Lepek je podle odborníků návykový. Kdybyste žili v Asii, váš jídelníček vypadá úplně jinak

Lepek je podle odborníků návykový. Kdybyste žili v Asii, váš jídelníček vypadá úplně jinak
Konzumace lepku je hodně kulturně podmíněná, česká společnost jej bere jako tradiční součást výživových profilů Zdroj: Freepik

Česká veřejnost patří mezi velké konzumenty různých druhů pečiva. Mnoho lidí si však dobrovolně volí život bez lepku. Tato látka, kterou najdete v mnoha potravinách, byla zkoumána odborníky v rámci možného vyvolávání regulérní závislosti.

Potíže s lepkem a na ně navazující dieta se dostaly do povědomí převážně kvůli narůstajícímu počtu celiaků. Pravděpodobnost výskytu se zvyšuje o 10%, máte-li celiakii v nejbližší rodině, a podstatné riziko nesnášenlivosti lepku může být spojeno také s jiným autoimunitním onemocněním, mezi které se řadí diabetes I. typu a potíže štítné žlázy.

Lepek je podle odborníků návykový stejně jako opioidy

Co se týče lepku, je problematický u stále více rozšířené střevní hyperpropustnosti. Při trávení se rozkládá na látky známé pod názvem opioidní peptidy, které se vyznačují podobností s morfinem a heroinem. Jedná se o gluteomorfin a gliadinomorfin ovlivňující centrální nervový systém a neurotransmitery.

Peptidy (řetězce aminokyselin) lepku reagují s opiátovými receptory v mozku a napodobují účinky známých návykových látek.

Tento účinek se zhoršuje v případě porézního střeva, protože do krve přechází více gliadorfinů. Podle zmínek odborníků byly u lidí, kteří přestali jíst pečivo s obsahem lepku, pozorovány regulérní abstinenční příznaky.

Esenciální aminokyseliny jsou spojencem diabetiků: Starají se o klidný spánek i bystrou mysl

Ti, kteří aktivně sportují a snaží se budovat svalovou hmotu, se s aminokyselinami stýkají poměrně běžně ve formě potravinových doplňků. U ...

Výskytů celiakie v populaci přibývá

Lidí, kteří mají problémy s nesnášenlivostí lepku, přibývá více, než by bylo zdrávo. Je diskutován rovněž jeho vliv na přibírání na váze. Po bezlepkové dietě sahá také stále více diabetiků, a to převážně z důvodu lepšího managementu hladin krevní glukózy. Bílé pečivo má totiž vysoký glykemický index.

Například klasická bageta z bílé mouky má GI 91. Navíc je v odborných kruzích uváděno, že lepek jako takový je jedním z podporovatelů vzniku inzulínové rezistence (hladiny inzulínu jsou sice trvale vysoké, ale tělo s nimi není schopno pracovat). Bezlepková dieta je podle studií, které jsou k dispozici, vítaná v případě úspěšné prevence rozvoje diabetu.

Pokud jako diabetik máte rovněž potíže s nesnášenlivostí lepku, poznáte to podle těchto příznaků:

  • Běžné bolesti břicha po konzumaci pečiva s obsahem lepku.
  • Potíže s ekzémy a dalšími onemocněními kůže.
  • Sklony k projevům depresí a mentální únavě.
  • Potíže s trávením a nadýmáním.
  • Bolesti hlavy, podrážděnost.
  • Opakující se výskyt křečí, bolesti kloubů.
  • Zhoršený stav chrupu, může se vyskytnout také anémie.
  • Spánkové poruchy a změny v intimní oblasti.
  • Zácpy nebo průjmy.
  • Zpomalení peristaltických pohybů.
  • U diabetiků I. typu se mohou objevovat časté a nevysvětlitelné hypoglykémie.
  • V ojedinělých případech se může jednat i o tichou, bezpříznakovou celiakii. Jindy se projevuje jako dermatitis herpetiformis, která je charakterizována výskytem puchýřů na loktech, kolenou, hýždích a horní části zad, které jsou doprovázeny pocitem pálení a svědění.

Lahůdkové droždí je skvělou potravinou i pro diabetiky: Dodá prospěšné vitamíny skupiny B i fosfor

Chleba s lahůdkovým droždím sice neupečete, ale může být dobrým ozvláštněním dia jídelníčku. Hodí se do zdravých pomazánek, pro přípravu domácího ...

    Co je lepek a jak vlastně funguje v potravinách?

    Lepek se  nachází v obilninách, typicky v pšenici, žitu, ovsu, ječmenu, ale také špaldě, která je mnohdy mylně uváděna jako bezlepková potravina. Pokud rozemnete kousek chleba mezi prsty, ukáže se jeho lepkavá a pružná struktura, kterou dodává právě tento hojně diskutovaný protein. Hraje zásadní roli při výrobě potravin, má nejen pojivou schopnost, ale funguje i jako ustalovač vody. Díky němu je těsto méně lepivé, ale vykazuje výbornou poddajnost a tvarovatelnost.

    Proč je pro mnohé lidi těžké přestat s jeho konzumací?

    Poměrně zajímavou skutečností je, že konzumace velkého množství pečiva s obsahem lepku je kulturně podmíněnou záležitostí a závisí na tom, na jakém kontinentě žijete. Pokud byste se narodili v Asii, bude skladba vašeho každodenního jídelníčku úplně jiná. A nejde pouze o návaznost na podnebí.

    Nadměrná chuť na pečivo s obsahem lepku je typická pro lidi, kteří mají problémy s alkoholismem nebo trpí neurologickými onemocněními (roztroušená skleróza a další). Mají větší sklony ke konzumaci těstovin z bílé mouky nebo pizzy. Na lepek v potravinách velmi silně reagují také autisté. V případě snahy o omezení lepku můžete při jeho vysazení pociťovat reálné abstinenční příznaky až po dobu tří týdnů.

    Které potraviny byste měli vyřadit, pokud chcete vyprovodit lepek z jídelníčku, i když nejste zrovna diabetici:

    • Klasické těstoviny.
    • Pekařské výrobky (chléb, sendvičové bochníky, sušenky, pečivo, briošky, palačinky, vafle a další).
    • Většinu snídaňových cereálií.
    • Sladová piva.
    • Hotová jídla (pizzy, koláče, obalované maso a ryby).
    • Omáčky, polévky a dezerty s pšeničnou moukou.
    • Lepek lze bohužel nalézt také v dalších výrobcích, jako jsou lahůdky, paštiky, veganské produkty.

    Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Glutenfreesociety.org

    2742

    Diskuze k článku