
Krémová česnečka s pečenými krutony

Dříve než se jaro definitivně přihlásí o slovo, pojďme se ještě trochu zahřát touto výbornou krémovou polévkou s česnekem a krutony. Nejenže poslouží jako plnohodnotný hlavní chod třeba k obědu, ale zatočí i s kdejakými zdravotními neduhy!
Polévky mají mnoho benefitů, které ocení nejen diabetici. Především v chladných měsících je jejich prvořadým úkolem zahřát a hydratovat tělo. Přidanou hodnotu pak mají zejména ty druhy, které jsou připravené z kvalitního vývaru. Posilují totiž organismus či pomáhají s léčbou nachlazení. Uvařte si s námi tuto česnekovou dobrotu v jakémkoliv ročním období a zocelte své zdraví!
Suroviny, které budete potřebovat:
- 2 až 3 palice česneku (cca 25 stroužků)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 menší cibule
- 2 lžíce másla
- olivový olej
- 2 velké brambory
- čerstvý nebo sušený tymián
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
- sůl
- pepř
- chléb na krutony
Postup:
- Rozpalte troubu na 180 °C. Pak odřízněte z celých palic česneku vršky, pokapejte je olivovým olejem, položte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby po dobu 30 až 40 minut.
- Mezitím si nakrájejte chléb na malé kostičky a též jej mírně zvláčněte olivovým olejem. Následně vyjměte pečený česnek z vyhřáté trouby a nahraďte ho pečivem. V troubě nechte propéct asi 10 minut, aby byly krutony křupavé.
- Upečený česnek vyloupejte pomocí nože do misky a rozmačkejte vidličkou.
- Dále si vezměte k ruce hrnec, do kterého dejte máslo, lžíci oleje a na rozpáleném tuku osmahněte oloupanou a jemně nasekanou cibulku dozlatova. Poté přidejte loupané a nadrobno nakrájené brambory, okořeňte tymiánem a za stálého míchání opékejte dvě minuty.
- Nyní vše zalijte vývarem, přidejte rozmačkaný pečený česnek, promíchejte a nechte povařit, dokud nebudou brambory měkké.
- Polévku dle chuti osolte, opepřete, stáhněte z plotny a zjemněte smetanou.
- Na závěr všechny ingredience rozmixujte.
- Česnekový krém podávejte s kapkou olivového oleje, chlebovými krutony, tymiánem nebo slanou granolou.
Čokoládové brownies s fazolemi
Fazole mají v tomto receptu za úkol nahradit sacharidovou složku. Díky této superpotravině má recept nižší glykemický index, který ocení pacienti ...
Slaná granola – pokud svému tělu chcete dopřát více vlákniny, komplexních sacharidů a kvalitních tuků, zkuste si doma připravit slanou granolu, která krémovou česnečku též skvěle doplní!
Rychlý recept na slanou granolu: nejprve si opečte na suché pánvi dvě lžíce ovesných vloček, přidejte k nim lžíci sezamových semínek, lžíci dýňových semínek, hrst pekanových ořechů, špetku římského kmínu a stejně tak mleté papriky a soli. Nakonec přidejte pár sušených rajčat (ne ty v nálevu) se lžící olivového oleje. Tuto směs opékejte maximálně tři minuty. Hotovou granolu můžete uzavřít do sklenice, kde vydrží až dva měsíce. Použít ji můžete nejen do polévek, ale také k jogurtu, zeleninovému salátu nebo do slaných kaší.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
1782