Bis Bis

Kořenová petržel a cukrovka: Působí protizánětlivě, detoxikuje játra a pomáhá s glykémií

Kořenová petržel a cukrovka: Působí protizánětlivě, detoxikuje játra a pomáhá s glykémií
Petržel pomáhá mimo jiné s ozdravěním jater Zdroj: Pixabay

V minulosti se věřilo, že je petržel spojena s ďáblem, dnes je běžnou součástí naší kuchyně. Na rozdíl od našich předků se nebojíme pěstovat si petržel na zahrádce. A to je dobře, protože je opravdu zdravá! Přečtěte si o pověrách spojených s petrželí i o tom, co vám může nabídnout ze zdravotního hlediska.

Petržel pochází pravděpodobně z východního Středomoří. Během středověku si ale získala oblibu v celé Evropě – běžně se pěstovala v klášterech a královských zahradách. Staří Řekové spojovali petržel se smrtí a kladli na hroby věnce z této rostliny.

Dávné pověry o petrželi

Pokud jde o počet pověr, bude petržel nejspíš na první příčce žebříčku rostlin. V první řadě byla považována za „ďáblovu rostlinu“, protože jí nesmírně dlouho trvalo, než vyklíčila. Věřilo se, že její kořeny sahají až k samotným pekelným jámám a že tam a zpět projde devětkrát, než vyklíčí. Jediný způsob, jak si zajistit zdravou úrodu bez ďáblova prokletí, bylo vysít petržel na Velký pátek v 15 hodin, což je pro křesťany doba Ježíšova ukřižování. Na některých místech se neodvažovali semen při vysévání ani dotknout – foukali je z horní strany bible, zatímco jinde je polévali vařící vodou, aby z nich vyhnali případný dotyk ďábla.

Existovala také řada pověr týkajících se rodiny a mateřství, přičemž některé z nich si vzájemně odporovaly. Například pokud žena chtěla otěhotnět, měla podle pověsti vysít petržel, zatímco jiní věřili, že žvýkání této byliny je přírodní antikoncepce, případně že pomůže ukončit nechtěné těhotenství. Pokud se petrželi na zahrádce dařilo a ona prospívala, mělo to svědčit o tom, že pánem dané domácnosti je žena.

Také se považovalo za velmi nešťastné, pokud se někdo pokusil přesadit rostlinu petržele na jiné místo – lidé věřili, že v takovém případě někdo z domácnosti onemocní, nebo dokonce zemře. Ze stejného důvodu bylo také nešťastné rostlinu darovat nebo přijmout. Krádež rostliny však měla opačný účinek, protože přinášela štěstí.

Cukrovka a sýry: Diabetici musí zvolit správný druh. Například sýr typu camembert může zlepšit paměť

Odpověď na otázku, zda mohou diabetici jíst sýr, zní v celé řadě případů ano. Sýry jsou bohatým zdrojem vápníku a mají také obecně vysoký obsah ...

Výživná a zdravá

Patří mezi výživné rostliny a jsou jí připisovány pozitivní účinky na zdraví. K vaření se kořenová petržel začala používat poprvé v 16. století v Německu, kde byla známá pod názvem „hamburská petržel“. Kořenová petržel se pěstuje pro její kořen, ačkoliv nať je také jedlá. Patří do čeledi miříkovitých společně s fenyklem, celerem, koriandrem a velmi podobně vypadajícím pastinákem. Ten je ale na rozdíl od kořenové petržele sladký. Chuť petržele zahradní v sobě nese prvky celeru, petržele a mrkve a je výraznější a aromatičtější než pastinák.

Vitamíny, minerály i antioxidanty

Kořenová petržel má vysoký obsah látek, které jsou pro lidské tělo důležité. Je zdrojem sodíku, kyseliny listové, draslíku, mědi, vápníku, fosforu a jódu. Kromě minerálů nabízí vitamíny A, C a K, které jsou spojovány se zdravím srdce a kostí. Obsahuje také bílkoviny a pořádnou porci vlákniny.

Ze skupiny antioxidantů obsahuje kořenová petržel myristicin a apiol. Tyto látky neutralizují škodlivé volné radikály a pomáhají prostřednictvím svých protizánětlivých účinků v boji proti srdečním chorobám, diabetu i rakovině.

Petržel má také blahodárný vliv na játra, protože přispívá k detoxikaci. Játra jsou orgán, který odpovídá za odstraňování toxinů vznikajících v těle působením určitých léků, potravin nebo znečišťujících látek. Hlavní roli v procesu detoxikace hraje glutathion, antioxidant produkovaný játry. Výzkum na zvířatech prokázal, že konzumace šťávy z kořenové petržele významně zvyšuje množství glutathionu a dalších detoxikačních enzymů v jaterních tkáních, a tím podporuje detoxikaci.

Vitamíny A a C obsažené v kořenové petrželi působí jako antioxidanty, vitamín C navíc pomáhá vytvářet v těle kolagen, který je klíčovou složkou pro posílení kostí, svalů, kůže, vlasů a šlach.

Vedle flavonoidů, které pomáhají neutralizovat karcinogenní látky, obsahuje kořenová petržel také velké množství vlákniny, která je spojována se sníženým rizikem rozvoje rakoviny tlustého střeva, vaječníků, hlavy a krku.

Existuje šest typů prediabetu. Při prevenci cukrovky je třeba brát je v úvahu

Právě problematikou podtypů prediabetu a souvisejícího rizika rozvoje diabetu a komplikací, jakož i novými perspektivami přesnější prevence se ve ...

Kořenová petržel a cukrovka

Podle výzkumu provedeného na zvířatech se zdá, že antioxidanty obsažené v petrželi mohou účinně snižovat vysokou hladinu cukru v krvi. Například v rámci studie na potkanech s cukrovkou 1. typu bylo zjištěno, že u myší, kterým byl podáván extrakt z petržele, došlo – ve srovnání s kontrolní skupinou – k většímu snížení hladiny cukru v krvi a zlepšení funkce slinivky břišní. Je však zapotřebí provést další výzkum na lidech s cílem lépe porozumět vlivu petržele na glykémii.

Kdo by se měl kořenové petrželi vyhnout?  

Konzumace nadměrného množství kořenů petržele se nedoporučuje těhotným ženám, protože by mohla způsobit poškození plodu a vést k potravu. Kořenová petržel dále není vhodná pro jedince s ledvinovými kameny, protože obsahuje oxaláty – šťavelany, jež mohou v tělesných tekutinách krystalizovat. Také osoby užívající lithium by měly petržel vyřadit ze svého jídelníčku.

Zdroje: medicinenet.com, wisc.edu, darlingtonandstocktontimes.co.uk

4494

Diskuze k článku