Lahodná pizza ve zdravé variaci? Vyzkoušejte těsto z tvarohu nebo cukety
Pizza platí za skvělou italskou specialitu, kterou mají rádi snad všichni lidé na světě. Má ale pramálo společného se zdravým životním stylem. Existují však zdravější varianty, jež chuť oblíbené pizzy nijak neovlivní a zároveň odlehčí vašemu jídelníčku. Přinášíme vám dva snadné recepty na dietní těsta. Výslednou chutí budete nadšení!
Těsto na pravou italskou pizzu obsahuje vysoké množství tuků a sacharidů. Její konzumace tak může dost nepěkně zamávat s glykémií nejednoho diabetika. Odlehčená varianta z tvarohu dopřeje vašemu tělu dostatek bílkovin. Ta cuketová vám zase dodá kromě bílkovin i vlákninu. Pojďte s námi tyto druhy těst vyzkoušet.
Tvarohová pizza
Suroviny:
- 1 polotučný tvaroh
- 1 lžíce špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetka soli
Postup:
- Všechny výše uvedené ingredience smíchejte dohromady a vytvořte mírně lepivé těsto.
- Těsto dejte na pečicí papír a vytvořte z něj špachtlí tvar pizzy.
- Polotovar pizzy pak vložte do předehřáté trouby a 10 minut pečte.
- V mezičase si vytvořte rajčatový základ (z drcených rajčat, lisovaného česneku a soli) nebo smetanový základ (ze zakysané smetany, soli a lisovaného česneku).
- Po vytažení předpečeného tvarohového těsta z trouby potřete placku vámi zvoleným základem.
- Na smetanový nebo rajčatový základ poklaďte suroviny, které máte v oblibě, tj. například šunku, sýr, hermelín, rajčata, pórek a podobně.
- Nakonec dejte pizzu ještě na deset minut do trouby, aby se dopekla.
TIP: Je opravdu důležité nechat tvarohové i cuketové těsto zapéct ještě před tím, než na něj pokladete suroviny.
Hovězí ragú s kořenovou zeleninou
O ragú věděli již staří Francouzi, kteří si tento pokrm oblíbili už před čtyřmi sty lety. Slovo ragú znamená "povzbudit chuť". A věřte, že chuť ...
Cuketová pizza
Suroviny:
- 2 malé cukety (cca 500 g)
- 2 vejce
- 80 g tvrdého sýra
- hrst mletých ovesných vloček
- lžička mletého oregana
- sůl
Postup:
- Cukety nastrouhejte na jemném struhadle, prosolte a nechte vypotit.
- V další fázi vymačkejte přebytečnou vodu z cuket a přidejte k zelenině vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, hrst mletých ovesných vloček, oregano a sůl.
- Vypracujte homogenní těsto, které pak položte na olejem namaštěný pečicí papír v plechu.
- Těsto následně vytvarujte (rozprostřete) lžičkou a dejte zapéct do vyhřáté trouby na 15 minut.
- Po předpečení vyjměte korpus z trouby a potřete ideálně rajčatovým základem (k cuketové pizze se smetanový základ moc nehodí).
- Nakonec na základ z rajčat poklaďte to, co konzumujete nejraději. Může jít opět o šunku, sýr nebo různé druhy zeleniny.
- Pizzu pak ještě dopékejte v troubě dalších deset minut.
TIP: Mleté vločky v těstě na cuketovou pizzu můžete nahradit syrovátkovým nebo hrachovým proteinem. Hodit se však bude i Psyllium (rozpustná vláknina), které podporuje trávení, čistí trávicí ústrojí a odstraňuje toxické látky.
Dobrou chuť.
Zdroj: vlastní recepty autorky (osobně vyzkoušené)
8934