Kopr voní, ale i léčí! Zkuste ho v odlehčené verzi kulajdy

Kopr voní, ale i léčí! Zkuste ho v odlehčené verzi kulajdy
Tradiční česká kulajda je plná voňavého kopru a čerstvých hub. Zdroj: Shutterstock

Tuto neobyčejně aromatickou bylinku znají snad všichni. Někteří jí z dob školních jídelen nemohou přijít na jméno, jiní se bez ní v kuchyni neobejdou. Kopr je však už od pradávna využívaná bylina, které nejenže krásně voní, ale umí i léčit. A samozřejmě nepatří jenom do koprové omáčky. Jeho využití v kuchyni je opravdu neomezené. Vyzkoušet ho můžete například v odlehčené verzi kulajdy. 

Kopr znali už staří Egypťané. Faraonovi vezíři ho využívali nejčastěji v léčitelství. I římští gladiátoři věřili, že jim kopr dodá energii a pomůže s růstem svalů. V dnešní moderní společnosti oceníme kopr jak v léčitelství, tak v moderní gastronomii – tady se výborně hodí do zeleninových salátů, polévek, pomazánek, ale skvěle doplňuje i ryby.

Výjimečné zdravotní účinky kopru

Kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, proto se používá při zažívacích potížích, působí proti nadýmání a zmírňuje křeče. Působí také protizánětlivě, má čisticí účinky na močové cesty i ledviny, ale působí také proti nespavosti, bolesti hlavy a celkově navozuje pocit klidu. Navíc ho ocení i maminky, které kojí, jelikož podporuje tvorbu mateřského mléka a kojencům díky tomu pomáhá s bolavým bříškem.

Kopr obsahuje: bioaktivní silice, vitamíny A, C, B, kyselinu listovou, omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, železo, draslík, zinek, vápník i hořčík.

Jak si vypěstovat kopr doma?

Kopr se pěstuje velmi snadno. Jeho semena lze zasít od května do srpna a už po šesti týdnech můžete sklízet nať. Jediné, co potřebuje, je světlo, teplo a pořádnou zálivku. Vyroste vám opravdu všude, i v květináči za oknem. Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá. Část kopru ovšem můžete nechat i rozkvést, abyste získali semena pro příští rok.

TIP: Kopr je pro pozdější použití lepší zamrazit než usušit, nebo lze i naložit.

Souvislost mezi antidepresivy a diabetem? Ovlivňují se navzájem!

Depresivní poruchy se stávají velmi rozšířeným a zároveň závažným onemocněním. Je však potřeba se na ně dívat ze dvou různých úhlů – na jedné ...

Recept: Kulajda v odlehčené verzi

Tento recept vám přináším hned ze dvou důvodů. Jedním z nich je, že kopr v těchto deštivých dnech podpoří vaši imunitu, a tím druhým je, že se v lese dají čerstvé houby doslova sekat kosou. Pokud se tedy tento týden vydáte houbařit, určitě vyzkoušejte i voňavý recept, který ocení celá vaše rodina.

Tip: Kulajda se může stát skvělým plnohodnotným jídlem, přidáte-li do ní vejce jako zdroj bílkovin. 

Suroviny:

  • cca 400 g čerstvých hub
  • 4 větší brambory
  • 1 cibule
  • 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 300 ml podmáslí (nebo jiného zakysaného výrobku)
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce mletých ovesných vloček (můžete nahradit špaldovou celozrnnou moukou)
  • hrst čerstvého kopru
  • kmín
  • bobkový list
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. V hrnci si rozpusťte lžíci másla a na něm orestujte najemno pokrájenou cibuli. Až bude do zlatova upečená, přidejte houby, promíchejte a pokračujte v opékání.
  2. Dále do hrnce vložte i oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Ty krátce orestujte spolu s cibulí a houbami.
  3. Poté všechny ingredience zalijte vodou nebo vývarem, přidejte dva bobkové listy, osolte, opepřete dle preferencí a nechte alespoň 20 minut vařit.
  4. Mezitím do studeného podmáslí (tím zabráníte vytvoření hrudek) přidejte pomleté ovesné vločky nebo špaldovou celozrnnou mouku a přidejte do polévky. Důkladně promíchejte a vařte dalších deset minut.
  5. Nakonec kulajdu dochuťte octem (přiměřeně) a podle chuti také přidejte sůl nebo pepř.
  6. Nasekaný kopr přidávejte až v momentě, kdy polévku odstavíte z plotny.
  7. Přímo do polévky můžete ještě rozklepnout vejce, nebo jej uvařit zvlášť.

Dobrou chuť!

Zdroj: recept autorky, Bylinkyprovsechny

8800

Diskuze k článku