
Kysané zelí je elixírem zdraví nejen pro diabetiky. Smlsněte si při sledování vánočních filmů na pikantních zelňácích

Znáte to. Jsou Vánoce, v televizi běží jedna pohádka za druhou, večer je na programu nový film, na který se těšíte už půl roku. Vysedávání u televize s sebou ale nese jistá rizika. Když člověka popadne mlsná, má tendenci sáhnout ve spíži po čemkoli, co jeho chutě uspokojí. A to není vždy ta nejlepší volba. Rozhodně je dobré být na takovou situaci připraveni. Třeba s pikantními zelňáky, které zaženou chutě, a navíc tělu díky obsahu úžasně zdravého kysaného zelí dodají i potřebnou energii a živiny.
Kysané zelí je malý zázrak, který má své čestné místo v kuchyni už celá staletí. Má se za to, že nakládané zelí přinesli do Evropy Tataři, za objevem kysaného zelí stojí nejspíš Keltové, kteří kolem roku 200 př. n. l. pěstovali hlávkovou odrůdu zelí. Kvašení patří k vůbec nejstarším způsobům uchování potravy. Příprava kvašeného zelí se v průběhu dějin nijak zvlášť nezměnila.
Kysané zelí pro zdraví
Už námořníci v dávných dobách vozili v sudech kysané zelí. Díky vysokému obsahu vitaminu C je totiž chránilo před obávanými kurdějemi.
Dnes víme, že kysané zelí má kromě prevence avitaminózy i celou řadu dalších prospěšných účinků: pomáhá při potížích trávicího ústrojí a nechutenství, podporuje sekreci žaludečních šťáv. Díky pozitivnímu vlivu při nespavosti a jiných poruchách spánku jej ocení každý, kdo se po nocích převaluje a nemůžu usnout, nebo se neustále budí. Působí také močopudně a lehce projímavě, takže zácpa nemá šanci!
Nejlepší na tom je, že hlávkové zelí je v našich krajích k dispozici po celý rok a kysané zelí si můžete velmi snadno vyrobit doma sami. Nejznámější odrůdy určené ke krouhání jsou Kalibos, Pourovo pozdní, Rimo F1 či Megaton F1. Ať už si vyberete jakoukoli zelnou odrůdu, důkladně dbejte na to, aby hlávky nebyly viditelně poškozené. Je vhodné počkat s pořízením zelí až do podzimu, kdy jsou hlávky pevnější. Rané letní zelí podléhá rychlejší zkáze.
A jakmile budete mít doma ve spíži zelňák nebo sklenice s hotovým kysaným zelím, nic vám nestojí v cestě pro přípravu různých lahodných jídel, včetně zelňáků, které jsou díky své pikantní chuti příjemnou alternativou ke klasickým českým bramborákům.
Vanilka je druhé nejdražší koření na světě. Je úžasně zdravá, protizánětlivá a prospívá i diabetikům
Vanilka pochází z Jižní a Střední Ameriky a Karibiku. Prvními lidmi, kteří ji pěstovali, byli pravděpodobně Totonakové z východního pobřeží ...
Recept: Zelňáky
Na přípravu skvělé pochoutky podle receptu nutriční terapeutky Pavly Janovské, DiS., budete potřebovat:
- 350 g brambor
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 3 vejce
- 500 g kysaného zelí
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 velkou cibuli
- 7 stroužků česneku
- majoránku
- pažitku
- drcený kmín
- jarní cibulku
- olej na orestování
Nutriční hodnota 1 porce (100 g): 100 kcal. Tuky 134 g. Bílkoviny 8 g. Sacharidy 19 g.
Brambory oloupejte, nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z nich vodu, kterou případně pustily. Přidejte propláchnuté, najemno nakrájené zelí. Cibuli nakrájejte najemno a společně s česnekem ji orestujte dozlatova na pánvi. Směs orestované cibule a česneku přidejte k bramborám a zelí. Pak přidejte tvaroh, vejce, mouku, pepř, sůl a bylinky.
Ze směsi vytvořte placky. Můžete je buď orestovat klasickým způsobem na pánvičce, nebo je můžete péci 20 minut v rozehřáté troubě při teplotě 180 stupňů.
Zdroj: diastyl.cz, recept se souhlasem Pavly Janovské, DiS., dále dle textu
45491