Dýně: Perfektní volba nejen pro diabetiky. Polévka se zastřeným vejcem krásně zahřeje
Lidé se sníženou funkcí ledvin nemohou jíst vše
Zdroj: Shutterstock
Lidé, kterým jejich lékař sdělil, že mají sníženou funkci ledvin a že jejich ledviny neodstraňují z krve odpadní látky v dostatečné míře, musí své stravování přizpůsobit stavu poškození ledvin. Dodržování správné diety může postup selhávání ledvin značně zpomalit.
Diagnózu chronického onemocnění ledvin si od lékaře mohou vyslechnout lidé, kteří jsou dlouholetými diabetiky nebo mají dlouhá léta vysoký krevní tlak, který správně neléčí. Další významnou skupinou ohrožených jsou lidé s velkou nadváhou, kuřáci a konzumenti alkoholu.
Tempo selhávání ledvin lze zpomalit
Rychlost zhoršování funkce ledvin může být individuální a hodně přitom záleží na tom, jestli pacient spolupracuje s lékařem a dodržuje správný léčebný režim. Jinak se může konečné stadium, tedy selhání ledvin dostavit velmi brzo a pak je nutné funkci ledvin nahradit dialýzou nebo transplantací.
Tempo, jakým k poklesu ledvinných funkcí dochází, je závislé na vyvolávající příčině a přidružených nemocech. Vždy se dá ale zpomalit vhodným stravováním a životním
stylem.
V ČR se tento problém týká půl milionu lidí
„Výskyt chronických onemocnění ledvin má rostoucí trend nejen v České republice, ale i na celém světě. Počet nemocných se zvyšuje se stárnutím populace, kdy se více lidí dožívá komplikací způsobených civilizačními onemocněními. Z průzkumů vyplývá, že přibližně 5 % dospělé populace trpí chronickým onemocněním ledvin v pokročilém stadiu. V podmínkách České republiky to znamená minimálně půl milionu osob s již významným snížením funkce ledvin,“ varuje MUDr. Karel Petrů, primář dialyzačního střediska Fresenius Nephrocare v Praze 6 – Střešovicích.
Diagnóza by měla přijít včas
U těchto lidí je zásadní, aby byla diagnóza stanovena co nejdříve a mohla být zahájena konzervativní léčba, jejíž podstatnou součástí je kromě léčby vyvolávajícího onemocnění také dieta a úprava životního stylu. V každé fázi onemocnění budou doporučení nefrologa jiná, a proto je nutné s ním svou dietu pravidelně konzultovat a přizpůsobovat ji laboratorním výsledkům, které ukazují na aktuální schopnost ledvin odstraňovat z krve odpadní látky.
Úprava jídelníčku
„Jednou ze zásadních změn v jídelníčku je například omezení příjmu bílkovin, soli atd. To výrazně sníží množství odpadních látek v krvi. Velké množství bílkovin se nachází třeba v mase, ve vejcích, luštěninách nebo v mléčných výrobcích a uzeninách,“ říká nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare Dana Sasaková.
Bílkoviny však nejsou jediným problémem. V těle se totiž při snížené funkci ledvin, hromadí i některé minerály. Jejich příjem je nutné omezit, jinak by došlo k poruchám
rytmu srdce, urychlení procesu aterosklerózy, zadržování vody v těle, a mnoha dalším, život ohrožujícím komplikacím. Jedná se o především o sodík, draslík a fosfor. „Velké množství draslíku obsahuje například ovoce (banány, sušené ovoce, hrozny, avokádo), zelenina (špenát, brambory, brokolice, rajčata a další druhy zeleniny), ořechy a mandle, celozrnné výrobky a mléčné výrobky,“ vypočítává Dana Sasaková a dodává: „Na fosfáty jsou bohaté mléčné výrobky, maso, ryby, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, hořká čokoláda a kakao, nealkoholické nápoje (např. Cola) a pivo. Sodík je nejvíce obsažen v různých polotovarech a pochutinách, proto pacientům doporučujeme tento druh potravy úplně vynechat. Lepší je, když si pacienti vaří doma z čerstvých surovin.“
Omezení se týká i tekutin
V pokročilejších fázích chronického onemocnění ledvin může docházet k tomu, že pacientovi klesá produkce moči. Pak je na čase ve spolupráci s nefrologem snížit i příjem
tekutin. V opačném případě hrozí převodnění organizmu se všemi negativními důsledky, jakými jsou otoky, vysoký krevní tlak a zátěž pro srdce a cévy. „Součástí dialyzačních středisek Fresenius NephroCare jsou i nefrologické ambulance, které pečují také o pacienty, kteří ještě nemusí docházet na dialýzu, ale přesto již mají funkci
ledvin sníženou. Podle výsledků jim upravujeme dietní a pitný režim,” říká primář Karel Petrů.
Lidé mohou přijít i bez doporučení
„Většinou pacienty do nefrologické ambulance posílají diabetologové nebo praktičtí lékaři, ale lidé mohou samozřejmě přijít i sami a požádat o konzultaci, pokud mají podezření, že s funkcí jejich ledvin není něco v pořádku,” dodává primář.
Přesnější informace o složení diety pro diabetiky při onemocnění ledvin jsme psali v tomto článku.
2562
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný