Upečte si ty nejlahodnější fit řezy: Exotický kokos chrání naše tělo před viry, infekcemi i bakteriemi
Kopr voní, ale i léčí! Zkuste ho v odlehčené verzi kulajdy
Zdroj: Shutterstock
Tuto neobyčejně aromatickou bylinku znají snad všichni. Někteří jí z dob školních jídelen nemohou přijít na jméno, jiní se bez ní v kuchyni neobejdou. Kopr je však už od pradávna využívaná bylina, které nejenže krásně voní, ale umí i léčit. A samozřejmě nepatří jenom do koprové omáčky. Jeho využití v kuchyni je opravdu neomezené. Vyzkoušet ho můžete například v odlehčené verzi kulajdy.
Kopr znali už staří Egypťané. Faraonovi vezíři ho využívali nejčastěji v léčitelství. I římští gladiátoři věřili, že jim kopr dodá energii a pomůže s růstem svalů. V dnešní moderní společnosti oceníme kopr jak v léčitelství, tak v moderní gastronomii – tady se výborně hodí do zeleninových salátů, polévek, pomazánek, ale skvěle doplňuje i ryby.
Výjimečné zdravotní účinky kopru
Kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, proto se používá při zažívacích potížích, působí proti nadýmání a zmírňuje křeče. Působí také protizánětlivě, má čisticí účinky na močové cesty i ledviny, ale působí také proti nespavosti, bolesti hlavy a celkově navozuje pocit klidu. Navíc ho ocení i maminky, které kojí, jelikož podporuje tvorbu mateřského mléka a kojencům díky tomu pomáhá s bolavým bříškem.
Kopr obsahuje: bioaktivní silice, vitamíny A, C, B, kyselinu listovou, omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, železo, draslík, zinek, vápník i hořčík.
Jak si vypěstovat kopr doma?
Kopr se pěstuje velmi snadno. Jeho semena lze zasít od května do srpna a už po šesti týdnech můžete sklízet nať. Jediné, co potřebuje, je světlo, teplo a pořádnou zálivku. Vyroste vám opravdu všude, i v květináči za oknem. Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá. Část kopru ovšem můžete nechat i rozkvést, abyste získali semena pro příští rok.
TIP: Kopr je pro pozdější použití lepší zamrazit než usušit, nebo lze i naložit.
Souvislost mezi antidepresivy a diabetem? Ovlivňují se navzájem!
Depresivní poruchy se stávají velmi rozšířeným a zároveň závažným onemocněním. Je však potřeba se na ně dívat ze dvou různých úhlů – na jedné ...
Recept: Kulajda v odlehčené verzi
Tento recept vám přináším hned ze dvou důvodů. Jedním z nich je, že kopr v těchto deštivých dnech podpoří vaši imunitu, a tím druhým je, že se v lese dají čerstvé houby doslova sekat kosou. Pokud se tedy tento týden vydáte houbařit, určitě vyzkoušejte i voňavý recept, který ocení celá vaše rodina.
Tip: Kulajda se může stát skvělým plnohodnotným jídlem, přidáte-li do ní vejce jako zdroj bílkovin.
Suroviny:
- cca 400 g čerstvých hub
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 300 ml podmáslí (nebo jiného zakysaného výrobku)
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce mletých ovesných vloček (můžete nahradit špaldovou celozrnnou moukou)
- hrst čerstvého kopru
- kmín
- bobkový list
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- V hrnci si rozpusťte lžíci másla a na něm orestujte najemno pokrájenou cibuli. Až bude do zlatova upečená, přidejte houby, promíchejte a pokračujte v opékání.
- Dále do hrnce vložte i oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Ty krátce orestujte spolu s cibulí a houbami.
- Poté všechny ingredience zalijte vodou nebo vývarem, přidejte dva bobkové listy, osolte, opepřete dle preferencí a nechte alespoň 20 minut vařit.
- Mezitím do studeného podmáslí (tím zabráníte vytvoření hrudek) přidejte pomleté ovesné vločky nebo špaldovou celozrnnou mouku a přidejte do polévky. Důkladně promíchejte a vařte dalších deset minut.
- Nakonec kulajdu dochuťte octem (přiměřeně) a podle chuti také přidejte sůl nebo pepř.
- Nasekaný kopr přidávejte až v momentě, kdy polévku odstavíte z plotny.
- Přímo do polévky můžete ještě rozklepnout vejce, nebo jej uvařit zvlášť.
Dobrou chuť!
Zdroj: recept autorky, Bylinkyprovsechny
8800