Levandule: Uklidňuje mysl a léčí tělo. Voňavý olejíček i víno si snadno vyrobíte doma

Levandule: Uklidňuje mysl a léčí tělo. Voňavý olejíček i víno si snadno vyrobíte doma
Levandule se používá v široké škále odvětví, jako je kosmetika, aromaterapie, potravinářství a léčitelství Zdroj: Pixabay

Poryvy večerního vánku roznášejí jemnou sladkou vůni po kraji. Právě rozkvétá levandule, modrofialová kráska, jejíž jemné květy skrývají magickou léčivou sílu. Patříte také mezi vyznavače levandule? A víte, s čím vším vám může pomoci? Pokud ne, čtěte dál. Na konci článku na vás čeká recept na domácí levandulový olejíček a fantastické víno.

Tato voňavá bylina, kterou si nejčastěji spojujeme s francouzskou Provence, je odpradávna nepostradatelnou složkou přírodní medicíny. Znáte historii modré královny zahrad, která uklidňuje mysl a léčí tělo?

Příběh levandule

Historie levandule sahá až do starověkého Egypta, kdy se levandule používala především při mumifikaci, k dezinfekci a k výrobě vonných mastí. V dobách starověkého Říma se používala k léčení, mytí, odpuzování hmyzu a také pro své antiseptické vlastnosti.

V šestnáctém a sedmnáctém století, kdy řádil mor a cholera, byla levandule považována za účinný prostředek proti infekcím. Římští vojáci si levanduli brali s sebou jako prostředek k ošetření válečných zranění. Kromě toho byla levandule hojně užívaným lékem na žaludeční potíže, ledvinové koliky, vodnatelnost a žloutenku a byla také vyhledávaným prostředkem na zmírnění reakce po bodnutí hmyzem.

Ve Francii se od dvanáctého až do devatenáctého století používala levandule k odstranění vší. Během první světové války, kdy byl nedostatek antiseptických prostředků, se zase k obvazování ran utržených ve válečné vřavě používala směs levandulového oleje a rašeliníku.

Historicky se levandule hojně používala k léčbě depresí, nespavosti, úzkosti a únavy. Současné výzkumy její uklidňující a sedativní účinky potvrdily.

Bazalka: Na vysoký tlak, imunitu i proti depresi. Navíc zapudí komáry a klíšťata

Bazalka (Ocimum basilicum) je aromatická bylina, která pochází z Asie a Afriky. Pokud jde o jídelníček, není nijak zvlášť bohatá na živiny, ale ...

Léčebné využití levandule

Kromě zklidňujících účinků, které asi zná každý, kdo někdy na trhu nebo ve specializované prodejně narazil na voňavé polštářky napěchované levandulí, může vnitřně užitá levandule přinést úlevu při pocitu plnosti po jídle, žaludečních potížích, nechutenství a křečích. Ale to není zdaleka vše:

  • má antiseptické účinky, takže přináší úlevu při dýchacích potížích a pomáhá uvolnit ucpané nosní dutiny,
  • přispívá ke zmírnění problémů s dutinou ústní, jako jsou záněty a afty,
  • odvádí z těla toxiny, takže pomáhá předcházet předčasnému stárnutí pleti,
  • ulevuje od migrény, zmírňuje bolesti svalů a zad,
  • pomáhá s bojem proti virovým, plísňovým a bakteriálním infekcím.

Levandule a cukrovka

Levanduli ocení i diabetici užívající pravidelně inzulin. Bylo prokázáno, že pokud byl před vpichem aplikován levandulový olej, pacienti po injekci pociťovali menší bolest než ti, kteří tento olej nepoužili.

Recept: Levandulový olej

Levandulový olej se dá vyrobit za studena nebo za tepla. Za studena vyrobený olej vydrží zhruba 6 měsíců, za tepla vyrobený asi rok. K přípravě oleje budete potřebovat:

  • 250 g sušených květů nebo 500 g čerstvých květů levandule
  • olivový, jojobový nebo mandlový olej

Postup přípravy za studena:

Květy dejte do větší nádoby a zalijte olejem tak, aby byly všechny květy ponořené. Nádobu přikryjte a odložte na teplé místo. Po dvaceti dnech olej přeceďte a čistý olej nalijte do tmavé lahve.

Postup přípravy za tepla:

Olej nalijte do vhodné nádoby a přiveďte k varu. Vsypejte do něj sušené květy a povařte 5 minut. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání vařte tři hodiny. Po vychladnutí olej přeceďte a rozlijte do jedné láhve nebo menších lahviček. Uchovávejte stejně jako olej vyrobený za studena v chladnu a temnu.

Fenykl: Voňavá bylinka pomůže s trávením, cukrovkou i v období menopauzy

Fenykl (Foeniculum vulgare) je aromatická rostlina z čeledi miříkovitých. Semena fenyklu jsou aromatická a mají sladkou chuť podobnou anýzu. ...

Recept: Levandulové víno

Pokud zatoužíte po osvěžujícím letním nápoji, který se postará o dobrou náladu a pomůže k dobrému zažívání, připravte si:

  • jednu láhev suchého bílého nebo červeného vína
  • hrst čerstvých květů levandule (volitelně můžete použít na 0,7 l vína 10 ml levandulového sirupu)

Postup přípravy:

Květy levandule (nebo levandulový sirup) dejte do tmavé láhve s širokým hrdlem. Zalijte připraveným bílým nebo červeným vínem, uzavřete a nechte při pokojové teplotě macerovat 2 až 3 týdny. Nakonec víno přeceďte. Uchovávejte na chladném, temném místě.

Zdroj: herbsociety.org; Renata Šťastná, 2022, 105 bylinek a koření; dále dle textu

4570

Diskuze k článku