Low Carb recept: Mechové cupcakes
Nízkosacharidové "Low Carb" stravování se umožňuje diabetikům mimo jiné mlsat bez zbytečných výkyvů glykémie. Nechte se inspirovat dnešním receptem na Low Carb dortíky, neboli cupcakes.
Suroviny na cupcakes:
- 250 g čerstvého špenátu
- 2 vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 70 g mandlové mouky
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů s vinným kamenem (běžně dostupné)
- sladidlo (Erythritol)
- citrónová kůra
Suroviny na krém:
- mascarpone
- smetana ke šlehání 33%
- sladidlo (Erythritol)
Postup:
- Omyjeme listy špenátu a odstraníme jejich tvrdé stonky. Listy rozmixujeme v sekáčku a následně vymačkáme přes plátýnko/utěrku přebytečnou vodu.
- Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce a sladidlo. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, nasekaný špenát, mandlovou mouku a kypřící prášek. Na závěr přidáme nastrouhanou kůru z citrónu.
- Pečeme na 170 stupňů zhruba 20 minut v cupcakové formě.
- Poté necháme cupcakes vychladnout a mezitím si vyšleháme smetanu. Poté přidáme mascarpone a sladidlo dle chuti (stačí méně) a cupcakes nazdobíme. Můžeme přidat také ovoce, například maliny, borůvky či jahody.
TIP: Nemusíte se bát, že by listy špenátu pokazily chuť celého dezertu, naopak! Cupcaky jsou zajímavé, vláčné a v kombinaci s mandlovou moukou neodolatelné!
Autorka receptu Dorota Brzezinová (23) pochází z Brna, kde vystudovala střední zdravotnickou školu v Brně. Úspěšně absolvovala studium na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor Všeobecná sestra. Momentálně studuje magisterské studium na lékařské fakultě Ostravské univerzity v oboru Ošetřovatelská péče v psychiatrii. Zároveň také navštěvuje konzervatoř, obor jazzový zpěv, a chystá se nastoupit do zaměstnání jako jako všeobecná sestra ve Fakultní nemocnici v Brně. Low Carb recepty i další tipy na nízkosacharidové stravování můžete najít na jejím instagramovém účtu @lowcarb_pro_vsechny.
4319
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný