Mlsání bez výčitek? Brokolicové muffiny budou hvězdou velikonočních svátků
Low Carb recept: Trhaný králík na smetanové omáčce s celerovým knedlíkem
Nízkosacharidové "Low Carb" stravování se umožňuje diabetikům stravovat se bez zbytečných výkyvů glykémie. Nechte se inspirovat dnešním receptem a připravte si chutný nízkosacharidový oběd či teplou večeři.
TRHANÝ KRÁLÍK NA SMETANOVÉ OMÁČCE:
Suroviny:
- králík
- kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer)
- smetana na šlehání/na vaření
- česnek
- sůl
- (olivový) olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a králíka omyjte, naporcujte, osolte a dejte do pekáče s olejem.
- Zhruba po půl hodině přidejte, na větší kousky, nakrájenou kořenovou zeleninu a pečte zhruba 2,5 hodiny.
- Poté maso obraťte, natrhejte a část masa rozmixujte tyčovým mixerem spolu s pečenou kořenovou zeleninou. Nezapomeňte na trochu smetany.
CELEROVÝ KNEDLÍK:
Suroviny:
- 1 celer
- 4 vejce
- sůl
Postup:
- Celer zbavte slupky, překrojte na půl a uvařte v osolené vodě.
- Oddělte žloutky od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který poté spojte s nastrouhaným, uvařeným celerem. Přidejte do směsi žloutky a osolte.
- Vymažte hrnečky máslem, naplňte je směsí a dejte na 5 minut do mikrovlnné trouby. Poté vyklopte a nakrájejte.
Pozor: S tímto jídlem buďte opatrní – zelenina (mrkev, celer) jsou sladší a obsahují určité množství sacharidů. Je třeba počítat s optimální dávkou inzulínu!
Autorka receptu Bc. Dorota Brzezinová (23) pochází z Brna, kde vystudovala střední zdravotnickou školu v Brně. Úspěšně absolvovala studium na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor Všeobecná sestra.
1794
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný