Losos se zeleným chřestem
Léto s sebou přináší velký výběr sezónních potravin – ovoce a zelenina bývají v této době nejchutnější, obzvlášť, když si je můžeme sami nasbírat. I na cestách můžeme objevit řadu lahůdek, které bychom jindy neochutnali, např. z ryb a mořských plodů. Přinášíme vám inspiraci na odlehčené letní dobroty, které potěší chuťové pohárky i vaše zdraví. Dobrou chuť!
2 porce; na 1 porci 411,7 kcal; 35 g bílkovin; 28,7 g tuků; 7,6 g sacharidů
Suroviny: 300 g lososa, 500 g zeleného chřestu, lžíce olivového oleje, lžíce másla, snítka kopru, 1 citron, sůl, mletý černý pepř
Postup:
- Lososa omyjeme, osušíme, vyfiletujeme a nakrájíme na jednotlivé porce. Mírně osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a lososa zprudka opečeme po obou stranách.
- Chřest omyjeme, okrájíme dřevnaté konce, spodní třetinu oloupeme. Poté jej spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme okapat.
- Chřest rozložíme do zapékací mísy, položíme na něj opečeného lososa a pokapeme rozpuštěným máslem. Přidáme omyté snítky kopru. Mísu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme cca 10-15 minut.
- Na talíři přelijeme porce výpekem, ozdobíme čerstvými snítkami kopru a podáváme se čtvrtinkami citronu.
Tip: Podáváme s pečenými bramborami nebo nasucho opečenými tousty.
Mgr. Marcela Floriánková
339
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný