Průkopnický diagnostický test spolehlivě určí typ diabetu
Látky v průmyslově zpracovaných potravinách mohou škodit našemu zdraví
Velké množství přísad a přidaných látek v průmyslově zpracovaných potravinách by podle britských vědců mohlo přispívat k rozvoji některých zdravotních problémů, jako je například cukrovka 2. typu, rakovina či srdeční choroby.
Odborníci se domnívají, že Britové ročně zkonzumují přibližně 8 kg umělých sladidel, barviv či emulgátorů, které se běžně používají k aromatizaci a konzervování určitých potravin. Tato zjištění pocházejí z celosvětové studie NutriNet-Santé, která se zaměřila na vliv potravin na naše zdraví. Jedná se o jednu z největších studií svého druhu – výzkum samotný totiž zahrnoval sledování stravy až u 500 000 lidí.
Více než 330 chemických přísad
Nedávno výzkum dokonce odhalil, že pro použití v potravinách je v rámci celé Evropy schváleno více než 330 chemických přísad. Mnoho z těchto složek však dlouhodobě spojujeme s rozvojem zdravotních komplikací.
V rozhovoru pro MailOnline uvedl jeden z vedoucích projektu Dr. Bernard Srour, který je rovněž epidemiologem na Ústavu zdravotního a lékařského výzkumu ve Francii, toto: „Nezávadnost a bezpečnost potravinových produktů je výrobci deklarována na základě výsledků výzkumů na zvířatech. Je ovšem zapotřebí uvědomit si, že organismus zvířat je samozřejmě odlišný od toho lidského a navíc lidé chemické přísady v potravinách a nápojích konzumují opravdu dlouhodobě. Vidíme však stále více ultra zpracovaných produktů se zprávami o tom, jak jsou zdravé. Potravinářský průmysl se nám snaží dokázat, že jeho výrobky mají nízký obsah cukru, solí a tuků a jsou tedy nezávadné. V rámci výroby však dochází například k masivnímu nahrazování cukru za pomoci umělých sladidel, což může způsobit nejrůznější zdravotní problémy. Navíc koktejlový účinek všech těchto přísad také nikdy nebyl prozkoumán.”
Koktejl nejrůznějších chemikálií
Předpokládá se, že tyto chemikálie obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách dlouhodobě ovlivňují naše zdraví, protože se je tělo snaží metabolicky zpracovat, což není jednoduché a tento proces může v těle způsobit nejrůznější záněty. Během desetiletého období studie navíc zjistila, že při každém 10% nárůstu spotřeby ultrazpracovaných potravin došlo k 12% nárůstu počtu lidí, u kterých se rozvinuly srdeční choroby, a k 11% zvýšení výskytu mrtvice.
Dr. Scott Murray, kardiolog, konzultant ve Fakultní nemocnici na Wirral University v Liverpoolu a bývalý prezident Britské asociace pro kardiovaskulární prevenci a rehabilitaci, řekl: „Nyní už je všeobecně známo, že zánět se v těle podílí na rozvoji srdečních onemocněních a může také zapříčinit řadu dalších zdravotních obtíží.”
Zdroj: diabetes.co.uk
540
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný