Lahodný salát z červené řepy pomůže s cholesterolem a vysokým tlakem a je skvělý i pro diabetiky
Krevety na pomerančích a česneku
Suroviny:2 bio pomeranče,1 citron,200ml kuřecího vývaru,2 lžíce medu,2 lžíce sójové omáčky,chilli,kukuřičný škrob 1 lžíce,400g krevet,2 lžíce sezamového oleje,1 větší červená paprika,200g hráškových lusků,1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru,4 stroužky česneku,na ozdobu:jarní cibulka,sezamová semínka a snítky koriandru
Recept pro 4 osoby
1 porce obsahuje 282,4 kcal,
tuky: 25,6 g, sacharidy: 32,8 g, bílkoviny: 8,5 g
Postup přípravy:
1.Pomeranče vymačkáme. Z poloviny 1 pomeranče nastrouháme kůru.V misce smícháme pomerančovou šťávu,kůru,
kuřecí vývar,sójovou omáčku,med,šťávu z citronu,špetku chilli a kukuřičný škrob.Odstavíme stranou.
2.Krevety vyloupeme,očistíme,osušíme,přidáme sezamový olej,osolíme a opepříme.Hlubokou pánev (wok)
rozpálíme,přidáme krevety a restujeme,dokud nezrůžoví,asi 1 minutu po každé straně.
3.Krevety vyjmeme,pokud je třeba,přidáme do pánve ještě trochu oleje.Vložíme na nudličky nakrájenou
papriku a hráškové lusky,restujeme cca 1 minutu.Poté zeleninu promícháme a ještě restujeme,dokud není
lehce opečená.Přidáme utřený česnek a strouhaný zázvor a restujeme ještě asi 30 sekund.
4.Pomerančovou omáčku znovu promícháme a nalijeme do pánve k zelenině,vaříme asi 2 minuty,dokud nezhoustne,
v případě potřeby můžeme přidat ještě trochu škrobu.
5.Vložíme krevety a ohřejeme.Podáváme zdobené čerstvým koriandrem,jarní cibulkou a sezamovými semínky.
Tip:Vhodnou přílohou je hnědá rýže.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
4236
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný