Low Carb recept: Trhaný králík na smetanové omáčce s celerovým knedlíkem

Low Carb recept: Trhaný králík na smetanové omáčce s celerovým knedlíkem

Nízkosacharidové "Low Carb" stravování se umožňuje diabetikům stravovat se bez zbytečných výkyvů glykémie. Nechte se inspirovat dnešním receptem a připravte si chutný nízkosacharidový oběd či teplou večeři.

TRHANÝ KRÁLÍK NA SMETANOVÉ OMÁČCE:

Suroviny:

  • králík
  • kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer)
  • smetana na šlehání/na vaření
  • česnek
  • sůl
  • (olivový) olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a králíka omyjte, naporcujte, osolte a dejte do pekáče s olejem.
  2. Zhruba po půl hodině přidejte, na větší kousky, nakrájenou kořenovou zeleninu a pečte zhruba 2,5 hodiny.
  3. Poté maso obraťte, natrhejte a část masa rozmixujte tyčovým mixerem spolu s pečenou kořenovou zeleninou. Nezapomeňte na trochu smetany.

CELEROVÝ KNEDLÍK:

Suroviny:

  • 1 celer
  • 4 vejce
  • sůl

Postup:

  1. Celer zbavte slupky, překrojte na půl a uvařte v osolené vodě.
  2. Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který poté spojte s nastrouhaným, uvařeným celerem. Přidejte do směsi žloutky a osolte.
  3. Vymažte hrnečky máslem, naplňte je směsí a dejte na 5 minut do mikrovlnné trouby. Poté vyklopte a nakrájejte.

Pozor: S tímto jídlem buďte opatrní – zelenina (mrkev, celer) jsou sladší a obsahují určité množství sacharidů. Je třeba počítat s optimální dávkou inzulínu!

Autorka receptu Bc. Dorota Brzezinová (23) pochází z Brna, kde vystudovala střední zdravotnickou školu v Brně. Úspěšně absolvovala studium na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor Všeobecná sestra.

1794

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku