Kysaná zelenina
Potřebujete:500g mrkve,1⁄2 květáku,100g hlávkového zelí,5 větviček kopru,10g mořské soli
780 ml = 1 sklenice
100 g obsahuje = 40 kcal,
tuky: 0g, sacharidy: 8g, bílkoviny: 2g
Postup přípravy:
1.Zeleninu očistěte, mrkev nakrájejte na půlkolečka,z květáku připravte menší růžičky
a hlávkové zelí pokrájejte na drobnější nudličky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
2.Na dno litrové sklenice vložte kopr,na něj následně smíchejte květák s mrkví a pak zelí.
3.Smíchejte 200ml vody se solí a tím zalijte připravenou zeleninu tak, aby byla celá ponořená
pod vodou.Sklenici zavřete a mírně protřepejte,aby odešel všechen vzduch,co zůstal mezi
zeleninou.Poté ji můžete opět otevřít a případně dolít chybějící vodu k zakrytí celého obsahu.
4.Sklenici opět uzavřete, ale nemusíte utahovat,aby obsah mohl „pracovat“ – kvasit.Nechte ve
tmě,ale při pokojové teplotě kolem 20 °C.
5.Každý den zeleninu zkontrolujte,jestli ze sklenice odchází vytvářený plyn.Pokud je proces
kvašení ukončen,vložte zeleninu do lednice a můžete začít odebírat ke konzumaci.Zeleninu je
možné připravit s různými příchutěmi – můžete např.vynechat kopr a přidávat koření jako je
kmín,semena fenyklu,semena koriandru,bobkový list,citronovou kůru,tymián,rozmarýn,šalvěj.
1964
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný