![Neschopnost odolávat stresu může souviset se špatným stavem střevního mikrobiomu](https://www.diastyl.cz/wp-content/uploads/2024/06/mikrobiom-600x514.jpg)
Neschopnost odolávat stresu může souviset se špatným stavem střevního mikrobiomu
Štiplavost, která člověku vhání slzy do očí – to je jedna z typických vlastností kořenové zeleniny zvané křen, která je v Česku velmi oblíbená, ať už jako příloha ke klobáse či ovaru, v zelném salátu, nebo jako hlavní surovina v křenové omáčce. Ale křen není jen pikantní lahůdka. Má dlouhou historii využívání i pro jeho úžasné léčivé vlastnosti. Můžete z něj připravit sirup proti kašli, křenové mléko proti astmatu nebo třeba mazání či křenovou placku na bolavé nebo revmatické klouby.
Křen selský (Armoracia rusticana) je vytrvalá rostlina, jejíž kořen se využívá jak v kulinářské oblasti, tak k léčbě různých potíží. Domovinou křenu je východní a severní Evropa a Středomoří. U nás se pěstuje už od 12. století.
V Evropě se křen tradičně používal k léčbě dny, ledvinových kamenů, astmatu a infekcí močového měchýře. Kromě toho je křen uváděn jako prostředek proti bolestem spojeným s revmatismem, bolestem hlavy a pro snížení krevního tlaku. Díky svým vlastnostem podporujícím krevní oběh a zahřívajícím pokožku je nastrouhaný křen známý také jako domácí lék na ztuhlé nebo namožené svaly. A před objevením vitaminu C se dokonce používal k prevenci kurdějí.
Vláknina je druh sacharidů, které se nacházejí především v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách. Kromě toho, že vláknina ...
Mezi důležité látky v křenu patří vitamin C, kterého je v křenu dvakrát více než v citrusových plodech, vitaminy B2, B2, B5, PP, kyselina listová, vápník, hořčík, draslík a síra. Křen obsahuje také flavonoidy, například quercetin. Tyto sloučeniny mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, jež podporují zdraví a přispívají k prevenci civilizačních chorob. Čerstvý křen obsahuje mimo jiné bílkovinu lysozym, která účinně rozpouští hleny v organismu.
Za typickou štiplavou vůní a pálivou chutí křenu stojí sinigrin, hořčičné silice a glykosidy. Tato trojice dokáže účinně ničit různé bakterie, například i původce salmonelózy a tyfu.
Podle řecké mytologie řekla věštkyně z Delfské věštírny Apollonovi, že křen má cenu zlata.
Křen se v tradiční medicíně využívá různými způsoby:
Kromě toho se křenu připisuje schopnost pomoci s regulací krevního tlaku, léčbou dny, ledvinových kamenů, astmatu, revmatismu, bolestí hlavy a zatuhlých svalů.
Brusinky pocházejí z Jižní Ameriky a mají velmi dlouhou historii. Již celá staletí se používají jako potravina, přírodní barvivo i lék. Do Evropy ...
Smíchejte 6 lžic tvarohu se 6 lžícemi křenu nastrouhaného najemno. Vždy jednou denně naneste silnější vrstvu mazání na bolavé místo, překryjte potravinářskou folií a nechte působit 10 minut. Poté folii sundejte a místo dobře omyjte teplou vodou. Aplikaci opakujte po dobu 10 dní.
Vezměte 3 díly nastrouhaného křenu a smíchejte jej s 5 díly hladké mouky, troškou octa a troškou sádla. Z těsta vytvořte placku. Bolavé místo překryjte plátnem a na plátno přiložte placku (nikdy nedávejte placku přímo na pokožku). Nechte působit 10 až 20 minut.
Vezměte 250 ml rostlinného mléka (můžete použít sójové, pohankové, mandlové či rýžové), přidejte do něj 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného křenu a lžičku medu. Směs povařte zhruba 3 minuty. Pak mléko přeceďte a pijte po douškách po dobu 14 dní. Poté si dejte přestávku. Po uplynutí dvou týdnů můžete zase začít s užíváním.
Zdroj: verywellhealth.com; Renata Šťastná, 2022, 105 bylinek a koření; dále dle textu
9558