
Limonády lidskému zdraví neprospívají. Mohou přispívat k rozvoji cukrovky 2. typu

Pití slazených nápojů vede ke změnám střevního mikrobiomu v podobě zvýšeného výskytu devíti druhů specifických bakterií. Podle vědců jsou metabolity produkované těmito bakteriemi spojeny se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu.
Škodlivost slazených nápojů byla prokázána už dříve a byla o ní napsána obrovská spousta článků. Nejnovější výzkumy ale naznačují, že negativní účinky limonád mohou souviset se změnami střevního mikrobiomu.
Zvýšený výskyt devíti druhů bakterií
Podle nové studie, která byla publikována v časopise Cell Metabolism, je konzumace nápojů slazených cukrem spojena se zvýšeným výskytem devíti specifických bakterií ve střevním mikrobiomu. Při rozkladu potravy tyto mikroby produkují určité sloučeniny neboli metabolity. Vědci zjistili, že tyto chemické látky jsou spojeny se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu. To potvrzuje závěry starších výzkumů, z nichž vyplývá, že lidé, kteří pijí velké množství nápojů slazených cukrem, mají větší pravděpodobnost diabetu 2. typu.
Mechanismus, jehož prostřednictvím konzumace limonád ovlivňuje zdraví, je pravděpodobně mnohostranný. Odborníci se domnívají, že svou roli hrají všechny tyto faktory:
- nadměrný přírůstek hmotnosti,
- inzulínová rezistence,
- zánět,
- nezdravá hladina tuků v krvi, tj. tzv. aterogenní dyslipidemie.
Nedávno se objevily důkazy, že konzumace limonád s sebou nese změny střevního mikrobiomu, což může přispívat k riziku cukrovky. Podle autorů nové studie naznačují důkazy ze studií provedených na zvířatech, že konzumace cukrů obsažených v limonádách (tj. fruktózy a glukózy) je spojena se:
- sníženou rozmanitostí střevních bakterií, což je jeden z ukazatelů méně zdravého mikrobiomu,
- sníženou hladinou mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), což jsou metabolity produkované „dobrými“ střevními bakteriemi, které podporují celkové zdraví,
- zvýšeným množstvím bakteriálních druhů spojených se záněty.
Skutečnost, že nápoje slazené cukrem jsou spojeny se změnami střevního mikrobiomu, potvrdily i další studie provedené na lidech. Tato nová studie je však první, která zkoumá souvislosti mezi konzumací limonád, střevním mikrobiomem, metabolity bakterií v krvi a rizikem cukrovky 2. typu.
Vědci zjistili, že konzumace limonád je spojena se změnami devíti druhů střevních bakterií. Například počet čtyř druhů bakterií, které produkují prospěšné SCFA, se u osob, které pily dvě a více limonád denně, snížil.
Vědci také identifikovali hladiny 56 bakteriálních metabolitů a souvisejících sloučenin, které souvisely se změnami ve střevním mikrobiomu.
Ženšen: Zázračný kořen nejen pro diabetiky. Pomůže při menopauze i s vysokým cholesterolem
Ženšen byl ve starověku nejuctívanější z bylin jak v Číně, Koreji a Japonsku, tak v Americe. Ženšen byl objeven před více než 5 000 lety ...
Změny střevního mikrobiomu mohou předpovídat diabetes
Jedná se o jednu z mála studií, která zkoumá komplexní vztahy mezi střevními mikroby, jejich metabolity a cukrovkou. K úplnému pochopení těchto souvislostí je zapotřebí další výzkum, nicméně autoři doufají, že v budoucnu by jimi měřené metabolity mohly pomoci předpovídat a možná i léčit diabetes.
„Naše studie naznačuje potenciální mechanismus, který vysvětluje, proč nápoje slazené cukrem škodí metabolismu,“ uvedl doktor Qibin Qi z newyorské Albert Einstein College of Medicine v tiskové zprávě. „Přestože jsou naše zjištění pouze pozorovací, poskytují poznatky pro potenciální strategie prevence nebo léčby diabetu s využitím střevního mikrobiomu,“ dodal.
Doktor Qi také poznamenal, že tyto metabolity mohou sloužit jako systém včasného varování: „Zjistili jsme, že několik metabolitů souvisejících s mikrobiomem je spojeno s rizikem vzniku diabetu. Jinými slovy, tyto metabolity mohou předpovídat budoucí diabetes.“
Co pít místo limonád
Existuje spousta zdravějších alternativ, než jsou limonády. Pokud jde o nápoje, je nakonec vždy nejzdravější volbou voda. Pokud ale máte neodolatelnou chuť na něco perlivého, je potřeba zvolit nápoj s nízkým obsahem cukru a sladidel, jako je minerální voda nebo kombuča. Ta je totiž fermentovaná a přirozeně obsahuje živé mikroby, takže přispívá ke zdraví střevního mikrobiomu. Je však důležité hledat výrobek, který obsahuje živé mikroby a žádné přidané cukry.
Zdroje: eurekalert.org, medicalnewstoday.com, dále dle textu
676