Listová zelenina vytvoří ze salátu zdravou diabetickou pochoutku

Listová zelenina vytvoří ze salátu zdravou diabetickou pochoutku
Listovou zeleninu využijte jako salátový základ. Nebojte se ozvláštnit jej ovocem, oříšky a bylinkami. Fantazii se meze nekladou. Zdroj: Pixabay

Zeleninové saláty jsou bezesporu výbornou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravé jídlo plné vitamínů a minerálů. Mezi nejdůležitější ingredience těchto salátů patří listová zelenina, která může být využita jako základ pro salát nebo jako jedna z přísad, která dodá salátu lahodnou chuť i vzhled. Poctivý salát by měl obsahovat kromě zeleniny i ovoce a bylinky, které z obyčejného salátu vykouzlí léčivou pochoutku. Víte ale, které ingredience by určitě neměly chybět v diabetickém salátu?

Zeleninový salát nemusí být jen strouhaná mrkev či okurka – i ty však našemu zdraví v mnohém prospívají. Kulinářsky vyžít se můžete i při studené přípravě snadných zeleninových jídel. Inspirujte se našimi ověřenými tipy a vytvořte si salát na míru z jarních zeleninových a bylinkových pokladů.

Správný salát obsahuje semena a divoké byliny

Diabetici by ve svém salátu měli mít vždy část listovou a pro dodání vydatnější chuti by měli do salátu přidat i ovoce. To by však nemělo být příliš vyzrálé, aby v něm nebyl příliš vysoký obsah cukru. Vhodné jsou například grepy, méně sladká jablka či hrušky nebo třeba bobulovité ovoce (borůvky, klikva, aronie apod.).

  • Ke známějším druhům listové zeleniny patří špenát, římský salát, ledový salát, rukola, polníček či pekingské zelí.
  • Mezi ty méně známé, ale zato velice zdravé, můžeme zařadit třeba čekanku, mangold či různé druhy bylin, které běžně rostou v našem okolí, ale mnohdy jim nevěnujeme patřičnou pozornost.

Další vítanou složkou salátů jsou různá semena a ořechy bohaté na bílkoviny, vitamíny, železo a zdravé tuky. Váš salát skvěle obohatí třeba lněné či dýňové semínko nebo piniové, vlašské či lískové ořechy.

Ayurvédská bylina všech diabetiků ashwagandha ohromuje západní vědce svými účinky na glykémii

Ashwagandha (Withania somnifera, česky Vitánie snodárná neboli ašvaganda) se používá v ayurvédské medicíně více než tři tisíce let. Tento ...

Oblíbené druhy listové zeleniny vhodné pro diabetiky

  • Špenát – obsahuje vysoké množství vitamínů A, C, E a K, železa, hořčíku a antioxidantů.
  • Rukola – obsahuje antioxidanty a vitamín C, které podporují zdraví imunitního systému. Také obsahuje vysoké množství vitaminu K a vápníku, což pomáhá udržovat zdravé kosti.
  • Římský salát – obsahuje vysoké množství vitamínu K, který podporuje zdraví kostí.
  • Listový salát – obsahuje vysoké množství vitamínu A a K, stejně jako folát, který podporuje zdravý vývoj buněk.

Věděli jste, že…?
Všechny druhy listové zeleniny obsahují velmi nízké množství sacharidů a kalorií, což je vhodné zvláště pro diabetiky. Listové zeleniny si tedy můžete dopřát, co hrdlo ráčí!

Mezi méně využívané, ale velmi hodnotné salátové ingredience patří například čekanka. Čekanka, také někdy nazývaná cikorka, je pro diabetiky vhodná hned z několika důvodů:

  1. nízký obsah sacharidů, nezvyšuje tedy skokově glykémii.
  2. Její předností je vysoký obsah inulinu. Inulin je druh vlákniny, který se pomalu tráví a nepřispívá ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Navíc inulin podporuje populace zdravých střevních bakterií, což může mít pozitivní vliv na trávení i celkové zdraví.
  3. Podpora trávení. Čekanka obsahuje hořčík, který podporuje trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Divoké bylinky jsou léčivý poklad dostupný každému

Netradiční a mnohdy podceňovanou složkou zeleninových salátů jsou divoké byliny, o kterých jsme psali v dřívějších článcích. Jaro je ideálním obdobím pro sklízení bylinek, které mají nyní ve svých mladých natích i kořenech nejvíce účinných látek.

Tip pro vás: Vyrazte ven za sluníčkem a při procházce v přírodě zkuste najít co nejvíce druhů bylin, které doma můžete využít třeba právě do zeleninového salátu! Děti mohou soutěžit, kdo najde více jedlých bylinných druhů.

Do salátů pro diabetiky se výborně hodí třeba: kopřiva, ptačinec, pampeliška, kozí noha, řepík či rozrazil. Tyto bylinky jsou plné vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, který pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Listy z těchto bylin můžete konzumovat na způsob klasické listové zeleniny. Z kořenů pampelišky připravíte zase skvělou pampeliškovou kávu nebo čaj. Kořen kopřivy je potom vhodný na léčbu mnoha mužských potíží, zatímco její listy více prospívají ženám.

Svěží zelené rostlinky pomohou s infekcemi i glykémií: Pronikněte do jejich bohatého světa

Pokud se momentálně necítíte na procházku a sběr volně rostoucích bylin vás neláká, můžete si vypěstovat bohatý zdroj vitamínů přímo u vás doma. ...

Lahodný recept na obědový zeleninový salát

Již se vám sbíhají sliny na zdravou zeleninovou pochoutku? Vyzkoušejte našeho favorita mezi saláty – špenátový salát s pečenými hruškami a ořechy:

Budete potřebovat:

  • 3 hrsti špenátových listů
  • 1 hruška
  • 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 šálku strouhaného sýra
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce octa balsamico
  • 1 lžíci medu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Hrušku oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky.
  3. Položte plátky hrušky na plech a pečte 15–20 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé.
  4. Ve větší míse smíchejte špenát, ořechy a sýr.
  5. V malé misce smíchejte olivový olej, ocet, med, sůl a pepř, čímž vytvoříte lehký dresing.
  6. Přidejte pečené hrušky do mísy se špenátem a zalijte dresingem.

Tip pro vás: Hotový salát můžete ozdobit jedlými květy sedmikrásek či fialek, čímž potěšíte nejen chuťové pohárky, ale i zrak. Dobrou chuť!

Zdroje: bylinkyprovsechny, bylinkovyraj, pubmed

2818

Diskuze k článku