Lesklokorka lesklá: Medicinální houba pro podporu imunity i snížení glykémie. Vhodná ale není pro každého

Lesklokorka lesklá: Medicinální houba pro podporu imunity i snížení glykémie. Vhodná ale není pro každého
Reishi je jednou z nejoblíbenějších vitálních hub Zdroj: Shutterstock

Obzvláště v posledních letech se i u nás těší medicinální houby velké oblibě. Často se označují také jako vitální houby, a to pro své příznivé účinky na zdraví. Nejčastěji pocházejí z oblasti Dálného východu, kde je tamní tradiční medicíny používají již celá tisíciletí. Mezi nejčastěji používané houby u nás patří reishi, chaga, shiitake, hlíva, maitake, cordyceps či hericium. My si dnes představíme první jmenovanou, tedy reishi neboli lesklokorku lesklou, někdy i u nás označovanou čínským názvem lingzhi. S čím vším vám může tato houba pomoci? Jak je prospěšná diabetikům? A komu může uškodit? Nejen to se dozvíte na následujících řádcích.

Proč má reishi tolik názvů? Důvod je zřejmý – záleží, v jakém jazyce ji pojmenováváte. Reishi je její japonský název, Číňané ji označují jako Ling Zhi, latinský název je Ganoderma lucidum a česky jí říkáme lesklokorka lesklá. I přesto, že má své české pojmenování, nejčastěji ji u nás najdete právě jako reishi.

Co jste o reishi možná nevěděli

Není houba jako houba – a o reishi to platí obzvlášť. Typickou smaženici si z ní rozhodně nepřipravíte. Jedná se totiž o dřevokaznou houbu, která sice není jedovatá, ale není ani jedlá – a to zejména kvůli své tvrdé konzistenci, ale i poměrně štiplavé a hořké chuti. Její červenohnědý klobouček je krásně lesklý, vypadá, jako by byl nalakovaný. A i když má svůj původ reishi v Asii, dnes se již uměle pěstuje po celém světě.

První zmínky o reishi bychom našli už v nejznámějším čínském herbáři Shen Nong Běncǎo Jīng, který vznikl v roce 206 před naším letopočtem. Již více než dva tisíce let se tak těší velké oblibě a už za vlády čínského císaře Šen-nunga jí bylo připisováno, že prodlužuje život a dodává tělu sílu. Věřilo se také, že dokáže přivést mrtvé zpět k životu – i proto se jí začalo přezdívat elixír nesmrtelnosti.

Západní svět si dával s prozkoumáním této houby načas, a to až do roku 1781, kdy ji popsal biolog William Curtis. Velké oblibě se těší zejména v posledních desetiletích, kdy je podrobována nejrůznějším výzkumům a jsou zkoumány a dokládány její účinky na zdraví, z nichž si některé představíme níže.

Černý čaj si dopřejte nejen o páté. Prospějete zdraví střev i srdce a snížíte riziko mrtvice

Černý čaj je skvělým nápojem nejen pro diabetiky. Svou chutí pohladí chuťové buňky, šálek horkého nápoje v zimě zahřeje, v létě si ho můžete ...

Obsahové látky v reishi

Přibližně z 90 % je reishi – podobně jako většina hub – tvořena vodou. Ve zbývajících deseti procentech je pak obsaženo přibližně:

  • 10–40 % bílkovin
  • 2–8 % tuků
  • 3–28 % sacharidů
  • 3–32 % vlákniny
  • 8–10 % vitamínů (vitamín D a vitamíny skupiny B) a minerálů (draslík, vápník, fosfor, hořčík, selen, železo, zinek a měď)

Kromě toho obsahuje širokou škálu bioaktivních molekul, jako jsou terpenoidy, steroidy, fenoly, nukleotidy a jejich deriváty, glykoproteiny a polysacharidy. Houbové proteiny obsahují všechny esenciální aminokyseliny a jsou zvláště bohaté na lysin a leucin.

Polysacharidy

Reishi se vyznačuje rozmanitostí polysacharidů, které vykazují širokou škálu biologických aktivit, včetně protizánětlivých, hypoglykemických, protivředových, protinádorových a imunostimulačních účinků.

Triterpeny

V reishi se vyskytuje více než 100 triterpenů se známým chemickým složením a molekulárními konfiguracemi, přičemž přibližně pět desítek z nich je jedinečných právě pro tuto houbu. Mezi nimi je obsažena zejména kyselina ganoderová a lucidenová, ale byly identifikovány i další triterpeny, jako jsou ganoderaly, ganoderiol a ganodermové kyseliny. Jsou to právě triterpeny, které dávají této houbě její hořkou chuť a má se za to, že jí propůjčují různé zdravotní přínosy, jako je snížení lipidů a antioxidační účinky.

Reishi z pohledu tradiční čínské medicíny

Pokud se alespoň trochu zajímáte o čínskou medicínu, pak jistě víte, že terapeuti tradiční čínské medicíny používají reishi velmi často. Je to zejména díky její neutrální povaze a sladké a lehce nahořklé chuti, která prospívá drahám srdce, jater, plic a pravděpodobně také ledvin. Mezi její hlavní účinky dle tradiční čínské medicíny patří schopnost doplnit energii qi, vyživovat krev, uklidňovat ducha Shen, pomáhat u různých alergických stavů, ekzémů, autoimunitních problémů či psychických nerovnováh. Používána je například i pro utišení kašle při nachlazení či chronických potížích.

Můj příběh: Léčba bércových vředů byla úspěšná, byť jí nikdo nedával šanci. Pomohly bandáže a ozon

Pan Petr (83) se s námi o svůj příběh podělil již v loňském roce – tehdy se potýkal s nesnesitelnými bolestmi, jež mu způsobovaly právě bércové ...

Účinky reishi podložené studiemi

Jak už bylo zmíněno v úvodu, lesklokorka lesklá je podrobována nejrůznějším výzkumům, které se zaobírají jejími přínosy na lidský organismus. Pojďme se proto podívat na její účinky podložené vědou.

Antioxidační účinky

Antioxidanty chrání buněčné složky před oxidačním poškozením, což pravděpodobně snižuje riziko mutací a karcinogeneze a také chrání imunitní buňky, což jim umožňuje udržovat imunitní dohled a reakci. Antioxidační aktivitu v houbě reishi vykazují především polysacharidy a triterpenoidy.

Díky velkému obsahu antioxidantů je pak reishi často využívána i pro své potenciální protirakovinné účinky. Některé výzkumy také zkoumaly prospěšnost reishi v případě rakoviny prostaty, tlustého střeva a konečníku. Společně s tradiční léčbou by pak reishi mohla prospívat osobám s rakovinou díky zvýšení aktivity bílých krvinek a zlepšení kvality života.

Posílení imunity

Reishi se často používá jako přípravek na posílení imunity, a to především díky její schopnosti zlepšit imunitní funkce prostřednictvím účinků na bílé krvinky. Výzkumy ve zkumavce ukázaly, že reishi může ovlivnit geny v bílých krvinkách, které jsou kritickými částmi imunitního systému, jiná studie pak prokázala schopnost reishi zlepšit funkci lymfocytů, které pomáhají bojovat s infekcemi a rakovinou, a to u sportovců vystavených stresovým podmínkám.

Snížení únavy

Kromě samotného působení na imunitní systém je reishi spojována také se snižováním únavy a depresivních stavů, jakož se schopností zlepšit kvalitu života u lidí s určitými zdravotními problémy. Například u osob s neurastenií, která je spojena s bolestmi, závratěmi, bolestmi hlavy a podrážděností, došlo po 8 týdnech užívání doplňků s reishi ke snížení únavy i celkovému zlepšení pohody. K obdobným výsledkům došla i další studie, která zkoumala osoby s rakovinou prsu – po 4 týdnech podávání prášku z reishi došli vědci k závěru, že reishi snižuje únavu, úzkost a deprese a zlepšuje kvalitu života.

Nižší hladiny cukru v krvi

Studie zkoumající osoby se zdravou i nezdravou hladinou krevního cukru a lipidů zjistily, že houba reishi může pomoci snížit hladinu cukru v krvi, zvýšit HDL (dobrý) cholesterol a snížit triglyceridy. Vliv na snížení glykémií pak prokázaly i další studie.

Studie provedená na diabetických myších pak zkoumala účinek podávané reishi s bohatým obsahem polysacharidů. Po 30 dnech léčby pomocí reishi se hladiny inzulínu v séru zvýšily (ve srovnání s kontrolní skupinou) a hladiny glukózy se snížily v závislosti na dávce.

Ochrana před otravou olovem

Studie provedená na krysách pak také došla k závěru, že je reishi schopna mírnit negativní vliv toxického kovu olova na organismus a pomáhá jej z těla vyloučit, čímž zabraňuje toxicitě a otravě těla olovem.

Patří ovoce do jídelníčku diabetiků? Rozhodně ano, dokonce může snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu

Ovoce je skvělou volbou namísto nejrůznějších průmyslově zpracovávaných potravin, jelikož obsahuje řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Právě ...

Kdo by neměl houbu reishi užívat

I přes pozitivní přínosy na zdraví je třeba být při užívání reishi opatrní. V některých případových studiích totiž byly při konzumaci reishi hlášeny významné jaterní problémy, byť bylo obtížné určit, zda byla za pozorované poškození jater zodpovědná samotná houba. Jiný výzkum totiž došel k závěru, že užívání extraktu z houby reishi po dobu 4 týdnů nemělo u zdravých dospělých žádné škodlivé účinky na játra nebo ledviny. Obzvláště ty osoby, které se ale léčí s problémy s játry či užívají léky (zejména pak antikoagulancia nebo imunosupresiva), by měly konzultovat pravidelné užívání reishi se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, milanschirlo.cz, semanticscholar.org, dále dle textu

2658

Diskuze k článku