Láká vás chuť čokolády? Zvolte raději její raw verzi. Pochutnáte si a prospějete své cukrovce

Láká vás chuť čokolády? Zvolte raději její raw verzi. Pochutnáte si a prospějete své cukrovce
Kvalitní hořká čokoláda je tvrdá v lomu, má výrazné aroma a na jazyku se rozpouští pomaleji. Zdroj: Pixabay

Kakaovým bobům se přezdívá honosným jménem „pokrm bohů“. Jak již název napovídá, jedná se o luxusní potravinu plnou vitamínů, minerálů a skvělé chuti. Není žádným tajemstvím, že kakaové boby tvoří hlavní složku nejpopulárnější laskominy – čokolády. Ovšem ne vše, co se tváří jako čokoláda, čokoládou skutečně je. Jak poznat tu pravou a čím může našemu tělu prospět? Za kvalitu si musíte připlatit, ale odměnou vám bude vyvážená chuť a porce zdraví prospěšných látek k tomu.

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena ovocného stromu kakaovníku (Theobroma cacao). Již původní indiánské civilizace dokázaly připravit z kakaových bobů lahodný nápoj, s oblibou konzumovaný při různých obřadech. O významnosti této plodiny svědčí i fakt, že se kakaové boby používaly také jako platidlo.

Pozoruhodný strom se vzácnými plody se stal předmětem zájmu velkopěstitelů

Kakaovník je stálezelený tropický strom pocházející z Jižní Ameriky. Dnes se cíleně pěstuje v rovníkových oblastech po celém světě. Původně několik metrů vysoké formy stromů byly kvůli snadnější sklizni plodů – kakaových bobů – přešlechtěny do nižších variant. Největšími vývozci kakaových bobů jsou země západní Afriky (Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun a Nigérie), pro něž kakao představuje významný zdroj příjmu.

Zajímavostí kakaovníku je, že jeho květy mohou vyrůstat kromě větví také přímo z kůry stromu.

Mate vás vysoká cena kakaových bobů? Příčinou je i to, že květy kakaovníku dokážou opylovat pouze některé specifické druhy hmyzu a plné zralosti se dočká jen přibližně 5 % plodů. Průměrný mladý strom rostoucí na velkoplantážích začíná mít první plody po 3–5 letech a dožívá se pouze sedmi let. Stromy rostoucí volně v přírodě mohou růst i dvě stě let.

Na vlně radosti a pohodlí s diabetem: Zkuste žít ve stylu hygge!

Skandinávské slovo hygge pochází z norštiny. Dnes se však vyskytuje především v dánském slovníku jakožto zkratka slova „hyggelig“, které značí ...

Kakaové boby pomáhají i diabetikům

Surové (anglicky „raw“) kakaové boby obsahují vysoké množství polyfenolů, především antioxidantů flavonoidů. Nejen diabetici ocení jejich blahodárný vliv na lidský organismus. Jak konkrétně dokáže kakao prospět našemu organismu?

  • Srdce. Polyfenoly působí příznivě především na srdce, snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku. S tím souvisí prevence infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Je třeba ale hlídat kvalitu, protože běžně dostupný kakaový prášek obsahuje antioxidantů mnohem méně. Podle švédské studie je doporučeno pro správnou funkci srdce a cév konzumovat 20–30 g raw kakaa denně.
  • Nervová soustava. Další oblastí, kde se antioxidanty významně uplatňují, je nervová soustava. Výsledky dalších studií informují o tom, že polyfenoly obsažené v kakaových bobech snižují riziko Alzheimerovy choroby.
  • Diabetes. Pokud se nemoc ještě neprojevila, ale jsou k ní určité předpoklady, může konzumace raw kakaa tento vývoj zastavit. Mnohé studie dokazují, že ani u diagnostikovaných diabetiků není třeba se raw kakaa obávat, právě naopak! Kakaové boby jsou vítaným pomocníkem při sekreci inzulínu a rovněž působí protizánětlivě.

Kysané zelí: Poklad námořníků, který má stále svou hodnotu i v moderní kuchyni každého diabetika

I když je v současné době nabídka doplňků stravy na podporu imunity a dobrého trávení velmi široká, vyplatí se vrátit se k tradicím a vsadit ...

Kakaové máslo prosím zachovat aneb Pozor na odtučněné produkty

Přirozeně se v kakaových bobech vyskytuje kolem 50 % tuku. Kakaové máslo je velmi cenná komodita a výrobci se z něj snaží vytěžit maximum, proto jej často z kakaového prášku zcela odstraní a nahradí méně kvalitními, často nezdravými tuky. Výsledný produkt označí jako „kakao se sníženým množstvím tuku“, na což mnozí neznalí spotřebitelé rádi slyší. Právě z takového odtučněného kakaového prášku jsou vyráběny konvenční čokolády.

Výběr kvalitní čokolády nepodceňte

Tabulková čokoláda je na rozdíl od kakaa vynálezem Evropanů a její dějiny jsou poměrně mladé. Možná zastáváte názor, že čokoláda do zdravého jídelníčku nepatří. Ovšem není čokoláda jako čokoláda! Jak poznat tu kvalitní a zdraví prospěšnou?

  • Především je třeba dávat si pozor na čokoládové náhražky, kde je obsah kakaové sušiny nižší než 30 %.
  • Dále je na místě přiznat si fakt, že ani ta nejvíce kvalitní čokoláda nikdy není pouze 100% kakaová hmota, vždy jsou tam přidány nějaké složky navíc, aby se dosáhlo požadované struktury. A o tyto složky bychom se měli zajímat především. Pokud se jedná opravdu o kvalitní raw čokoládu vyrobenou z nepražených kakaových bobů, mělo by její složení obsahovat pouze kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladivou složku. Obsah kakaové sušiny uvedený na obale výrobku má být minimálně 70 %.
  • Ne všechny přídavky jsou na závadu – kvalitu čokolády lze dokonce vylepšit přidáním určitých látek. Nic nelze vytknout například vanilce, lyofilizovanému ovoci, ořechům či kvalitnímu sušenému mléku.

V době Vánoc spotřeba čokolády skokově narůstá. Zkuste to letos pojmout zdravěji a připravte rodině lahodné cukroví v „low carb“ verzi. Kvalitní hořká čokoláda vám při tom bude nepostradatelným pomocníkem.

Zdroje: superfoody, kuskakaa, pubmed

2107

Diskuze k článku