Okurková sezóna v rodině diabetika: Nejlepším způsobem zpracování přebytků jsou kvašáky
Kuřecí maso ve čtyřech různých DIA receptech
Kuřecí maso je pro diabetiky vhodné z hlediska nízké kalorické hodnoty. Obsahuje obecně málo tuku a značné množství bílkovin. S oblibou je konzumováno nejen při diabetické dietě, ale také při té redukční. Možností, jak tento druh masa upravit, je nespočet.
Přinášíme vám kuřecí maso ve čtyřech různých DIA receptech. Výsledné pokrmy zachutnají nejen samotnému diabetikovi při obědě či večeři, ale i celé jeho rodině. Dietní suroviny mohou být také lahodné a vydatné. Přesvědčte se níže.
Recept 1.: Kuřecí plátek s brokolicí a koprovou omáčkou
Jako první se nabízí DIA recept v podobě kuřecího plátku s dušenou brokolicí a koprovou omáčkou. Kromě zmíněné brokolice se bude k masu a omáčce hodit třeba i celozrnná rýže či kuskus.
Jaké suroviny potřebujete?
Na 4 porce si připravte:
- čerstvá kuřecí prsa: 4 plátky o cca 180 gramech
- česneková sůl: ½ lžičky
- mletý pepř: ¼ lžičky
- olivový olej: 1 lžíce
- oddělené růžičky čerstvé brokolice: 4 hrnky
- kuřecí vývar: 1 hrnek
- hladká mouka anebo hraška (na zahuštění omáčky): 1 lžíce
- čerstvý a nasekaný kopr: 1 lžíce
- nízkotučné mléko anebo smetana: 1 hrnek
Jak uvařit kuřecí plátek s brokolicí a koprovou omáčkou?
Začnete tím, že okořeníte kuřecí maso česnekovou solí a mletým pepřem z obou stran. Potom si rozehřejte olivový olej v pánvi a opékejte na něm dozlatova masové plátky. Ty následně vyjměte z pánve na talíř a vložte do výpečku růžičky brokolice, které taktéž přelijte kuřecím vývarem. Zeleninu duste pod poklicí do měkka asi 5 až 10 minut. Nakonec ji přendejte do uzavíratelného hrnce (aby zůstala teplá) a vmíchejte do vývaru mléko/smetanu, nasekaný kopr a mouku nebo hrašku. Míchejte do zhoustnutí asi 1 až 2 minuty. V poslední fázi vraťte zpět do pánve kuřecí plátky a prohřejte je v omáčce po dobu deseti minut. Nyní máte hotovo. Pokrm podávejte s dušenou brokolicí či jinou oblíbenou přílohou. Dobrou chuť.
Recept 2.: Kuře Teriyaki z pomalého hrnce
Pokud milujete čínskou kuchyni, jistě byste neměli opomenout následující DIA recept na kuře Teriyaki. Senzační bude posypané čerstvým nasekaným koriandrem!
Jaké suroviny potřebujete?
Na cca 8 porcí si připravte:
- čerstvá a vykostěná kuřecí stehna (bez kůže): cca 900 gramů
- středně velká cibule: 1 kus
- česnekové stroužky: 4 kusy
- mletý zázvor: 1 lžíce
- kuřecí vývar: 1 hrnek
- sójová omáčka: ¼ hrnku
- raw med: ¼ hrnku
- drcené vločky červené papriky (sušené): ½ až 1 lžička
- mletý pepř: ¼ lžičky
- kukuřičný škrob (nebo lépe hraška): 3 lžíce
- studená voda: 3 lžíce
- vařená celozrnná rýže: dle počtu strávníků
Jak uvařit kuře Teriyaki z pomalého hrnce?
Do pomalého hrnce vložte vykostěná kuřecí stehna spolu s nahrubo pokrájenou cibulí a česnekem. Také maso posypte zázvorem. V misce si následně smíchejte kuřecí vývar spolu se sójovou omáčkou, medem, paprikovými vločkami a směs nalijte na kuře. Hrnec přikryjte a duste na mírném plamenu do měkka asi 3 a ½ hodiny. Mezitím si propojte v hrníčku vodu spolu s hraškou anebo škrobem. Roztok vlijte po uplynutí doby varu k masu a vařte dalších 15 až 30 minut, aby se omáčka zahustila. Hotový pokrm podávejte horký spolu s vařenou rýží. Přejeme dobré chutnání!
Recept 3.: Kuřecí polévka s citronem na řecký způsob
Dáváte přednost osvěžujícím pokrmům, které jsou plné chutí? Potom vás určitě osloví kuřecí polévka s citronem na řecký způsob. Dopřát si ji mohou diabetici třeba k obědu. Skvěle zahřeje a zasytí!
Jaké ingredience potřebujete?
Na cca 12 porcí si připravte:
- olivový olej: 2 lžíce
- vykostěná kuřecí stehna (bez kůže): cca 900 gramů
- kuřecí vývar: cca 2 litry
- nasekaný čerstvý mangold anebo špenát: 8 hrnků
- velké mrkve: 2 kusy
- menší cibule: 1 kus
- střední citron (chemicky neošetřený): 1 kus
- citronová šťáva: ¼ hrnku
- nastrouhaná citronová kůra (chemicky neošetřená): 4 lžičky
- mletý pepř: ½ lžičky
- celozrnná rýže (vařená): 4 hrnky
Jak uvařit kuřecí polévku s citronem na řecký způsob?
Na široké pánvi si rozehřejte olivový olej a na něm orestujte dozlatova kousky kuřecích stehen. Maso následně přeneste do obyčejného či pomalého elektrického hrnce, vložte k němu loupané a pokrájené mrkve, nasekanou cibuli, mangold, plátky citronu, citronovou kůru a vše přelijte citronovou šťávou i kuřecím vývarem. Nakonec okořeňte pepřem a nechte na mírném plamenu vařit asi 4 hodiny. Ke konci vmíchejte vařenou rýži. Hotovou polévku na řecký způsob podávejte horkou. Dobrou chuť!
Recept 4.: Pečená zelenina s kuřecím masem
Diabetici by měli v jídelníčku dozajista obsáhnout značné množství zeleniny. A právě té se jim dostane díky tomuto senzačnímu receptu s kuřecím masem. Najdete v něm třeba dýni, cuketu a mrkev. Je to lahůdka!
Jaké suroviny potřebujete?
Na cca 6 porcí si připravte:
- olivový olej: ½ hrnku
- balzamikový ocet: ½ hrnku
- citronový pepř se solí: 2 lžičky
- italské koření: 2 lžičky
- kuřecí prsa: cca 900 gramů
- menší dýně: 1 až 2 kusy
- středně velké cukety: 2 kusy
- mrkve: 1 až 2 kusy
- cherry rajčátka: 1 hrnek
Jak uvařit pečenou zeleninu s kuřecím masem?
Ve velké míse si smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, citronový pepř a italské koření. Z výsledné směsi si odlijte zhruba polovinu a dejte stranou. Do zbylé marinády následně vložte na větší kostky nakrájená kuřecí prsa a dobře promněte. Přikryjte potravinovou fólií a nechte ideálně přes noc naložené v lednici. Minimální doba marinování by jinak měla být alespoň 3 až 4 hodiny. Až se kuřecí maso řádně namarinuje, předehřejte si troubu a pusťte se do loupání a krájení zeleniny, tj. dýně, mrkví, cuket a rajčat. Všechny suroviny vyskládejte do plechu a na ně položte kuřecí. V poslední fázi přelijte maso i zeleninu vyhrazenou půlkou marinády a dejte péct s alobalem na vrchu po dobu cca 45 minut (zelenina by měl řádně změknout). Asi pět až deset minut před koncem sejměte alobal a dopékejte. Podávejte horké. Dobrou chuť!
Autor: Bc. Iveta Reinisch
7743
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný