
MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D. na téma Nejběžnější umělá sladidla: invertní cukr a laktitol
Roste v příkopech podél cest, v zanedbaných koutech zahrad a většina lidí ji považuje za obtížný plevel, což si tato úžasná rostlina opravdu nezaslouží. Je totiž zdrojem spousty vitaminů, minerálů a antioxidantů a pomáhá proti zánětům, zmírňuje příznaky senné rýmy, snižuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi. A to není zdaleka všechno!
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se v bylinné medicíně používá již odpradávna. Už staří Egypťané používali kopřivu k léčbě artritidy a bolestí dolní části zad, zatímco římští vojáci se kopřivou šlehali, aby stimulovali krevní oběh a zahřáli se. Tato metoda se časem stala standardním postupem využívaným v lidovém léčitelství k léčbě artritidy, revmatismu a svalové paralýzy. Řecký lékař Dioscorides připisoval kopřivě močopudné a laxativní účinky. „Listy změkčují břicho, zahánějí větry a vypuzují moč,“ rozepsal se o léčivých schopnostech kopřivy. Severoameričtí indiáni ji zase používali k léčbě gynekologických onemocnění.
Vědecký název Urtica dioica pochází z latinského slova uro, což znamená „pálit“. Listy kopřivy totiž mohou při kontaktu vyvolat pocit pálení, svědění, zarudnutí nebo otok. Po zpracování do podoby doplňku stravy, po usušení, lyofilizaci nebo uvaření však lze kopřivu zcela bezpečně konzumovat. Výzkumy prokázaly, že má široké spektrum přínosů pro lidské zdraví. Listy a kořen kopřivy navíc obsahují širokou škálu živin:
Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají chránit tělesné buňky před poškozením volnými radikály, které je spojováno se stárnutím, stejně jako s rakovinou a dalšími vážnými nemocemi.
Popenec obecný (Glechoma hederacea L.) je plazivá trvalka, která dorůstá do výšky až 15 cm. Tato léčivá rostlina je v tradiční medicíně pověstná ...
Málokterá bylina má tak široké, všestranně léčivé a tělu prospěšné vlastnosti jako kopřiva dvoudomá. S čím vším vám může pomoci?
Ve středověku se pomocí listů kopřivy dělala prognóza potenciálního uzdravení pacienta. Lékař vložil listy kopřivy do moči nemocného. Pokud listy zůstaly zelené, bylo to znamení brzkého uzdravení. Scvrklé listy naopak znamenaly ztrátu veškerých nadějí.
Kopřiva může mít další potenciální zdravotní účinky, včetně snížení krvácivosti, zejména po chirurgických zákrocích, prospěšného vlivu na zdraví jater, močopudných účinků, hojení ran a popálenin.
Čekanku (Cichorium intybus) znali už ve starém Egyptě. Používali ji k posílení procesu trávení a proti žaludečním potížím. Tato něžná rostlina se ...
Konzumace sušené nebo vařené kopřivy je obecně bezpečná. Nežádoucí účinky se vyskytují jen velmi zřídka, pokud vůbec. Při manipulaci s čerstvými listy kopřivy je však potřeba být opatrní, mohla by vás postihnout alergická reakce v důsledku kontaktu s látkami, jako je acetylcholin, histamin, serotonin, leukotrien a kyselina mravenčí. Tyto sloučeniny mohou způsobit vyrážky, otoky, kopřivku a svědění.
Při zpracování listů však těchto chemických látek ubývá, což znamená, že při konzumaci sušených nebo vařených listů kopřivy by nemělo dojít k žádnému podráždění úst nebo žaludku.
Těhotné ženy by se měly konzumaci kopřivy vyhnout, protože může vyvolat děložní stahy, což může zvýšit riziko potratu. Stejně tak se doporučuje, aby případnou konzumaci kopřivy konzultovali se svým lékařem lidé, kteří užívají léky na ředění krve, léky na krevní tlak, diuretika, léky na cukrovku, lithium. Kopřiva dvoudomá by mohla s těmito léky interagovat. Například potenciální diuretický účinek rostliny může posílit vliv diuretik, což může zvýšit riziko dehydratace.
I přes svou užitečnost a využívanost se kopřiva nikdy nestala v tradiční evropské společnosti pěstovanou rostlinou a setrvala v postavení plevele, zčásti možná i kvůli tomu, že se kopřiva kultivuje jen velmi těžko. Kopřiva tak po staletí zůstávala v pozici divoké rostliny, která se využívala jako píce, lidská potrava, léčivo i jako surovina pro výrobu textilních vláken.
K přípravě tinktury, která má výborný vliv na cévy, ledviny, kůži, snižuje krevní tlak, navrací ztracenou energii a sílu, budete potřebovat:
Kopřivové listy omyjte a nakrájejte nadrobno nebo rozmixujte. Zalijte je destilátem a nechte macerovat při pokojové teplotě. Je důležité uchovat nádobku s budoucí tinkturou na temném místě. Po třech týdnech tinkturu přeceďte přes čisté plátno.
Užívání: Aplikujte vždy kapku přípravku na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že pokud vážíte 60 kg, můžete užít denně 60 kapek, které je potřeba rozdělit do tří rovnoměrných dávek, tj. po 20 kapkách ráno, v poledne a večer.
Zdroje: healthline.com, dále dle textu
8371