Kouzlo indického šafránu i u vás doma? Přidejte kurkumu takřka do čehokoliv!
Léčivému zázraku přírody, který se používá především v tradiční indické a asijské kuchyni, se přezdívá indický šafrán. Obsahuje silný antioxidant kurkumin, který má nejenom protizánětlivé a protirakovinné účinky, ale je přínosným lékem i pro diabetiky. Použití kurkumy v kuchyni je opravdu všestranné, díky své unikátní chuti a vůni ji můžete přidat do míchaných vajíček, rýže, ale ovonět s ní můžete i své domácí latté.
Kromě vynikající chuti si použitím kurkumy v kuchyni zajistíte i mnoho zdravotních přínosů pro váš imunitní systém. Vyzkoušejte toto netradiční koření v receptu na pikantní indické kuřecí kari.
Kurkuma pod drobnohledem
Pochází původně z jihovýchodní Asie, především tedy z Indie, kde se používá více než 4 tisíce let jako koření, barvivo a tradiční léčivo v ájurvédské medicíně. V současnosti se kurkuma pěstuje v mnoha tropických oblastech po celém světě, včetně Asie, Afriky i Latinské Ameriky.
Kurkumu seženete jako:
- Prášek – jemně mletý kořen, který je k dostání v každém supermarketu.
- Kapsle – jako doplněk stravy, který obsahuje extrakt z kurkumy.
- Čerstvý kořen – podobá se zázvoru, ale má intenzivní zlatou barvu (u nás je velmi málo k dostání).
- Tablety – obsahují vysokou koncentraci kurkuminu.
- Oleje – protože kurkuma obsahuje esenciální oleje, používá se také v aromaterapii nebo v kosmetice.
Co v sobě ukrývá
Kurkuma obsahuje různé vitamíny a minerály, které jsou důležité pro naše zdraví. Z vitamínů obsahuje především vitamín C, který podporuje imunitní systém, ale také vitamín B6, který usnadňuje normální fungování metabolismu. Z minerálů obsahuje železo, draslík, hořčík a mangan.
Zajímavost: Kurkuma má v potravinách označení E100 (nebo také diferuloylmethan, kurkumová nebo turmerova žluť. Je základní složkou kari koření, ale najdete ho v každé potravině nazlátlé barvy (těstoviny, jogurty, hořčice) jako barvivo.
S čím nám může pomoci?
V první řadě má toto koření díky kurkuminu protizánětlivé a antibakteriální účinky – dokáže tedy tlumit záněty v těle (vhodná při léčbě chronických onemocnění, artritidy, astmatu a srdečních obtíží). Dále kurkuma podporuje trávení a odvádí škodlivé látky z těla ven. Také ale:
- zlepšuje funkci jater tím, že je chrání před poškozením,
- snižuje riziko srdečních chorob,
- snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku,
- podporuje duševní zdraví a dobrou náladu,
- chrání před Alzheimerovou chorobou,
- má silné antioxidační účinky (chrání před poškozením volnými radikály),
- zlepšuje citlivost na inzulín,
- má protirakovinné účinky.
Na průlomu v monitorování glukózy pracuje společnost Apple. Neinvazivní měření je hudbou budoucnosti
Společnost Apple už dlouhá léta upevňuje svou pozici lídra ve zdravotnictví. V dnešní době jsou na trhu hodinky, díky kterým můžete sledovat svůj ...
Kurkuma a diabetes
Jak už jsme nakousli, kurkuma má pro lidi s diabetem opravdu několik přínosných benefitů. V prvé řadě pomáhá udržovat kontrolu hladiny cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost na inzulín. Diabetici ocení, že kurkumin pomáhá ochránit jejich srdce (především u diabetu 2. typu), ale i možnost dostat záněty v těle, které se vlivem vysokého cukru v krvi často objevují, pod kontrolu.
Fakt: Kurkuma sama o sobě samozřejmě nemůže nahradit léčbu diabetu. Je pouze užitečná jako součást zdravé a vyvážené stravy diabetika.
Recept: Pikantní indické kuřecí kari s kurkumou
Tento recept, kde o vůně a chutě není nouze, je skvělou volbou pro milovníky kořeněného jídla. Právě v tomto počasí vás nejenom skvěle zahřeje, ale také vám dopřeje všechny potřebné živiny – bílkoviny, tuky i sacharidy.
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru (případně sušeného)
- 2 lžíce kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu (nemusí být)
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého pepře
- 1 hrníček rajčatové omáčky
- 1 kokosové mléko
- ½ hrnku vody
Postup:
- Na větší pánvi rozehřejte olej a osmažte dozlatova nakrájenou cibuli. Přidejte utřený česnek, strouhaný zázvor a spolu to pěkně prohřejte.
- Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostky a upečte.
- Poté přidejte všechno koření a pečte, dokud se aroma pěkně nerozvoní (cca 2 minuty).
- Přidejte rajčatovou omáčku, kokosové mléko a vodu.
- Vařte 20 až 25 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Na závěr ještě dochuťte podle své vlastní chuti solí a pepřem.
- Podávejte s rýží.
Tip: Pokud máte možnost, ozdobte toto aromatické kuřecí kari čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť.
Zdroje: recept autorky, fitness007.cz
2506