Krkonošské kyselo
Znáte tradiční krkonošské recepty - třeba krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu, kterému říkají houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce? My si tady představíme krkonošské kyselo, které k podzimu rozhodně patří.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
Ingredience:
200 g chlebového kvásku
600 ml vody
hrst sušených hub
500 g brambor
50 g másla
1 cibule
100 ml smetany ke šlehání
4 vejce
pažitka
kmín
sůl, pepř
Postup přípravy:
1. Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.
2. Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.
3. Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.
4. Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.
5. Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.
6. Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.
TIP: Kam pro české brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická s.r.o.).
Znáte značku „Klasa“?
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku na obalech více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.
4304
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný