvádí, že neexistuje jednoznačná odpověď na to, zda umělá sladidla mají či nemají nepříznivý vliv na náš organismus s ohledem na to, že existuje řada protichůdných studií. Naopak zastávají doporučení, že člověk by se měl ubírat zlatou střední cestou a nekonzumovat nadměrné množství cukru ani umělých sladidel.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

1885

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku