Libeček: Skromná bylina s úžasnými účinky. Pomůže při problémech s močovými cestami i proti zánětům

Libeček: Skromná bylina s úžasnými účinky. Pomůže při problémech s močovými cestami i proti zánětům
Libeček má dlouhou historii využití v kulinářství i k léčebným účelům Zdroj: Freepik

Nádherně voňavá bylina, naprosto nenáročná na pěstování – to je libeček. Je oblíbenou kulinářskou přísadou i léčivkou už od starověku. Pomáhá na infekce močových cest, proti komplikacím cukrovky i na problémy s klouby. A například v květákové polévce chutná nepřekonatelně!

Původně se libeček vyskytoval v okolí Středozemního moře a používali ho staří Řekové a Římané. Ti žvýkali listy na podporu trávení a věřili, že jim pomůže od nadýmání. Ve středověku se stal oblíbenou rostlinou Karla Velikého. Kořeny rostliny se používaly jako pomocný prostředek při trávení a také jako močopudný prostředek. Libeček se používal k léčbě různých onemocnění – od revmatismu, žloutenky a malárie až po ledvinové kameny, vředy a bolesti v krku. Žvýkání sušeného kořene prý udržovalo bdělost. Z libečku se vyrábělo také tonikum a často se přidával do koupele. U nás se pěstoval hlavně v Podkrkonoší.

Bohatý zdroj zdraví prospěšných látek

Libeček obsahuje vitaminy C a A, hořčiny, pryskyřici, silice, třísloviny a organické kyseliny. Důležité je zastoupení ftalidů, které uvolňují křeče. Ftalidy jsou v rostlinách celkem vzácné, z dalších rostlin, kde se nacházejí, můžeme jmenovat například celer. Kromě toho obsahuje libeček také kumariny a polyfenoly. Právě rozmanitost těchto sloučenin vedla k realizaci celé řady studií zaměřených na využití libečku.

Kopr se dříve používal ke zrušení zlé kletby, dnes pomáhá při cukrovce, na zažívání i uklidnění

Kopr (Anethum graveolens) je jednoletá bylina s dlouhou historií pěstování pro kulinářské a léčebné účely. Historie kopru Předpokládá se, že ...

Léčivé účinky libečku

Libeček se tradičně používá ke zmírnění různých zdravotních potíží, mezi něž patří mimo jiné:

  • infekce močových cest,
  • komplikace diabetu, jako je dyslipidémie,
  • ledvinové kameny,
  • syndrom dráždivého tračníku,
  • bolest v krku a zánět mandlí,
  • revmatismus a dna,
  • vředy.

Kromě výše uvedených způsobů využití naznačují předběžné výsledky výzkumů i další zdraví prospěšné účinky libečku:

Využití libečku v kuchyni

Všechny části rostliny jsou jedlé. Kořeny se suší a melou, stonky se blanšírují nebo kandují, listy se mohou přidávat do dušených pokrmů nebo polévek. Semeny lze zase posypat chléb. Hořčično-bylinná chuť libečku se skvěle hodí do nálevu na nakládání a do receptů s ochuceným octem. Někteří lidé tvrdí, že chuť libečku je směsí celeru a anýzu. Něco na tom bude. Listy se totiž opravdu často používají k ochucení pokrmů, kde se obvykle používá celer. Libeček je výborný třeba v květákové nebo fazolové polévce, ale mimořádnou chuť dodá například i slepičímu vývaru.

Cukrovka a bylinky: Meduňka lékařská zmírňuje stres a zlepšuje náladu i spánek

Jaro je v plném rozpuku a čas na pěstování bylinek je tady. Vypěstovat si je může každý, tedy i ten, kdo nemá zahrádku. Většina bylinek se totiž ...

Čaj na pročištění krve

Na jeden šálek libečkového čaje budete potřebovat jednu lžičku usušených listů libečku. Dejte libeček do hrnku, zalijte 0,3 l vroucí vody a nechte zhruba 15 minut louhovat. Pak čaj přeceďte a pijte 2× denně.

Koupel na bolavé klouby a proti nadměrnému pocení

K přípravě výluhu lze použít všechny části rostliny, nejsilnější účinky má ale kořen. Výluh si připravíte tak, že dvě hrsti čerstvých listů (případně v kombinaci s kořenem) zalijete 0,5 l vroucí vody. Nechte cca 20 minut vyluhovat a přeceďte. Výluh přidejte do koupele.

Kdo by se měl libečku vyhnout?

Libeček by neměly užívat těhotné ženy a osoby, které užívají diuretické léky.

Zdroj: verywellhealth.com, dále dle textu

Foto: Freepik/vaivirga

40144

Diskuze k článku