HemaGel Banner

Kopr vonný: Nečekaný zdroj esenciálních vitamínů a minerálů, který prospěje diabetikům

Kopr vonný: Nečekaný zdroj esenciálních vitamínů a minerálů, který prospěje diabetikům
Kopr zaujme silnou, příjemnou vůní, která dodá ten správný říz nejen zeleninovým pokrmům Zdroj: Pixabay

Kopr je oblíbenou součástí řeckého tzatziki, kde dodává pikantní konec celému tomuto osvěžujícímu mixu okurek, olivového oleje, česneku, citronu a hutného bílého jogurtu. Je ideální rostlinou pro použití v kuchyni i lidovém léčitelství – nejen pro diabetiky.

Výhody kopru jsou mnohé. Je například velmi kvalitním zdrojem minerálních látek a vitamínů důležitých pro zachování dobrých funkcí vašeho organismu. Představuje silného spojence žen při menstruačních bolestech a pomůže i s modřinami.

Proč by si měli diabetici oblíbit zrovna kopr?

Kopr vonný (botanicky Anethum graveolens) je aromatická jednoletá rostlina, která je velmi bohatá na živiny a má mnoho zdravotních výhod nejen pro diabetiky. Je nízkokalorický, vhodný pro dochucení zdravých jídel pomáhajících dostat pod kontrolu hladiny krevní glukózy i triglyceridů.

Pro diabetiky je kopr zajímavým zdrojem vody, vlákniny, draslíku, sodíku a vitamínu C.

Mluví se o něm rovněž jako o rostlině poskytující silné antioxidační vlastnosti, které jsou důležité v prevenci vzniku diabetických komplikací zapříčiněných působením oxidativního stresu.

Jaké najdete v kopru další pro diabetiky potřebné vitamíny a minerály:

  • Měď je při cukrovce důležitým prvkem, protože podporuje přirozenou produkci kolagenu a elastinu, čímž napomáhá úspěšnému hojení ran.
  • Díky fosforu jsou zachovány přirozené procesy metabolických funkcí, nervového a svalového systému. Je také důležitou složkou proteinů, nukleových kyselin, nukleotidů i enzymů.
  • Hořčík hraje roli při úspěšném managementu glykémie a rovněž zachování dobrého stavu nervové soustavy.
  • Železo umožňuje svalům vytvářet zásoby kyslíku. Je nepostradatelným prvkem při regulaci buněčného růstu.
  • Mangan je v případě diabetu důležitý pro normální metabolismus sacharidů, aminokyselin a lipidů, pro snížení projevů únavy.
  • Zinek potřebujete kvůli podpoře vyvážené sekrece inzulínu, pro zlepšení citlivosti buněk na tento hormon a úspěšný boj se zvýšenými zánětlivými biomarkery.
  • Draslík je účinně využívaný v rámci prevence hypertenze a mozkové mrtvice. U diabetiků II. typu napomáhá chránit ledviny.
  • Selen je výborný spojenec zinku pro snižování zánětu v organismu, rovněž má silné antioxidační vlastnosti.
  • Vitamíny skupiny B jsou pro diabetiky důležité v rámci snahy o zachování dobré koncentrace, zlepšení energetických rezerv, paměti a snížení bolestivosti svalů či brnění v končetinách.
  • Vápník je potřebný pro zachování normální krevní srážlivosti, činnost metabolismu energie a podílí se na buněčném dělení. Je nutný pro zachování zdraví kostí a zubů.

Zácpa umí řádně potrápit: Její účinná prevence je ale poměrně snadná

Všichni, kteří mají co do činění s diabetem, se snaží dostat do těla dostatečné množství vlákniny, která je jedním z výborných prostředků pro ...

Kde všude se dá používat a jak si ho nejlépe vychutnat?

Kopr nepatří jen do notoricky známé koprové omáčky nebo do zavařovaných okurek. Má využití v mnoha pokrmech, ať už čerstvý, nebo sušený. Je absolutní stálicí řecké kuchyně, která je pro diabetiky výborným spojencem nejen v úspěšném managementu glykémie, ale také v prevenci chorob kardiovaskulárního systému.

Má své místo v kuchyni nejen jako čerstvá bylina, ale rovněž ve formě semen. Hodí se výborně k zeleninovým pokrmům nebo rybám.

Dochutíte jím rajčata, červenou řepu, celer, kapustu, sýry, bílé omáčky, vejce, mořské plody a dodá šmrnc salátovým dresinkům. Pokud jej používáte v jídle, které je tepelně upravované, je potřeba jej vmíchat až na úplném konci vaření.

  • Semena kopru se přidávají do polévek, studených omáček a salátů. Velmi dobře se hodí do rybích marinád (zejména na lososa a sledě).
  • Nasekané listy příjemně dochucují saláty.
  • Čerstvý kopr se používá k dochucení octa.
  • V některých zemích se přidává do oblíbených likérů pro podporu zažívání.

Spojenec naturopatů par excellence

Mocná bylina pocházející z Asie a Středomoří si našla domov také na našem území a stala se spojencem všech nadšených kuchařů i součástí tradičního lidového léčitelství – kde je ostatně používána dodnes. Jako léčivka se kopr indikuje převážně pro své protikřečové vlastnosti. Zajímavý je i v případě škytavky nebo nevolnosti provázené zvracením.

Tradičně se kopr rovněž indikuje pro:

  • Povzbuzení činnosti trávicího systému, má stimulační vlastnosti pro zahřívání a napomáhá omezovat nepříjemné projevy nadýmání.
  • Díky vysokému obsahu draslíku je výborným diuretickým prostředkem, proto po něm sáhněte například při horečce, pro podporu odvodnění nebo detoxikaci.
  • Listy kopru lze použít k výrobě obkladů při léčbě onemocnění dásní, nepříjemném nalití prsou nebo ke zmírnění modřin.
  • Koprový hydrolát je známý díky trávicím a plynatost omezujícím účinkům, jeho použití je rozšířené i v případě menstruačních bolestí nebo zánětu ústní dutiny. Podporuje produkci žluči. Působí jako mukolytikum, podporuje vykašlávání.
  • Esenciální olej z kopru se v aromaterapii a aromapsychologii doporučuje pro své sedativní a uklidňující vlastnosti, při respiračních onemocněních pro podporu pocení. Při používání je však potřeba dbát na kontraindikace. Jeho užívání se proto nedoporučuje dětem do deseti let věku, těhotným ženám a osobám trpícím závažnými neurologickými poruchami, rovněž pacientům s ledvinovými kameny, astmatem a epilepsií (je bohatý na ketony). Není vhodný pro difuzi, aplikuje se lokálně, zředěný v nosném oleji.

Podpořte imunitu přírodními prostředky: Vyplatí se začít už od září, nejen diabetikům

Imunitní systém je obrovská síť buněk a orgánů přítomných v celém těle, jejich cílem je odvracet ataky patogenů. U diabetiků obou typů je potřeba ...

Co je o něm ještě potřeba vědět

Lidé alergičtí na rostliny z čeledi Apiaceae (miříkovité), kam se řadí mrkve (sladká i divoká), celer, koriandr a fenykl, mohou mít při konzumaci kopru alergickou reakci, protože patří do stejné skupiny. V případě nákupu je potřeba dát pozor na to, aby měl svěže, jasně zelenou barvu, ať už si ho pořizujete v trsu, nebo ve vaničce. Čerstvý kopr uchovávejte 2 dny v lednici (nejdéle). A to tak, že stonky vložíte do misky s vodou. Usušená semena kopru skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě.

Zdroje: Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Nature.com, Ncbi.nlm.nih.gov

6756

Diskuze k článku