Kouzlo indického šafránu i u vás doma? Přidejte kurkumu takřka do čehokoliv!

Kouzlo indického šafránu i u vás doma? Přidejte kurkumu takřka do čehokoliv!
Kurkuma je od pradávna součástí indického kari. Zdroj: Freepik

Léčivému zázraku přírody, který se používá především v tradiční indické a asijské kuchyni, se přezdívá indický šafrán. Obsahuje silný antioxidant kurkumin, který má nejenom protizánětlivé a protirakovinné účinky, ale je přínosným lékem i pro diabetiky. Použití kurkumy v kuchyni je opravdu všestranné, díky své unikátní chuti a vůni ji můžete přidat do míchaných vajíček, rýže, ale ovonět s ní můžete i své domácí latté.

Kromě vynikající chuti si použitím kurkumy v kuchyni zajistíte i mnoho zdravotních přínosů pro váš imunitní systém. Vyzkoušejte toto netradiční koření v receptu na pikantní indické kuřecí kari.  

Kurkuma pod drobnohledem

Pochází původně z jihovýchodní Asie, především tedy z Indie, kde se používá více než 4 tisíce let jako koření, barvivo a tradiční léčivo v ájurvédské medicíně. V současnosti se kurkuma pěstuje v mnoha tropických oblastech po celém světě, včetně Asie, Afriky i Latinské Ameriky.

Kurkumu seženete jako:

  • Prášek – jemně mletý kořen, který je k dostání v každém supermarketu.
  • Kapsle – jako doplněk stravy, který obsahuje extrakt z kurkumy.
  • Čerstvý kořen – podobá se zázvoru, ale má intenzivní zlatou barvu (u nás je velmi málo k dostání).
  • Tablety – obsahují vysokou koncentraci kurkuminu.
  • Oleje – protože kurkuma obsahuje esenciální oleje, používá se také v aromaterapii nebo v kosmetice.

Co v sobě ukrývá

Kurkuma obsahuje různé vitamíny a minerály, které jsou důležité pro naše zdraví. Z vitamínů obsahuje především vitamín C, který podporuje imunitní systém, ale také vitamín B6, který usnadňuje normální fungování metabolismu. Z minerálů obsahuje železo, draslík, hořčík a mangan.

Zajímavost: Kurkuma má v potravinách označení E100 (nebo také diferuloylmethan, kurkumová nebo turmerova žluť. Je základní složkou kari koření, ale najdete ho v každé potravině nazlátlé barvy (těstoviny, jogurty, hořčice) jako barvivo.

S čím nám může pomoci?

V první řadě má toto koření díky kurkuminu protizánětlivé a antibakteriální účinky – dokáže tedy tlumit záněty v těle (vhodná při léčbě chronických onemocnění, artritidy, astmatu a srdečních obtíží). Dále kurkuma podporuje trávení a odvádí škodlivé látky z těla ven. Také ale:

  • zlepšuje funkci jater tím, že je chrání před poškozením,
  • snižuje riziko srdečních chorob,
  • snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku,
  • podporuje duševní zdraví a dobrou náladu,
  • chrání před Alzheimerovou chorobou,
  • má silné antioxidační účinky (chrání před poškozením volnými radikály),
  • zlepšuje citlivost na inzulín,
  • má protirakovinné účinky.

Na průlomu v monitorování glukózy pracuje společnost Apple. Neinvazivní měření je hudbou budoucnosti

Společnost Apple už dlouhá léta upevňuje svou pozici lídra ve zdravotnictví. V dnešní době jsou na trhu hodinky, díky kterým můžete sledovat svůj ...

Kurkuma a diabetes

Jak už jsme nakousli, kurkuma má pro lidi s diabetem opravdu několik přínosných benefitů. V prvé řadě pomáhá udržovat kontrolu hladiny cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost na inzulín. Diabetici ocení, že kurkumin pomáhá ochránit jejich srdce (především u diabetu 2. typu), ale i možnost dostat záněty v těle, které se vlivem vysokého cukru v krvi často objevují, pod kontrolu.

Fakt: Kurkuma sama o sobě samozřejmě nemůže nahradit léčbu diabetu. Je pouze užitečná jako součást zdravé a vyvážené stravy diabetika.

Recept: Pikantní indické kuřecí kari s kurkumou

Tento recept, kde o vůně a chutě není nouze, je skvělou volbou pro milovníky kořeněného jídla. Právě v tomto počasí vás nejenom skvěle zahřeje, ale také vám dopřeje všechny potřebné živiny – bílkoviny, tuky i sacharidy.

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru (případně sušeného)
  • 2 lžíce kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého kardamomu (nemusí být)
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 hrníček rajčatové omáčky
  • 1 kokosové mléko
  • ½ hrnku vody

Postup:

  1. Na větší pánvi rozehřejte olej a osmažte dozlatova nakrájenou cibuli. Přidejte utřený česnek, strouhaný zázvor a spolu to pěkně prohřejte.
  2. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostky a upečte.
  3. Poté přidejte všechno koření a pečte, dokud se aroma pěkně nerozvoní (cca 2 minuty).
  4. Přidejte rajčatovou omáčku, kokosové mléko a vodu.
  5. Vařte 20 až 25 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne.
  6. Na závěr ještě dochuťte podle své vlastní chuti solí a pepřem.
  7. Podávejte s rýží.

Tip: Pokud máte možnost, ozdobte toto aromatické kuřecí kari čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť.

Zdroje: recept autorky, fitness007.cz

2506

Diskuze k článku